Syed Saddiq Tidak Tahu Cerita Vaksinasi Sabah Lebih Baik Diam 👎

Berkenaan kritikan mengada ngada Si Syed Saddiq berhubung progres vaksinasi di negeri Sabah.

Menurutnya Sabah ketinggalan berbanding negeri negeri yang lain. Padanya ada tiga perkara yang menyebabkannya. Kononnya!

  1. Kononnya pendaftaran yang rendah.
  2. Kononnya kadar pemberian vaksin yang juga rendah.
  3. Kononnya kadar penggunaan ICU melebih kapasiti (ini tidak perlu admin ulas sebab ia adalah fakta yang tidak jelas)

Yang si Syed tidak tahu ialah hakikatnya vaksin dalam jumlah yang banyak hanya mula di hantar ke Sabah pada bulan Julai tahun ini menyebabkan Sabah agak lambat ketika menjalankan program vaksinasi.

Tidak dinafikan ramai orang Sabah yang suka mendaftar secara manual berbanding menggunakan aplikasi atas talian. Gangguan atau liputan Internet yang tidak menyeluruh di tambah aplikasi My Sejahtera yang kadang bermasalah juga telah merencatkan progres pendaftaran.

Seperti yang dicadangkan oleh si Syed, cucuk dulu baru daftar. Realitinya hanya si Syed yang tidak tahu, Sabah telah melaksanakan Walk In Inoculation lebih awal berbanding banyak negeri negeri ketika itu. Tinggal saja kelancarannya terganggu akibat bekalan vaksin yang tidak mencukupi. Sebenarnya Jabatan Kesihatan Negeri Sabah berkeupayaan menyuntik sehingga 62,000 dos sehari sedangkan bekalan vaksin yang ada pada ketika itu hanya 20,000 dos vaksin.

Bekalan yang tidak mencukupi satu hal, hal lain ada kalanya jadual penghantaran vaksin tidak menentu menyebabkan banyak pusat PPV terpaksa ditutup. Ini juga menganggu program yang telah di rancang.

Perlu si Syed tahu bekalan vaksin berada dibawah kelolaan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Mosti.

Jadi jangan syok sendiri ahh Syed. Macam saja tidak pernah berjawatan Menteri Persekutuan. Kau dulu berjawatan Menteri Belia Malaysia, apa yang belia Sabah dan Sarawak dapat?

Kenapa Sarawak mendahului jumlah vaksinasi berbanding Sabah ini disebabkan mereka mendapat bekalan vaksin yang mencukupi lebih awal kerana di jangka Sarawak akan mengadakan pilihan raya negeri dalam tempoh yang terdekat. Pun begitu banyak negeri, contohnya Sarawak sendiri walaupun tahap vaksinasi sudah tinggi berbanding Sabah tapi kelmarin mencatatkan kes jangkitan Covid 19 lebih banyak berbanding Sabah, Varian Delta lagi. Ini menunjukkan ia bukan soal jumlah yang telah di vaksin tetapi ada kalanya kerana sikap segelintir masyarakat itu sendiri.

Faktor Covid 19 yang sukar dijangka. Ada waktunya pendemik kelihatan sudah reda tapi tiba tiba muncul sebagai gelombang ke dua dan seterusnya. Hal ini berlaku di banyak negara seperti United Kingdom, China dan serangan terbaru di California, Amerika.

Ini link luar negara yang admin maksudkan. https://www.msn.com/en-my/news/us/virus-pushes-some-california-hospitals-near-icu-capacity/

Perlu kita semua maklum, Sabah adalah negeri yang paling ramai warga asing atau PATI. Mereka ini juga di kira sebagai golongan masyarakat yang perlu di vaksin. Tapi ingat bukan mudah untuk mencapai mereka, tidak kurang juga yang takut tampil untuk mendapatkan suntikan. Ini juga faktor mempengaruhi peratusan yang telah di vaksin.

Si Syed ni salah satu contoh pemimpin pembangkang yang hanya pandai bercakap dan kuat berpolitik serta hanya sibuk menjatuhkan kerajaan, seperti yang dilakukan pada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin. Daripada membantu kerajaan menyelesaikan pendemik Covid 19. Justeru tanya pada diri sendiri Syed selaku wakil rakyat dan pernah berjawatan Menteri. Memalukan!

Jangan buat buat lupa bila ada yang bercakap soal gelombang dan peningkatan kes jangkitan Covid 19 dari konteks
Sabah. Maka yang perlu dipersalahkan ialah kerajaan atau kepimpinan Warisan yang diketuai Shafie, mereka sanggup mengadakan pilihan raya negeri 2020 banding menyerahkan jawatan secara terhormat seperti Menteri Besar Perak bila tidak lagi mendapat sokongan dari para Adun.

1 komen

  1. 😎😎😎😎😎…si SaddiQ totobodo si Anwar Ibrahim nie..budak tarak guna lah kawanku yg baik..dari start tercelah SaddiQ menempel kat Tun M yg gazet ‘Deklarasi Rakyat..dah lama R&D SaddiQ tusshh..org org pentaksub totok anwar ibrahim nie..bukan budak politik bekas UMNO pun..dari kalangan anak muda yg terkesima lentuk pada Anwar Ibrahim yg gemar heret anak anak muda kita ke jalanan utk ‘tunjuk perasaan Label tag Bersih itu Madam Ambiga…1..2..3…4 & 5…waktu d’alam PH pun SaddiQ sudah aku interview..tiap jawapan tidak memuaskan dan ‘tersangka pulak aku..ini mesti si Anwar Ibrahim punya modus operasi hantar SaddiQ ke Tun M selain si Nurul Izzah yg berkepit sekejap kat sebelah Tun M..ini bukan tilikan tukang dukun@Bomoh yg perasap sakan kemenyan di tempat bara…mydeep💖 naluri sukma yg sentiasa turut selia awasi Bapak anna tuuhhhh..skrg..harus ambil kisah sikit pasal SaddiQ nie..parti Muda yg SaddiQ itu presiden parti Muda (entah berdaftar atau tidak parti SaddiQ tak pasti pulak aku)..seboleh boleh nya awasi anak muda kita di Sabah..agar jgn terikut sgt pada parti Cluster setotok Warisan+PH…mereka tak guna nie..brain wash anak anak muda kita jadi pembontrak @ rekrut mereka jadi penentang buat Krjn🇲🇾…itu LTTE yg masih tersenarai hitam dalam internasional Police Federal State (risikan antarabangsa) sebagai pengganas..mereka mereka ini ada di celah ahli ahli parti PKR & Dap..serta kepala cina mafia ZongDong@DongZong..dan mereka mereka juga terkait pada Founder Yahudi/AS..yg gemar bikin ..kecoh kacau ganggu terhadap Negara Krjn🇲🇾..skrg top list in monitor (PDRM E8/SB Internasional Police Federal State Bkt Aman@Putrajaya🇲🇾…tegah segera jikalau ada anak muda berbaju hitam mula kalut kecoh bikin mogok kat semenanjung🇲🇾..tali barut AS/Yahudi Zionis taraf teroris asuhan CIA…jadi pada anna…SaddiQ tiada valueable jati diri 🇲🇾..politik pun baru aja kenal huruf..mau berlagak hantar ahli ahli parti bikin mogok…Lawan Krjn🇲🇾..bingai punya manusia…SaddiQ pun terdakwa kes songlap duit parti PPBM🌺..Armada punya bahagian…SaddiQ pun penipu kencing lebih..bikin duit juta juta (songlap peruntukkan utk Belia..ingat tak SaddiQ request pada Tun M dalam 5@10 juta..utk ‘development Belia…hawauui..aje..anak muda PH asuhan karat kaedah ‘Freedom ..LGBT & Gay…mau 🇲🇾 jadi negara republik ..agama islam ..Raja Sultan serta hak hak kuasa Melayu @ Bumiputra..lesap hilang dan undang undang pun boleh diubahsuai ikut cita rasa ‘mau bikin negara 🇲🇾 ..Kristian jadi agama utama 🇲🇾 ..ingat Dap itu agama Buddha…ahli ahli cina itu agama Kristian..tiada tokong atau tokpekkong…itu Jesus …org org Gereja Kristian..pasal tu lagak hingga lupa …mereka bukan rakyat🇲🇾 lagi…tapi masih lagi menyibuk mahu hidup dalam negara🇲🇾…sekian TQ..😁

    AnnaAriff1972👻

    Liked by 2 people

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.