Fitnah dan Polemik Apa Dilemparkan Pembangkang?

Polemik dan fitnah apa lagi yang kononnya telah dilemparkan oleh pembangkang keatas Parti Warisan ni. Polemik dan fitnah itu kononnya telah menaikkan kemarahan dan pergaduhan dikalangan rakyat Sabah.

Jaujan mendakwa sedemikian ketika berucap di perhimpunan Warisan Tawau.

Kita nak ulas pun susah, kita pula yang pening mencari hujung pangkal tuduhannya.

Apa yang telah dipolemikkan dan apa yang telah difitnah oleh pembangkang Sabah terhadap kerajaan setengah penggal Warisan ni adui.

Tolonglah kalau ia pun, jelaskan apa isunya. Tak kan di akhir hayat Warisan pun masih dengan perangai lama lempar batu sembunyi tangan. Alahai

Secara langsung inilah buktinya Warisan gagal sebagai kerajaan negeri. Sangat sedikit kerja berkebajikan yang mereka telah laksanakan. Sebaliknya lebih banyak berpolitik dan menjanjikan projek bilion tapi habuk pun tidak ada. Sepatutnya apa yang kita nampak sekarang Sabah ini sudah bertukar rupa memandangkan manifesto dan janji mereka semasa pilihan raya yang lepas sangat sangat indah berkelip kelip.

Tapi tidak apa kita bagi pembayang, siapa tahu mereka terlupa.

1. Fitnah berkaitan polemik pendatang asing tanpa izin PATI? Hakikatnya kerajaan Perikatan Nasional melihat lambakan pendatang asing tanpa izin di Sabah sebagai hal yang mesti diselesaikan secara berhemah dan berperikemanusiaan. Ia bukannya fitnah tapi kritikan terbuka pembangkang terhadap kerajaan Warisan yang gagal menyelesaikan isu ini dan dari beberapa sudut Warisan juga gagal menghargai jasa dan menunaikan harapan penyokong mereka yang terdiri dari kaum ini.

Justeru itulah kerajaan Perikatan Nasional mencari jalan bagi menyelesaikan lambakan PATI. Bukan sebaliknya mengkambinghitamkan mereka yang berketurunan Bajau Suluk dan Bugis. Demi meraih sokongan daripada orang asal yang sebenarnya orang asal pun merasa tertipu pada politik Warisan.

Dengarkan saja kritikan dari Timbalan Presiden Warisan Darell Leiking begitu juga dengan Setiausaha Agung Parti Warisan Loretto Padua. Bermati-matian menafikan pendatang asing tanpa izin PATI atau mereka yang berketurunan Bajau Suluk dan Bugis. Dalam masa yang sama Presiden Warisan Shafie hanya mendiamkan diri. Walhal ketika berkempen di PRU yang lepas, ini Sabah kita punya, inilah konon masanya mesti bersatu dan mengetuai Sabah.

Kesimpulannya kamu sudah nampak kan kenapa mantan Timbalan Ketua Menteri Sabah Jaujan tiba tiba menimbulkan dakwaan sebegitu jelek dan tidak bertanggungjawab. Sebab rata-rata pengundi yang berketurunan Bajau Suluk dan Bugis mulai beransur-ansur menolak Parti Warisan. Sekali lagi dia cuba menyuntik kekitaan dan propaganda murahan.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: