Hanya Mampu “Jual” TYT Untuk Halalkan Bubar, Bicara Ke 21 Ogos

Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu atau Hakim Leonard Shim menetapkan 21 Ogos 2020 adalah tarikh akhir sama ada semakan kehakiman yang dikemukakan oleh 33 Adun terhadap pembubaran DUN yang diumumkan oleh Ketua Menteri Shafie, diterima atau ditolak.

Sekiranya diterima itu bererti responden TYT dan Shafie boleh diheret atau dibicarakan. Itu bermaksud pembubaran DUN Sabah pada 30 Julai lalu tidak sah.

Manisnya pihak responden atau defendan hanya mampu mengemukakan satu alasan atau hujah bahawa keputusan TYT tidak boleh dicabar oleh 33 Adun. Titik! Lucu!

Sedangkan rata rata rakyat Sabah berpendapat TYT tidak bersikap adil terhadap kedua belah pihak. Apa macam oh!

Kerana itu Hakim Leonard Shim membenarkan supaya peguam defendan mengemukakan jawapan keatas hujah plaintif dalam bentuk teks.

Supaya lebih jelas dan mudah dijawab oleh peguam plaintif tu kan.

Defendan tidak berani mengemukakan hujah bahawa Shafie mempunyai autoriti atau kuasa dan telah mematuhi perlembagaan semasa menasihati TYT supaya DUN dibubarkan (ataupun sebaliknya). Begitu juga TYT, defendan tidak mempertahankan TYT sebagai telah bersikap adil terhadap kedua belah pihak. Sebab peguam defendan sedar kedua anak guamnya telah melakukan kesalahan yang bertentangan dengan perlembagaan negeri Sabah.

Seandainya pembubaran DUN tidak melanggar perlembagaan negeri dan adil terhadap pihak yang terbabit tidak lah semakan ini memakan masa untuk ditentukan. Secara logiknya kita sudah nampak ciri ciri pihak yang akan kalah.

Kalau dalam perbicaraan, Warisan hanya mampu memperalatkan kekebalan TYT dan kalau di dunia politik Warisan terpaksa bergantung pada satu satunya talian hayat iaitu “geran” tanah. He!

1 komen

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: