Lim Guan Eng Menjalani Pendakwaan Di Mahkamah Khas Rasuah

Kerajaan atau pemimpin sebelum ini yang mendakwa diri mereka putih melepak.

Hari ini akan dihadapkan ke Mahkamah Khas Rasuah bagi menjalani proses pendakwaan.

Sebab itulah kalau bercakap tu jangan terlalu angkuh sombong bodoh sedangkan diri tu tahu dalam politik mana ada istilah bersih putih melepak.

Untuk makluman Lim Guan Eng ini adalah sekutu rapat kepimpinan Warisan di negeri Sabah. Keduanya saling berkepentingan peribadi. Seorang bermodalkan terowong seorang lagi empangan.SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah mendapat izin mendakwa daripada Peguam Negara bagi menuduh bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, YB Lim Guan Eng pada ketetapan seperti berikut:

Tarikh : 7 Ogos 2020 (9 pagi)
Lokasi : Mahkamah Khas Rasuah, Jalan Duta, Kuala Lumpur.
Kesalahan : Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009.

Tarikh : 10 Ogos 2020 (9 pagi)
Lokasi : Mahkamah Sesyen Pulau Pinang
Kesalahan : Seksyen 23 Akta SPRM 2009.

Kedua-dua pertuduhan di Mahkamah Kuala Lumpur dan Pulau Pinang ini adalah bersangkutan kes projek terowong dasar laut di Pulau Pinang.

Sementara itu, SPRM turut mendapat izin mendakwa daripada Peguam Negara untuk menuduh YB Lim Guan Eng bagi kes berlainan pada ketetapan seperti berikut:

Tarikh : 11 Ogos 2020 (9 pagi)
Lokasi : Mahkamah Sesyen Pulau Pinang
Kesalahan : Seksyen 23 Akta SPRM 2009

SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA
PUTRAJAYA

6 OGOS 2020


1 komen

  1. Ohhhh ini punca sebab pekara.. terima kasih kawan.. kita tidak mahu prejudis provokasi ttg perihal diantara mereka..namun ini penting pada anna kerana telah R&D apabila melihat cara di antara parti politik.. penerimaan pihak yg lebih menerima dan melayan baik mesra malah KM Shafie Afdal secara terbuka mengiktiraf status sijil UEC..dan meniru cara arwah Tok Nan mantan KM Sarawak yg ketika itu PM6 Najib Razak.. namun isu ini tergantung apabila ‘Federal menidakkan UEC yg tidak menepati syarat sistem pendidikan krjn persekutuan m’sia.. itu Hajah Nancy Sukri pegawai persekutuan malaysia ada sentuh hal ini.. yg akhirnya ‘mantan KM Tok Nan (arwahnya) menyatakan sijil UEC itu hanya utk Sarawak saja terguna pakai tidak keseluruhan malaysia.. sinis bukan.. kdg tu terasa jugak.. pihak Warisan lebih mesra PH tapi tidak mesra menerima pihak Bersatu@PPBM Sabah yg sepatutnya..lebih wajar berada dalam krjn negeri bersama Upko.. kerana ini 2 parti tunggak kekuatan pihak parti Warisan yg dapat menerajui kuasa urus tadbir krjn negeri dan terlantik KM Sabah Shafie Afdal kerana kepincangan pengurusan Umno pusat dalam nyawa parti Umno hilang kerana tidak menepati syarat pemilihan yg tertanguh dlm lebih 3 tahun.. serta terlupus keseluruhan cawangan Umno dalam pekara yg sama.. ibarat kata ‘akibat bersungguh sungguh pihak Umno mahu matikan PPBM.. akhirnya Umno mati dulu.. gitulah hal PRU14 ..satu pilihanraya yg terburuk dalam sejarah pilihanraya m’sia.. lagipun ‘ader kritikkan menyebutkan ‘Warisan berubah apabila menerima kunjungan mesra anwar ibrahim ke sana.. entah apa yg dijanjikan.. langsung terima dan lebih PH tanpa perlu ada PPBM.. rentetan hal hal semasa..akibatnya ada baik juga PPBM Sabah tahu menjaga tatasusila harmoni bersama.. dan pandai membawa diri.. malah pihak Warisan pun tidak boleh mengatakan cela buruk berlaku di lempar sana sini.. mereka leka dan terlupa malah sanggup jadi Krjn negeri taraf pembangkang.. padahal kuasa persekutuan memberi peluang jadi Krjn.. ceer tanya Dap PKR adakah sekadar menjadi pembangkang sudah cukup tanpa ada kuasa negeri atau persekutuan.. Oh manusia.. kejadian lengkap berakal fikir.. sayang nya manusia manusia itu suka melakukan pekara yg sia sia.. AL Quran adalah kitab kebenaran nya.. diperakui oleh ahli ahli saintis Barat yg akhirnya.. surrender.. ‘Al Quran itu adalah kitab kebenaran nya.. Allah swt itu sendiri πŸ˜€..sedar atau tidak bukankah kita semua melalui akhir zamannya.. 😊

    Like

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: