DG Kesihatan Kecewa Keputusan Henti Vaksinasi Di Klinik Swasta

Pengarah Kesihatan Malaysia Tan Sri Noor Hisham kecewa sebab ada pihak yang menghentikan vaksinasi di peringkat klinik Swasta. Walhal langkah berkenaan telah membuktikan dan bakal menyumbang kepada kejayaan melawan Covid 19.

Perdana Menteri Ismail jangan dengar atau pertimbangkan nasihat kluster Mahkamah atau totok totok UMNO, jika ada. Sebaliknya teruskan saja usaha kerajaan Perikatan Nasional (PM Muhyiddin) yang sedang berjalan dan mulai menunjukkan kejayaan itu, di dalam usaha melawan Covid 19.

Rakyat Malaysia sedia maklum pun kebanyakan orang orang UMNO ni kalau bekerja kualitas bukannya keutamaan tapi sejauh mana ia boleh bertukar menjadi hal yang popular. Walaupun akhirnya memudaratkan atau merugikan rakyat dan kerajaan itu sendiri. Macam cerita 1Malaysia lah ni berhabis menyebarkan propaganda tapi rakyat tetap menjatuhkan kerajaan UMNO.

Nak mencari kelainan lah katakan. Kelainan apa kalau rakyat siang malam menertawakan pendukung kleptocracy.


Terdahulu Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata keputusan untuk menghentikan vaksinasi di klinik swasta bertentangan dengan nasihat diberikannya.

Noor Hisham berkata beliau berpuas hati dengan pencapaian doktor swasta dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

Menjawab soalan Ahli Parlimen Klang Charles Santiago, Noor Hisham berkata keputusan menghentikan vaksinasi di klinik swasta “bertentangan dengan cadangan saya untuk menambah penyertaan klinik swasta.”

Tambahnya, beliau telah melawat klinik-klinik terbabit dan berpuas hati dengan pencapaian mereka.

Terdahulu hari ini, Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) menyuarakan rasa bingung kenapa Pasukan Petugas Khas Imunisasi Covid-19 (CITF) baru-baru ini membatalkan janji temu di 741 klinik swasta, hospital swasta dan klinik bergerak di Selangor.

Dalam catatan di Twitter, Santiago menyoal Noor Hisham kenapa janji temu berkenaan dibatalkan, selain penutupan pusat pemberian vaksin yang amat diperlukan di Lembah Klang.

“Adakah kita berdepan kekurangan bekalan vaksin? Atau adakah memang salah perancangan seperti biasa,” soalnya sambil turut ‘tag’ Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam kenyataannya, Presiden MMA Dr Subramaniam Muniandy berkata 741 doktor swasta itu hanya diberi notis 48 jam oleh CITF untuk menghentikan operasi.

Subramaniam berkata orang ramai lebih mudah pergi ke klinik swasta kerana lebih dekat selain kurang sesak.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: