Sabah Mulai Terima Bayaran 5% Cukai Produk Petroleum – KM Hajiji

Petronas mulai membayar cukai jualan produk petroleum sebanyak 5 peratus setahun kepada kerajaan negeri Sabah yang diketuai oleh Ketua Menterinya Datuk Hajiji Noor.

Perdana Menteri menyatakan perkara itu sebagai satu komitmen. Dimana beliau sendiri telah mengarahkan perundingan segera di antara Petronas dan kerajaan Gabungan Rakyat Sabah pada September tahun lalu.

Inilah bukti keprihatinan seorang Perdana menteri terhadap rakyat Sabah dan juga membuktikan kesungguhan Persekutuan untuk membantu Sabah.

Menurut lagi Ketua Menteri Sabah Datuk Hajiji Noor kesungguhan kerajaan pimpinan Muhyiddin terserlah bila jawatan kuasa Majlis Khas Perjanjian Malaysia 1963 telah berjalan bagi membincangkan isu yang tertunggak dalam perjanjian Malaysia 1963 sebelum ini.

Pun begitu perundingan melalui Majlis itu bukan hanya untuk menjaga kepentingan negeri Sabah semata-mata tetapi ia untuk kebaikan Malaysia secara keseluruhannya. Begitu jaminan balik yang diberikan oleh Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor keatas keterbukaan Federal berhubung perjanjian 1963.

Selain itu kerajaan Gabungan Rakyat Sabah GRS menuntut sokongan dan bantuan yang berterusan dari Federal bagi menunaikan komitmen yang telah termaktub dalam Aku Janji GRS yang diterjemahkan melalui slogan Sabah Maju Jaya.

Selain permuafakatan jitu dalam GRS dan kekecewaan rakyat Sabah kepada parti Warisan Sabah dan Pakatan Harapan. Kemenangan GRS juga didorong oleh keyakinan rakyat terhadap keprihatinan kerajaan Perikatan Nasional di peringkat Persekutuan.


Sebelum ini kerajaan Warisan ada mengklaim kononnya tuntutan cukai produk Petroleum daripada Petronas adalah hasil usaha mereka sebelum ini. Namun dakwaaan itu dinafikan oleh Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Masiung sebagai tidak ada kebenarannya. Ini kerana kepimpinan Shafie takut pada Tun Dr Mahathir selaku Perdana Menteri pada waktu itu.


Moral dari perkembangan ini, untuk menuntut elemen dalam perjanjian 1963 yang tertunggak begitu lama, rupanya ia boleh diselesaikan melalui diplomasi di antara kerajaan negeri dan Persekutuan, seperti mana GRS yang mewakili rakyat Sabah dan Perikatan Nasional sebagai wakil dari Persekutuan.

Jadi pada setengah parti tempatan Sabah yang terus mempolitikkan idea Borneonisasi, cukup cukuplah tu. Jangan sampai rakyat Sabah sendiri muak pada politik hanya kerana ada parti yang sengaja mempolitikkan perjanjian 1963.

Apa lagi kalau UMNO yang membawa agenda Borneonisasi nampak sangat berpolitik dan mengada-ngada. Seolah-olah mempermainkan perjanjian yang menyebabkan negara Malaysia terbentuk. Paling sadis seolah-olah orang Sabah ni terlalu bodoh untuk memahami kandungan satu satu perjanjian dan apa yang berlaku selepas itu, seterusnya siapa yang melakukannya. Sehinggalah hal yang bertentangan dengan perjanjian itu berkekalan sehingga hari ini.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: