Wujudkah Istilah Durjana Dalam Demokrasi? Wahai Shahril

Shahril Samad mengumpamakan orang yang cuba berunding berkenaan 13 Kerusi Parlimen dengan UMNO adalah orang yang durjana atau pihak yang durjana. Pihak yang durjana ini katanya sanggup berunding, mengadaikan prinsip dan maruah, pokoknya semua boleh runding.

Tidak ada pihak yang waras mampu menjangka niat baik ingin berunding bagi memastikan kemenangan parti pemerintah di pilihanraya umum akan dibuli dan dicaci sebagai durjana politik.

Sebelum ini Azmin Ali ada mengeluarkan kenyataan cuba berunding secara baik dengan UMNO bagi menentukan kedudukan 13 kerusi yang diwakili oleh parti PPBM tapi ditolak. Klik link dibawah,

UMNO Enggan Berunding Ambil 13 Kerusi Yang Diwakili PPBM

Sedihnya yang membuli itu pula adalah gergasi yang tumbang pada pilihanraya akibat terpalit dengan tuduhan salah guna kuasa melibatkan wang rakyat yang berbilion ringgit. Dalam erti kata lain telah durjana kepada rakyat yang memilih mereka sebagai parti pemerintah.

Lucu bukan? Lucu sebab sepatutnya parti setua UMNO bercakap soal amanah bukannya apa yang dihalalkan dalam sistem demokrasi.

Demokrasi bermaksud kebebasan mencari kerajaan yang difikirkan mampu memikul tanggungjawab bagi menjaga negara dan rakyat. Bukan sebaliknya hingga ada dikalangan pemimpin pemimpin UMNO dibicarakan di mahkamah kerana penyelewengan wang rakyat.

Apa ertinya demokrasi dan mendapat majoriti kalau akhirnya disalahgunakan untuk kepentingan diri dan menyusahkan rakyat.

Kerana kegagalan UMNO lah walaupun telah diberikan peluang memerintah dengan begitu lama, hari ini parti-parti politik masih bercakap soal kemiskinan yang perlu dibela.

Nampak gayanya Shahril Samad ni mempunyai persamaan kualiti dengan Khalid Samad yang sering menjadi bahan Najib di Facebook.

Ternyata dua beradik ini tiada kualiti kepimpinan, rasanya hanya untuk mempraktikkan demokrasi pun gagal. Sebab itulah sanggup membahaskan orang yang cuba berunding dengan baik sebagai durjana.

Main 2 kolam apakah jadah, seorang sebagai pemimpin yang mewakili UMNO, seorang lagi parti Amanah. Tapi berani mengungkapkan durjana dalam politik. Main dua kalam dan adik beradik bukan ia sebenar benarnya durjana politik?

Shahril Samad dibicarakan di Mahkamah kerana menerima dana 1MDB yang juga agensi olok-olok yang sedang menjadi bahan bukti di Mahkamah. Ini bukan perbuatan yang durjana kah?

Bagaimana pula dengan usaha bersungguh-sungguh Anwar Ibrahim atau PKR dan UMNO yang nampaknya semakin dekat untuk direalisasikan. Adakah juga tindakan dua Presiden parti ini boleh dianggap sebagai durjana politik. Cakap biarlah serupa bikin. Jangan bila perkembangan itu menguntungkan UMNO maka didakwa ia menepati sistem demokrasi kalau sebaliknya orang itu durjana.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: