Siapa Sebenarnya Rakus dan Merampas Kuasa?

Apa sebenarnya yang mahu ditegakkan oleh mantan Timbalan Ketua Menteri Sabah Jaujan Sambakong ni.

Dia mendakwa ada kononnya pihak yang tidak bertanggungjawab cuba menekan parti Warisan, terutama selepas Dewan Undangan Negeri dibubarkan.

Apa yang dia cakap tu. Dia ingat berpolitik ni macam menanam sayur dibelakang rumah kah? Hari ini di tanam esok sudah boleh dituai?

Apa punya propaganda hingga lupa parti yang paling kuat memainkan propaganda ialah Warisan itu sendiri. Sekarang mereka nak spin pula ya.

Politik memang begitu, selagi lawan tidak tumbang maka selagi itulah setiap kelemahan atau penyelewengan yang dilakukan oleh lawan akan dicanang didedahkan kepada umum, biar masyarakat berfikir betapa lemahnya lawan aka Warisan hingga tidak boleh diberikan mandat.

Sepertimana perbualan admin dengan seorang Profesor Dr. Beliau menceritakan kelemahan dan ketololan seorang mantan Menteri Persekutuan daripada Warisan hingga akhirnya beliau pula yang menjadi mangsa permainan mereka. Hemmm!

Sedangkan tujuan beliau bertemu dengan Menteri pada ketika itu adalah untuk mendedahkan salahguna kuasa yang berlaku di salah satu Institusi pengajian Tinggi. Supaya tidak merugikan institusi, pelajar dan negara secara umumnya.

Beliau pada waktu itu berjawatan Timbalan.

Akibat tidak lagi mampu berbuat apa iaitu apabila SPRM menutup kes atau menghentikan siasatan. Beliau hanya mampu berdoa semoga kebenaran akan terbongkar, ternyata benar para pemimpin tolol dan tidak amanah itu tumbang di tengah jalan bukan hanya terduduk tapi akan berhadapan dengan pendakwaan di Mahkamah.

Jaujan juga mendakwa kononnya pembangkang tidak putus putus berusaha merampas kuasa atau merebut jawatan Ketua Menteri Sabah daripada Shafie.

Tidak ada yang merampas, Jaujan. Sebaliknya yang merampas jawatan Ketua Menteri adalah Presidenmu.

Selepas pilihan raya yang lalu Tan Sri Musa telah mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah dihadapan TYT Sabah Tun Juhar. Ini kerana BN telah mendapat majoriti mudah 31 kerusi dicampur dengan 2 kerusi dari STAR.

Tapi dua hari kemudian Presiden Warisan Shafie pula yang mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sabah kerana mendakwa telah mendapat sokongan daripada DAP, PKR dan beberapa Yb BN yang melompat.

Ironinya bila hari itu Tan Sri Musa Aman mendapat sokongan dari 33 Adun (akuan bersumpah). Tidak semena mena Shafie mengambil keputusan “membubarkan” DUN.

Persoalan lain adakah selama ini dakwaan pembangkang terhadap kepimpinan dan Parti Warisan adalah fitnah?

Kritikan terhadap PSS bukannya fitnah ia adalah program yang cuba diperkenalkan oleh kerajaan Warisan dan yang membatalkan program ini ialah kerajaan negeri Warisan itu sendiri.

Dakwaan rasuah terhadap Menteri Infrastruktur Peter Anthony bukannya fitnah ternyata hari ini dia didakwa di Mahkamah.

Dakwaan sebelum pilihanraya yang lepas bahawa pentadbiran KKLW melalui agensi RISDA terlibat dalam aktiviti salah guna kuasa iaitu pembelian tanah di Tongod Tenom ia bukannya fitnah. Terbukti hari ini Peter Anthony dan peguamnya Michael Ubu telah pun didakwa Mahkamah.

Skandal penyelewengan dalam Kementerian Pelancongan Malaysia. Seorang setiausaha telah didakwa di Mahkamah dan bakal ada lagi yang menyusul. Ini kalau menurut berita yang viral, mereka termasuklah mantan Menteri dan anaknya akan dicekup oleh SPRM.

Dengar khabar geran tanah yang diberikan pada penerima baru baru ini ada di antaranya yang belum didaftarkan di dalam sistem Jabatan Tanah dan ukur negeri Sabah.

Jadi siapa sebenarnya yang menggunakan taktik kotor demi mendapatkan dan mempertahankan kuasa?

1 komen

  1. Dalam politik mana Ada tekanan. Kalau tmpt keja mungkin lah.. Dalam politik kalau rasa tertekan atau tidak puas hati Sudah pasti melompat parti. Kalau tertekan itu pada diri sendiri setelah dun dibubarkan Memang lah rasa tertekan. itu Jika parti yg disokong menang dalam pilihan raya negeri Sabah Kalau tidak lgi tertekan..

    Like

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: