Surat Palsu Pembangkang Arah Ahli PKR Tidak Undi Calon Bersatu

KENYATAAN MEDIA

Surat Palsu Taktik Kotor Musuh Politik

Saya difahamkan satu surat palsu telah dibuat dan disebar luas kononnya Setiausaha Agung KEADILAN mengarah anggota KEADILAN tidak keluar mengundi sempena PRK Tanjung Piai esok, 16 November 2019.

Surat ini jelas direkayasa musuh politik Pakatan Harapan yang mahu mencetus salah faham di kalangan anggota KEADILAN dan rakan-rakan Pakatan Harapan. Ia adalah tindakan kotor lagi terdesak puak-puak yang enggan berpolitik secara sihat.

KEADILAN mengulangi sokongan parti buat calon Pakatan Harapan, Hj Karmaine Sardini (Calon No 4) dan menggesa semua anggota KEADILAN untuk mengundi dan membantu memenangkan calon Pakatan Harapan.

Fahmi Fadzil
Pengarah Komunikasi KEADILAN

15 November 2019


Nampak benarlah pembangkang UMNO semakin terdesak.

Terdesak untuk menjadikan PRK Tanjung Piai ini sebagai kayu ukur kepada talian hayat mereka. Kalahnya calon BN akan menunjukkan kerjasama Pas UMNO tidak dipandang oleh rakyat. Bererti sikit hari lagi UMNO tinggal sejarah.

Makanya mereka berhempas pulas agar calon BN mendapat kemenangan berbanding dengan Pakatan Harapan atau kerajaan, mereka steady saja sebab kekalahan calon PH di PRK Tanjung Piai tidak akan mendatangkan apa-apa kesan kepada politik PH jauh sekali kepada pentadbiran kerajaan tapi dalam masa yang sama sudah tentu merugikan pengundi Tanjung Piai.

So biarlah kali ni pengundi Tanjung Piai jauh lebih cerdik dari PRU yang lepas. Tidak malah dilihat mendokong sistem maling yang menjadi amalan kerajaan UMNO sebelum ini.

Arul Kanda Tolak Permohonan Najib Tangguh Bicara 1MDB

Walaupun Arul Kanda adalah antara tertuduh utama dalam skandal 1MDB kerana didakwa telah mengubah kandungan laporan akhir pengauditan 1MDB atas arahan Perdana Menteri Najib Razak pada waktu itu. Tetapi beliau membantah permohonan bekas bosnya Najib Razak untuk menangguhkan perbicaraan yang dijadualkan bermula pada Isnin depan.

Menambah, bekas peguam CEO 1MDB (Arul Kanda), Sivanathan menggesa Mahkamah agar menolak permohonan Najib yang cuba menangguhkan perbicaraannya hingga Januari tahun depan.

Arul Kanda dan peguamnya berpendirian sedemikian di Mahkamah hari ini, semasa mendengar penetapan tarikh perbicaraan Najib Razak dalam skandal 1MDB.

Jadi macam manalah itu kalau Arul Kanda sendiri yang bertanggungjawab mengubah laporan audit 1MDB tetapi hari ini tidak lagi mahu bersekongkol dengan Najib Razak.

Jho Low Mencari Suaka Politik Di India.

Jho Low terus menjadi buruan Polis Antarabangsa (Interpol) dan sedang sibuk mencari suaka politik di beberapa negara termasuklah negara India yang menjadi pilihan utama.

Sebelum ini pihak polis Ahmedabad India semasa bercakap dengan media antarabangsa Air Times mendakwa bahawa mereka menjejaki Jho Low ketika bercuti tiga hari di negara itu.

Iaitu pada November 5 Jho Low tiba di Ahmad Abbas Sardar Vallabhbhai Patel International Airport dengan menaiki Jet peribadi.

Ada sebab kenapa Jho Low memilih negara India. Antara lain mungkin kerana faktor hubungan diplomatik Malaysia dan India yang agak dingin sejak kebelakangan ini. Rentetan kritikan Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohammad ke atas perebutan wilayah Kashmir di antara Pakistan dan India.

Hubungan dingin diantara dua negara boleh dimanfaatkan oleh orang maling seperti Jho Low.

Kerna itulah negara India menjadi tempat perlindungan yang paling tepat bagi Jho Low. Kita boleh gambarkan begini, andai kerajaan Malaysia menuntut agar Jho Low diekstradisi ke Malaysia maka sudah tentu pasti India akan membuat perkara yang sama menuntut Dr Zakir Naik sebagai tukaran.

Jho Low menjadi buruan Interpol sejak Jun 2018 selepas kerajaan Malaysia dan Singapura mengemukakan permohonan, kini Jho Low dalam ketegori red notice atau individu yang amat dicari.

Sebelum ini didakwa Jho Low bersembunyi di Cyprus tetapi dinafikan oleh Ketua Polis Negara Malaysia yang mengatakan Jho Low tidak ada di sana dan sedang bersembunyi di satu tempat yang belum dapat dikenalpasti.

Jho Low adalah individu yang terlibat dalam skandal 1MDB bersama bekas Perdana Menteri Malaysia Najib Razak yang sekarang dalam perbicaraan. Sebab itulah nama Jho Low banyak disebut oleh saksi penting seperti bekas Pegawai Khas Najib Razak, Amhari.

Lokman Poyo Pertikai Keputusan Mahkamah Berhubung SRC dan Najib

Ahli Majlis Tertinggi UMNO Lokman Adam mempersoalkan proses kes kehakiman berhubung SRC International Sdn bhd yang beliau anggap sebagai mencurigakan apabila tiga saksi penting tidak dipanggil untuk memberi keterangan.

Salah seorang dari tiga saksi yang dia maksudkan ialah Jho Low. Individu yang sedang dicari oleh kerajaan Malaysia kerana dipercayai terlibat dalam aktiviti penyelewengan dana rakyat melalui 1mdb.

Sebelum ini Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohd Nazlan Ghazali telah mengarahkan Najib agar membela diri selepas pihak pendakwa raya berjaya membuktikan wujudnya kes Prima facie bagi kesemua tujuh pertuduhan yang membabitkan wang sebanyak RM42 juta dari SRC International Sdn Bhd.

Mengikut Mohd Nazlan, Najib memainkan peranan utama dalam pinjaman SRC daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) pada tahun 2011.

Kemudiannya Najib memilih untuk memberi keterangan bersumpah dari tempat duduk saksi yang mana beliau tertakluk kepada pemeriksaan balas oleh pihak pendakwaan. Sewajarnya pun Najib membuat pilihan itu sebab kalau tidak bagaimana dia mempertahankan dirinya sedangkan dia adalah individu tertuduh dan terlibat secara langsung. Bukan seperti kes Anwar sebelum ini di mana Anwar berdiri sebagai saksi kepada Saiful maka wajarlah Anwar membuat pilihan kedua berdiri di luar kandang saksi, biar peguamnya yang membuat kenyataan atau menjawab soalan pendakwa.

Mohd Nazlan juga mendapati bekas perdana menteri itu telah menggunakan dana sebanyak RM42 juta daripada SRC untuk kepentingan peribadi.

Kenyataan Lokman Adam itu adalah kenyataan yang paling poyo. Rasionalnya sejak dari dulu lagi kalau ingin menyelamatkan Najib maka pihak Najib atau UMNO yang sepatutnya bersusah-payah mencari Jho Low.

Walaupun saranan itu sudah lama disuarakan oleh Khairy Jamaluddin agar Jho Low dikambing hitamkan demi menjaga reputasi Najib dan UMNO menjelangnya pilihan raya ke 14.

Maksudnya biarlah Jho Low seorang yang bertanggungjawab atas penyelewengan yang berlaku dalam 1mdb.

Tapi sayang tidak ada pihak pada masa itu yang berani mengheret Jho Low untuk diadili sekaligus dikambing hitamkan.

Isunya kenapa tidak ada pihak yang berani sedangkan semasa itu UMNO yang memerintah Malaysia dan Perdana Menterinya ialah Najib?

Jadi, kenyataan pembangkang hari ini yang mendesak agar kononnya Jho Low ditangkap adalah retorik semata-mata. Sedangkan apa yang dikehendaki adalah sebaliknya, sebolehnya Jho Low dilenyapkan dari muka bumi kerana tanpa Jho Low sebagai saksi maka ruang untuk peguam Najib bersilat menepis tuduhan pihak pendakwa senantiasa terbuka. Tapi kalau sebaliknya waktu itu Najib berstatus harga mati.

Calon BN Weng Jeck Seng Radikal Agama (Hudud)

Nah jadi apa cerita ni, rupa rupanya calon BN di PRK Tanjung Piai, Wee Jeck Seng punya sikap yang radikal, radikal pada agama.

Bersikap radikal itu sangat bagus sebab ia adalah salah satu cara yang paling efektif didalam mencari jalan penyelesaian yang konkrit, kerana pemikiran radikal mampu sampai ke tahap yang paling dalam yang sukar untuk ditembusi oleh pemikiran yang normative. Walaubagaimanapun radikalisma sangat berbahaya bila beroperasi dalam agama.

Di negara jiran Indonesia pemerintah tegas membenteras kegiatan atau sikap radikal yang bersarang didalam agama, tidak kiralah apa itu Islam atau Kristian dan lain-lain.

Radikal yang beroperasi dalam agama pada mulanya kelihatan normal tapi sekali dia memiliki kekuatan kuasa dan sokongan yang ramai, nah pada waktu itu fahaman yang radikal sangat sangat merbahaya.

Walaubagaimanapun menurut hemat admin fahaman atau pemikiran radikal terhadap agama tidak boleh dibenteras melalui undang-undang yang ketat tetapi cara dan pendekatan yang digunakan haruslah bersifat ilmiah atau akademik. Agar persoalan kenapa mereka memilih jalan yang radikal dapat dirungkai dengan demikian jalan penyelesaian kepada matlamat radikal itu sendiri dapat dituntaskan sekaligus dibenteras.

Tetapi kalau pemikiran radikal itu dicetuskan atau ada dalam diri pemimpin atau ahli politik maka ia adalah hal yang amat sukar untuk ditangani disebabkan oleh beberapa faktor antaranya kerana ahli politik itu bersandar pada organisasi yang sedia ada dan sah dari segi undang-undang. Oleh itu sebarang penolakan mereka terhadap kerajaan dan dalam masa yang sama menerapkan fahaman radikalisma akan lebih mudah.

ISIS yang berselindung disebalik agama terhasil daripada pemikiran yang radikal agama. Bahaya tak?

Lalu bagaimana dengan entri di Facebook Calon BN, Weng Jeck Seng ini?

Defend constitution i stand firmly against Islamic criminal law.

Maksudnya dia tetap mempertahankan perlembagaan sekular dan akan menentang pengenalan atau perlaksanaan undang-undang Islam atau hudud di Malaysia.

Jelas calon BN itu anti pada syariat Islam selepas ini dipanggil sebagai radikal agama.

So mari kita tanya pendapat pengundi Melayu di Tanjung Piai. Apa agaknya pendirian mereka.

Kita juga sedia maklum yang pembangkang PAS sebelum ini ada mengeluarkan satu ketentuan keras bahawa andai berlaku perlawanan calon di antara Melayu Islam dan calon bukan Islam seperti Cina, India dan sebagainya maka pengundi yang beragama Islam pada waktu itu wajib memilih calon Melayu iaitu Islam.

Ada dua hal, sudahlah calon BN ini non muslim malah anti pada syariat Islam.

Persoalannya boleh kah calon BN, Weng Jeck Seng ini diundi oleh pengundi Melayu yang beragama Islam sedangkan calon ini radikal agama dan anti pada perlaksanaan hukum hakam hudud yang menjadi agenda agung PAS?

Laporan Polis Terhadap Najib Kerana Menipu Mahkamah

Laporan polis sudah dibuat keatas Najib kerana dipercayai telah menipu mahkamah menggunakan alasan tipu.

Pada 31h Oktober yang lalu, peguam Najib, Shafee prosiding 1mdb telah memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya memohon maaf kerana tidak dapat hadir dan memohon perbicaraan ditangguhkan ini kerana Najib perlu mendapatkan rawatan segera berikutan bengkak di kedua belah matanya yang semakin teruk.

Jesteru itu sepatutnya Najib membuat pemeriksaan darah pada hari esoknya dan sebelah petangnya beliau ke Johor untuk berkempen bagi PRK Tanjung Piai. Namun jika keadaan sakitnya berterusan Najib terpaksa membatalkannya.

Maksudnya dari 31 Oktober sehingga 1 atau 2 November Najib tidak boleh ke mana-mana termasuklah berkempen di PRK Tanjung Piai. Tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya pada 1 November Najib berada kawasan di Tanjung Piai untuk berkempen. Ini bermakna alasan sakit mata berkenaan hanyalah alasan yang dibuat buat atau alasan tipu.

Oleh itu seorang rakyat Malaysia yang ternampak dan prihatin telah membuat laporan polis terhadap Najib.

Bunyi laporan polis seperti begini pada 1 November 2019 sekitar 1.45 petang selepas selesai solat Jumaat di masjid Sungai Kuali Serkat Pontian saya ternampak Najib Razak bersama kumpulannya selesai solat Jumaat di masjid tersebut saya difahamkan di dalam media sosial bercetak beliau mengambil cuti sakit kerana sakit mata dua hari bermula 31hb Oktober sehingga 1hb November dan tidak hadir perbicaraan di mahkamah. Saya datang ke balai buat laporan polis untuk siasatan pihak berkuasa sekian laporan saya.

Mahkamah sebelum ini telah berulang kali mengingatkan Najib agar tidak mencari helah hingga menjejaskan tempoh perbicaraannya.

Sepatutnya pada 1hb November perbicaraan Najib masuk hari ke-29 dan saksi kesembilan, bekas CEO 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi masih dalam peringkat soalan balas oleh Muhammad Shafee.

Najib, 66, didakwa atas 25 tuduhan pengubahan wang haram dan salah guna kedudukan serta penyelewengan dana berjumlah RM2.28 bilion.

Admin rasa kan Najib ni sudah nampak yang dia tidak akan terlepas dari hukuman penjara kerana itu dia berhabis, Mahkamah pun dia kelentong.

UMNO Tawau Sabah for Sabahan? Hipokritnya

Entri ini berniat untuk membidas kenyataan balas Ketua pemuda UMNO Tawau, Ghazalie Ansing.

Sebelum ini Ghazalie Ansing memperkecilkan niat baik ketua PPBM Sabah Datuk Hajiji Noor sebagai kuda tunggangan Mahathir. Setelah PPBM Sabah menyarankan pada masyarakat Sabah agar lebih fokus kepada perjuangan yang bersifat nasional tapi dalam masa yang sama tetap saja perjanjian Malaysia 1963 dimartabatkan, tanpa sikit pun dikurangkan.

Tidak seperti selama ini, slogan kenegerian, Sabah for Sabahan hanya menjadi alat politik kepada kumpulan tertentu yang bertujuan untuk memancing kepercayaan dan undi masyarakat Sabah. Sedangkan kumpulan itu pada hakikatnya amat menyedari bahawa hanya melalui pungutan suara atau memorandum keatas semua lapisan masyarakat Sabah tanpa mengira fahaman politik bangsa dan agama maka barulah
perjanjian Malaysia 1963 dapat di tuntaskan dalam ertikata yang sebenarnya.

Bukannya melalui proses pilihan raya yang malah memangkinkan perjanjian Malaysia sukar untuk direalisasikan. Ini kerana melalui proses pilihanraya maka parti yang memperjuangkan perjanjian 1963 akan diserapi unsur politik yang berbeza memandangkan tidak semua parti yang bakal menjadi rakan sekutu untuk membentuk kerajaan pada waktu itu menjadikan perjanjian Malaysia sebagai agenda mereka. Nampak tak?

Justeru itu kenapa PPBM menyarankan kepada masyarakat Sabah agar lebih fokus kepada perjuangan yang bersifat nasional supaya perjanjian 1963 lebih mudah untuk dimartabatkan atau dituntut melalui pendekatan yang mesra Federal

Tapi lain pula penerimaan Ketua pemuda UMNO Tawau itu malah mengingatkan ketua PPBM Sabah, Datuk Hajiji agar kononnya berhenti menggunakan propaganda dan menyembunyikan penindasan Tun Mahathir dan Lim Guan Eng keatas Sabah. Lucu!

Sedangkan PPBM Sabah ingin melihat Sabah dan Malaysia dari skop yang lebih luas agar berdiri sama tinggi duduk sama rendah dengan di negeri-negeri lain yang ada di Malaysia. Lihat sahaja Selangor dan Pulau Pinang mereka tidak ada perjanjian yang mengikat Federal agar menyalurkan lebih banyak dana berbanding negeri lain tetapi dua negeri itu jauh lebih maju dari Sabah yang tidak sudah mempolitikkan perjanjian Malaysia. Maksudnya di sini perjanjian itu satu hal namun untuk maju kehadapan kemahiran negeri dan kerjasama dari semua pihak harus dicari dan disatukan bukan sebaliknya. Sepertimana yang dilakukan oleh mantan Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman yang mengamalkan prinsip tunduk tetapi menanduk, hasilnya Sabah hampir setanding dengan banyak negeri-negeri lain di Semenanjung.

Slogan Sabah for Sabahan adalah agenda politik yang sudah bersarang dan uzur. Persoalannya, adakah slogan ini masih relevan untuk diangkut ke politik hari ini, ini isunya?

Jika tidak dihentikan maka Slogan Sabah for Sabahan ini hanya akan terus menjadi alat atau talian hayat kepada pihak yang gagal sepertinya UMNO yang bertapak di Semenanjung pun mulai berani mempolitikkan perjanjian ini. Menurut Ketua pemuda UMNO Tawau, Ghazalie Ansing andai UMNO balik menjadi kerajaan maka semua elemen yang ada di dalam perjanjian Malaysia 1963 akan ditunaikan 100%. 100% bermaksud termasuklah membenarkan autonomi Sabah keluar dari Malaysia. Dusta semata-mata!

Kelakar! Nampak sangatlah UMNO ini tidak berfungsi tanpa putar belit.

Walhal selama ini UMNO lah yang beria-ia menolak perjuangan Sabah for Sabahan kerana menurut UMNO, slogan itu adalah perosak kepada kestabilan Malaysia.

Alsebab itulah kenapa slogan Sabah for Sabahan ini harus dipersoalkan adakah ia masih rasional untuk diperjuangkan atau biarkan saja begitu sebagai gula-gula politik atau talian hayat kepada pihak yang telah gagal pada pilihan raya. Si Loser!

Suka admin membuat perbandingan mudah dari sudut perjanjian Malaysia atau slogan Sabah for Sabahan dengan PPBM Sabah serta UMNO Sabah. Supaya dapat membuka mata UMNO Sabah, khususnya UMNO Tawau.

Kita tahu PPBM Sabah berasal daripada UMNO dan sememangnya pun mereka pada waktu itu menolak agenda atau slogan Sabah for Sabahan dan ironinya sehingga hari ini penafian keatas agenda atau slogan Sabah for Sabahan tetap saja konsisten. Malah lebih tajam slogan Sabah for Sabahan dimodenkan demi masa depan masyarakat Sabah menjadi Sabah untuk Malaysia.

Berbeza dengan UMNO hari ini, semasa menjadi pembangkang mereka menolak agenda atau slogan Sabah for Sabahan hari ini bila menjadi pembangkang Sabah for Sabahan menjadi keutamaan perjuangan mereka. Nampak tak betapa hipokritnya UMNO Sabah.