Aziz Jamman Nujum Pak Belalang Yang Temberang

Benarlah orang sombong dan mudah lupa diri cepat mendapat karma hasil perbuatan mereka. Dulu si Aziz sering memperleceh pendapat pemain politik sebagai itu hanya andaian dari bukan siapa siapa (lebih kurang begitulah).

Hari ini si Aziz mendapat gelaran nujum Pak Belalang atau nujum temberang yang bermaksud kenyataan politiknya tidak ilmiah atau tidak berasas berdasarkan perubahan yang dituntut oleh rakyat.

Apa lagi saya seingat tidak pernah sekalipun prediksi atau andaian si Aziz ni terbukti benar. Maka wajarlah si Aziz mendapat jolokan nujum hidung belang dan temberang. Hahaha!

Esok giliran saya pula mengkritik balas kenyataan media si Aziz Jamman. Jumpa esok ya.

*KENYATAAN MEDIA*


*DATUK AZIS JAMMAN CUBA JADI NUJUM PAK BELALANG*


1. PARTI Gabungan Rakyat Sabah (GRS) bersama-sama Gabungan Parti-Parti Sarawak (GPS) selepas PRU-15, telah membuat keputusan bersama, untuk menyokong YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10.

2. Azis Jamman tidak wajar membuat dakwaan karut dan jahat, jika pun mahu menjadi “Nujum Pak Belalang” dengan mendakwa GRS adalah parti pertama meninggalkan Perdana Menteri jika berlaku pergolakan politik.

3. Hakikatnya, Parti Warisan lah termasuk Ketua Penerangan itu, yang mempunyai niat tidak mahu menyokong mana-mana parti atau pemimpin nasional, atas sebab itu, mereka memutuskan hubungan dengan PH dan telah bergerak solo pada PRU-15.

4. Keputusan parti itu menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Kerajaan Perpaduan, pada hakikatnya kerana mereka tiada pilihan lain, atas sebab hanya mempunyai 3 ahli parlimen, menyokong dan tidak menyokongpun tidak memberi kesan, pada Kerajaan Perpaduan antara PH, BN, GPS dan GRS.

5. Azis dan parti beliau cuba menutup kesalahan sendiri, dengan menuding kepada parti lain dan kenyataan Azis itu hanya lah ilusi dan andaian liar semata-mata.

6. Berdasarkan pengalaman lepas dalam Kerajaan Negeri Sabah semasa Warisan memimpin gabungan mereka, saya yakin parti-parti komponen PH di Sabah mengetahui sikap dan keikhlasan Warisan dalam kerjasama dan permuafakatan.

7. Agar Aziz tidak terus mabuk, kerana tindakan wakil-wakil parti beliau yang mengumumkan keluar bersama-sama dengan pemimpin akar umbi parti itu, semua pihak yang menyokong kerajaan Perpaduan dan Perdana Menteri telah lama move-on, termasuk lah para pemimpin GRS, seperti mana dibuktikan menerusi sokongan pada sebarang keputusan, misi kerajaan Perpaduan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Ketua Menteri Sabah- Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor.

8. Tidak sedar kah Azis semasa perjumpaan kakitangan Persekutuan dan negeri bersama Perdana Menteri, bagai mana sambutan kepimpinan negeri pada Perdana Menteri tersebut.

9. Dengan sokongan kerajaan negeri sabah di bawah kepimpinan GRS dan PH Sabah kepada Perdana Menteri dan Kerajaan Perpaduan, tidak timbul sama sekali tindakan khianat, seperti mana yang telah dilakukan oleh beberapa pemimpin negeri pada 6 Januari lalu yang didalangi oleh pemimpin Parti Warisan untuk merampas kerajaan secara kerajaan pintu belakang dan tebuk atap.

10. Jangan lah kerana pemimpin dan parti sendiri mempunyai niat jahat, maka mengandaikan pemimpin dan parti lain juga sama.


*DATUK NIZAM ABU BAKAR TITINGAN*
*KETUA PENERANGAN PARTI GAGASAN RAKYAT SABAH (GAGASAN RAKYAT)*

6 Mac 2023.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: