Derma Arab Saudi Dari SRC Berakhir Akaun Peribadi Najib – Hakim

PUTRAJAYA – Panel hakim Mahkamah Rayuan di sini pada Rabu mendapati, isu derma oleh keluarga diraja Arab Saudi yang ditimbulkan oleh pasukan pembelaan yang mewakili Datuk Seri Najib Razak, tidak boleh dipertahankan.

Ketika membaca keputusan penghakiman dalam bahasa Inggeris, Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Rahman berkata, mahkamah ini mengguna pakai alasan daripada dapatan hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Pertama katanya, terdapat keterangan yang jelas menunjukkan bahawa dana itu berasal daripada Syarikat SRC International Sdn Bhd kemudian ia berakhir ke akaun peribadi Najib.

“Sekarang, jika ia adalah derma peribadi daripada keluarga diraja Arab, maka tiada sebab ia perlu didepositkan ke dalam akaun SRC yang mana syarikat itu dimiliki oleh Kementerian Kewangan (MOF),” katanya.

Ketika membaca keputusan penghakiman menerusi aplikasi Zoom, Abdul Karim berkata, Najib percaya bahawa RM49 juta itu merupakan derma daripada kerajaan Arab Saudi sebagaimana surat yang dikirim sebagai bukti sumbangan.

Namun katanya, bukti telah menunjukkan bahawa dari tempoh 2014 hingga awal 2015, kira-kira RM136 juta telah digunakan oleh Najib selaku perayu.

Oleh itu beliau berkata, panel hakim bersetuju hujahan pihak pendakwaan, bahawa surat daripada kerajaan Arab Saudi adalah rekaan.

Sinar Harian

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: