Bosku Najib Memalukan Negara Kata Hakim Mahkamah Rayuan

PUTRAJAYA – Panel hakim Mahkamah Rayuan di sini pada Rabu menyifatkan, tindakan Datuk Seri Najib Tun Razak membenarkan kerajaan menjadi penjamin kepada syarikat SRC International Sdn Bhd adalah satu perbuatan yang memalukan negara.

Ketika membaca keputusan penghakiman dalam bahasa Inggeris, Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Rahman berkata, adalah tidak masuk akal bagi kerajaan, menjadi penjamin kepada syarikat korporat berkaitan kerajaan GLC (merujuk kepada syarikat SRC) dengan mengetahui ia tidak boleh membayar balik pinjaman atau faedah.

Menurutnya, Najib selaku perayu terlibat secara aktif dalam memastikan pinjaman Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) (KWAP) diberi kepada SRC.

Katanya, Najib terbabit secara aktif dalam memastikan pinjaman RM4 bilion daripada KWAP disalurkan kepada SRC.

Bagaimanapun, selepas dana dikeluarkan, perayu tidak ambil tahu dengan keberadaan dana itu, tidak bertanya daripada SRC mengenai perkara itu, bagaimana ia digunakan atau bagi tujuan apa.

“Itu adalah pengurusan kewangan dana awam yang teruk, tidak boleh cakap ia dilakukan demi kepentingan negara.

“Tiada isu kepentingan negara di sini, ia cuma memalukan negara,” katanya, ketika prosiding rayuan Najib untuk mengenepikan sabitan dan hukuman kes penyelewengan dana SRC.

Abdul Karim yang bersidang bersama Hakim bersama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera berkata, Najib mengarahkan Menteri Kewangan kedua ketika itu supaya tidak mengganggu urusan SRC.


Sinar Harian

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: