Arul Kanda Tolak Permohonan Najib Tangguh Bicara 1MDB

Walaupun Arul Kanda adalah antara tertuduh utama dalam skandal 1MDB kerana didakwa telah mengubah kandungan laporan akhir pengauditan 1MDB atas arahan Perdana Menteri Najib Razak pada waktu itu. Tetapi beliau membantah permohonan bekas bosnya Najib Razak untuk menangguhkan perbicaraan yang dijadualkan bermula pada Isnin depan.

Menambah, bekas peguam CEO 1MDB (Arul Kanda), Sivanathan menggesa Mahkamah agar menolak permohonan Najib yang cuba menangguhkan perbicaraannya hingga Januari tahun depan.

Arul Kanda dan peguamnya berpendirian sedemikian di Mahkamah hari ini, semasa mendengar penetapan tarikh perbicaraan Najib Razak dalam skandal 1MDB.

Jadi macam manalah itu kalau Arul Kanda sendiri yang bertanggungjawab mengubah laporan audit 1MDB tetapi hari ini tidak lagi mahu bersekongkol dengan Najib Razak.

Jho Low Mencari Suaka Politik Di India.

Jho Low terus menjadi buruan Polis Antarabangsa (Interpol) dan sedang sibuk mencari suaka politik di beberapa negara termasuklah negara India yang menjadi pilihan utama.

Sebelum ini pihak polis Ahmedabad India semasa bercakap dengan media antarabangsa Air Times mendakwa bahawa mereka menjejaki Jho Low ketika bercuti tiga hari di negara itu.

Iaitu pada November 5 Jho Low tiba di Ahmad Abbas Sardar Vallabhbhai Patel International Airport dengan menaiki Jet peribadi.

Ada sebab kenapa Jho Low memilih negara India. Antara lain mungkin kerana faktor hubungan diplomatik Malaysia dan India yang agak dingin sejak kebelakangan ini. Rentetan kritikan Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohammad ke atas perebutan wilayah Kashmir di antara Pakistan dan India.

Hubungan dingin diantara dua negara boleh dimanfaatkan oleh orang maling seperti Jho Low.

Kerna itulah negara India menjadi tempat perlindungan yang paling tepat bagi Jho Low. Kita boleh gambarkan begini, andai kerajaan Malaysia menuntut agar Jho Low diekstradisi ke Malaysia maka sudah tentu pasti India akan membuat perkara yang sama menuntut Dr Zakir Naik sebagai tukaran.

Jho Low menjadi buruan Interpol sejak Jun 2018 selepas kerajaan Malaysia dan Singapura mengemukakan permohonan, kini Jho Low dalam ketegori red notice atau individu yang amat dicari.

Sebelum ini didakwa Jho Low bersembunyi di Cyprus tetapi dinafikan oleh Ketua Polis Negara Malaysia yang mengatakan Jho Low tidak ada di sana dan sedang bersembunyi di satu tempat yang belum dapat dikenalpasti.

Jho Low adalah individu yang terlibat dalam skandal 1MDB bersama bekas Perdana Menteri Malaysia Najib Razak yang sekarang dalam perbicaraan. Sebab itulah nama Jho Low banyak disebut oleh saksi penting seperti bekas Pegawai Khas Najib Razak, Amhari.

Lokman Poyo Pertikai Keputusan Mahkamah Berhubung SRC dan Najib

Ahli Majlis Tertinggi UMNO Lokman Adam mempersoalkan proses kes kehakiman berhubung SRC International Sdn bhd yang beliau anggap sebagai mencurigakan apabila tiga saksi penting tidak dipanggil untuk memberi keterangan.

Salah seorang dari tiga saksi yang dia maksudkan ialah Jho Low. Individu yang sedang dicari oleh kerajaan Malaysia kerana dipercayai terlibat dalam aktiviti penyelewengan dana rakyat melalui 1mdb.

Sebelum ini Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohd Nazlan Ghazali telah mengarahkan Najib agar membela diri selepas pihak pendakwa raya berjaya membuktikan wujudnya kes Prima facie bagi kesemua tujuh pertuduhan yang membabitkan wang sebanyak RM42 juta dari SRC International Sdn Bhd.

Mengikut Mohd Nazlan, Najib memainkan peranan utama dalam pinjaman SRC daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) pada tahun 2011.

Kemudiannya Najib memilih untuk memberi keterangan bersumpah dari tempat duduk saksi yang mana beliau tertakluk kepada pemeriksaan balas oleh pihak pendakwaan. Sewajarnya pun Najib membuat pilihan itu sebab kalau tidak bagaimana dia mempertahankan dirinya sedangkan dia adalah individu tertuduh dan terlibat secara langsung. Bukan seperti kes Anwar sebelum ini di mana Anwar berdiri sebagai saksi kepada Saiful maka wajarlah Anwar membuat pilihan kedua berdiri di luar kandang saksi, biar peguamnya yang membuat kenyataan atau menjawab soalan pendakwa.

Mohd Nazlan juga mendapati bekas perdana menteri itu telah menggunakan dana sebanyak RM42 juta daripada SRC untuk kepentingan peribadi.

Kenyataan Lokman Adam itu adalah kenyataan yang paling poyo. Rasionalnya sejak dari dulu lagi kalau ingin menyelamatkan Najib maka pihak Najib atau UMNO yang sepatutnya bersusah-payah mencari Jho Low.

Walaupun saranan itu sudah lama disuarakan oleh Khairy Jamaluddin agar Jho Low dikambing hitamkan demi menjaga reputasi Najib dan UMNO menjelangnya pilihan raya ke 14.

Maksudnya biarlah Jho Low seorang yang bertanggungjawab atas penyelewengan yang berlaku dalam 1mdb.

Tapi sayang tidak ada pihak pada masa itu yang berani mengheret Jho Low untuk diadili sekaligus dikambing hitamkan.

Isunya kenapa tidak ada pihak yang berani sedangkan semasa itu UMNO yang memerintah Malaysia dan Perdana Menterinya ialah Najib?

Jadi, kenyataan pembangkang hari ini yang mendesak agar kononnya Jho Low ditangkap adalah retorik semata-mata. Sedangkan apa yang dikehendaki adalah sebaliknya, sebolehnya Jho Low dilenyapkan dari muka bumi kerana tanpa Jho Low sebagai saksi maka ruang untuk peguam Najib bersilat menepis tuduhan pihak pendakwa senantiasa terbuka. Tapi kalau sebaliknya waktu itu Najib berstatus harga mati.

Laporan Polis Terhadap Najib Kerana Menipu Mahkamah

Laporan polis sudah dibuat keatas Najib kerana dipercayai telah menipu mahkamah menggunakan alasan tipu.

Pada 31h Oktober yang lalu, peguam Najib, Shafee prosiding 1mdb telah memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya memohon maaf kerana tidak dapat hadir dan memohon perbicaraan ditangguhkan ini kerana Najib perlu mendapatkan rawatan segera berikutan bengkak di kedua belah matanya yang semakin teruk.

Jesteru itu sepatutnya Najib membuat pemeriksaan darah pada hari esoknya dan sebelah petangnya beliau ke Johor untuk berkempen bagi PRK Tanjung Piai. Namun jika keadaan sakitnya berterusan Najib terpaksa membatalkannya.

Maksudnya dari 31 Oktober sehingga 1 atau 2 November Najib tidak boleh ke mana-mana termasuklah berkempen di PRK Tanjung Piai. Tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya pada 1 November Najib berada kawasan di Tanjung Piai untuk berkempen. Ini bermakna alasan sakit mata berkenaan hanyalah alasan yang dibuat buat atau alasan tipu.

Oleh itu seorang rakyat Malaysia yang ternampak dan prihatin telah membuat laporan polis terhadap Najib.

Bunyi laporan polis seperti begini pada 1 November 2019 sekitar 1.45 petang selepas selesai solat Jumaat di masjid Sungai Kuali Serkat Pontian saya ternampak Najib Razak bersama kumpulannya selesai solat Jumaat di masjid tersebut saya difahamkan di dalam media sosial bercetak beliau mengambil cuti sakit kerana sakit mata dua hari bermula 31hb Oktober sehingga 1hb November dan tidak hadir perbicaraan di mahkamah. Saya datang ke balai buat laporan polis untuk siasatan pihak berkuasa sekian laporan saya.

Mahkamah sebelum ini telah berulang kali mengingatkan Najib agar tidak mencari helah hingga menjejaskan tempoh perbicaraannya.

Sepatutnya pada 1hb November perbicaraan Najib masuk hari ke-29 dan saksi kesembilan, bekas CEO 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi masih dalam peringkat soalan balas oleh Muhammad Shafee.

Najib, 66, didakwa atas 25 tuduhan pengubahan wang haram dan salah guna kedudukan serta penyelewengan dana berjumlah RM2.28 bilion.

Admin rasa kan Najib ni sudah nampak yang dia tidak akan terlepas dari hukuman penjara kerana itu dia berhabis, Mahkamah pun dia kelentong.

Demo “Mahasiswa” Pro Kleptokrasi πŸ˜Š

Kesiannya penunjuk perasaan yang bertopengkan mahasiswa itu. Rasanya mereka cuba meniru keberanian dan gelagat mahasiswa negara jiran Indonesia lah tu kan! πŸ˜‚

Kalau ya pun agak-agaklah. Jangan memalukan diri!

Tunjuk rasa Mahasiswa Indonesia beberapa minggu yang lalu tidak mewakili atau diperkudakan oleh mana-mana pemimpin atau parti politik dan tuntutan mereka jelas demi kebaikan rakyat Indonesia secara keseluruhannya. Mereka menuntut Presiden Indonesia atau pemerintah agar membenteras aktiviti rasuah habis habisan. Mereka juga tidak cengeng tatkala berhadapan dengan penguatkuasa.

Mereka berani kerana mereka bukan alat kepada pemimpin dan parti politik.

Bolehlah kita katakan perjuangan mereka tampak ikhlas dan merdeka sebab itulah demonstrasi mahasiswa berkenaan merebak hingga ke peringkat sekolah menengah dan pekerja atau buruh.

Berbeza dengan sekumpulan kecil “mahasiswa” Malaysia yang menunjuk perasaan diperkarangan Parlimen kelmarin petang. Mereka digerakkan atau diperkudakan oleh pemimpin dan parti UMNO selaku pembangkang. Tuntutan mereka pula berniat politik semata-mata iaitu berkaitan subsidi dan harga minyak. Sedangkan harga minyak di stesen, biasa biasa saja, harga yang konsisten sejak era kerajaan sebelum ini.

Tuntutan mereka pula hanya ditujukan pada Anwar Ibrahim seorang.

Entah apa apa jak dan sebab itulah tunjuk rasa mereka berhenti begitu saja, tidak ada rakyat biasa yang terkesan.

Malah “mahasiswa” ini ditempelak oleh masyarakat sebagai golongan yang mengada ada, golongan yang merai keuntungan semasa era kerajaan UMNO berbanding mereka masyarakat biasa walaupun telah sekian lama menyokong UMNO tapi kehidupan mereka tetap berada di takuk lama.

Penunjuk perasaan itu juga diketahui oleh masyarakat sebagai muka muka yang mendokong sistem atau pemimpin kleptokrasi. Yalah kenapa tidak mendesak kerajaan atau Perdana Menteri agar menyegerakan hukuman ke atas Najib Razak dan beberapa lagi pemimpin UMNO di Semenanjung yang sedang dibicarakan kerana penyelewengan wang rakyat.

Begitulah perbezaan Mahasiswa Indonesia dan Malaysia dari konteks demontrasi yang mereka jalankan. Mereka adalah entiti yang dibezakan oleh iltizam dan keikhlasan.

Pendakwa Raya 1MDB Memprosiding Lokman Adam Di Mahkamah Tinggi

Alamak artikel sebelum ini yang bertajuk :-

Lokman Bakal Diheret ke Mahkamah

Telah menjadi kenyataan bila mana hari ini pihak pendakwa dalam perbicaraan 1MDB akan memulakan prosiding terhadap Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Lokman Noor Adam kerana telah menghina Mahkamah atau mengancam saksi perbicaraan yang juga bekas pegawai khas Najib Razak Amhari Efendi Nazaruddin.

Ditegaskan bahawa tidak ada yang lebih mengetahui berhubung perjalanan 1MDB selain Najib, Jho Low dan saksi seperti Amhari dan lain lain. Tapi kenapa Lokman berani membuat kenyataan yang bertentangan dengan kenyataan mereka. Sekarang menjadi tugas Lokman untuk membuktikan dakwaan dan laporan polisnya itu ada kebenarannya.

Lokman Noor Adam sebelum ini telah membuat laporan polis terhadap Amhari dan sekaligus mendesak SPRM agar menyiasat saksi iaitu Amhari kerana mendakwa dirinya telah menerima wang daripada ahli perniagaan Jho Low.

Rentetan laporan Polis itu pada 1hb Okt Timbalan pendakwa Raya kes 1MDB Muhammad Mustafa telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Lokman Noor Adam.

Lokman Noor Adam telah menjawab surat tunjuk sebab berkenaan tetapi jawapan yang diberikan tidak memuaskan hati pihak pendakwa raya.

Oleh itu Pendakwa Raya akan membuat permohonan prosiding di Mahkamah Tinggi minggu hadapan.

Ingat, hanya untuk menjawab surat tunjuk sebab pun Lokman gagal meyakinkan pendakwa. Apa lagi di Mahkamah nanti.

Bagaimana pula dengan laskar UMNO yang giat di Whatsapp memperlekeh kenyataan saksi, seolah olah lebih tahu dari Amhari dan peguam bela Shafee. Adakah mereka berani melakukan hal yang sama, nah kalau tidak itu namanya munafikin, usaha memperbodoh masyarakat semata mata.

Rujuk link dibawah

Pendakwa Raya Bersedia Prosiding Lokman Hina Mahkamah

MT UMNO Armand kata Rakyat Nampak Najib Difitnah 1MDB

Anggota Majlis Tertinggi UMNO Armand mendakwa fenomena bosku yang dicetuskan oleh Najib Razak berjaya menarik sokongan rakyat terhadap UMNO dan ia merupakan kebangkitan Najib Razak. Oleh kerana itu rakyat nampak Najib adalah mangsa fitnah.

Benarkah begitu?

Bila kau kata Najib masih mampu menarik orang untuk menyokong UMNO dan Najib difitnah.

Sedangkan Najib terpalit dengan lebih 40 pertuduhan rasuah dan kalau kita dengar kenyataan saksi di prosiding. Apa lagi selepas itu tiada seorang pun pemimpin UMNO yang tampil mempertikaikannya. Itu sudah cukup membuktikan kebenaran skandal 1MDB dan Najib tidak difitnah.

Dari sudut mana Najib telah difitnah sedangkan cerita 1MDB ini telah heboh di serata dunia bukan hanya heboh tapi negara yang prihatin turut menulis artikel berkaitan Najib dan 1MDB.

Kenyataan MT UMNO itu amat bertentangan dan memelikkan. Kita pula yang tersipu sipu. Adakah buah fikiran itu datang dari kotak ajaib ☺️

Jujur saja admin katakan ya kalau pertuduhan rasuah yang dihadapi oleh Najib, sebenarnya diantara dia dan syarikat swasta, maka sebagai masyarakat politik, kita sedar dan tahu itu adalah hal yang normatif. Fitrah pada setiap pemimpin yang memimpin parti politik.

Adanya hubungan pemimpin parti dan syarikat swasta juga berlaku di negara maju, Amerika. Dimana pihak demokrat atau republikan mendapat dana dari pelobi yang mewakili syarikat tertentu dan ia normal selagi tidak berlaku perbalahan diantara dua pihak.

Tapi pertuduhan rasuah yang dihadapi oleh Najib ini memang susah untuk diterima oleh orang orang yang berakal sihat. Apa yang dilakukan oleh Najib seolah-olah dia memasukkan tangannya ke dalam tabung yang mengandungi wang rakyat.

Kesimpulannya kenyataan pemimpin muda UMNO ini sebenarnya amat memalukan dan merendahkan lagi martabat pemimpin pemimpin UMNO pada mata fikir rakyat Malaysia.

Ingin bangkit tapi tidak sanggup menerima kenyataan atau mengakui kelebihan orang lain samalah ertinya dengan membohongi diri sendiri, tidak akan kemana.