Ekonomi Bermasalah Kerana 1MDB – Harris Salleh

Mantan Ketua Menteri Sabah Tan Sri Harris Salleh pun akur. Hari ini ekonomi Malaysia bermasalah kerana penangan 1MDB.

Masalah yang ditimbulkan oleh mantan Perdana Menteri Malaysia melalui 1MDB amat besar hingga ekonomi Malaysia secara keseluruhannya turut terjejas dan menjadi faktor BN tumbang pada pilihanraya ke 14.

Ini dikira bagus sudah kerna penyelewengan seorang Perdana Menteri hanya dijatuhkan melalui proses pilihan raya.

Kalau di negara jiran, Eropah dan Timur Tengah sudah lama pentadbiran dan struktur Malaysia ni hancur kerana tunjuk perasaan.

Muammar Gaddafi seorang Perdana Menteri dijatuhkan kerana didakwa oleh rakyatnya telah menyeleweng kekayaan Libya hingga pada satu ketika beliau dihina dan ditembak secara terbuka.

Walaupun hari ini ada yang mengatakan Muammar Gaddafi tidak bersalah kerana telah menjaga kebajikan rakyat. Tapi pada hakikatnya rakyat tetap berpendapat Muammar Gaddafi telah menyeleweng kekayaan mereka dengan cara yang langsung.

Di Philippines Presiden Ferdinand Marcos kerana menyeleweng kekayaan negara dia di jatuhkan melalui revolusi Edsa oleh rakyatnya.

Sebelum ini Tan Sri Harris Salleh menyatakan bahawa akibat 1MDB, Malaysia hari ini berhadapan dengan krisis ekonomi yang sangat lembap lalu mencadangkan beberapa usul yang tidak berapa releven untuk dibincangkan jauh sekali diterima sebagai cadangan dalam usaha pemulihan ekonomi Malaysia.

Sila rujuk 🔗 di bawah :

Ekonomi Malaysia Bermasalah Akibat 1MDB

Antaranya cadangannya mengurangkan kekuatan ketenteraan Malaysia kerana sektor ini menelan belanja yang billion ringgit. Apa lagi mustahil bagi Malaysia untuk terjerumus dalam peperangan yang melibatkan penggunaan senjata berat seperti kapal selam dan sebagainya.

Cadangan Tan Sri Harris Salleh itu hanyalah pendapat peribadi beliau.

Isunya disini ialah ekonomi Malaysia lembab kerana penyelewengan dana rakyat oleh mantan Perdana Menteri Malaysia melalui urusniaga 1MDB.

Berbilion wang rakyat disalurkan ke luar negara dan sehingga hari ini kerajaan Malaysia terpaksa membayar bunga hutang yang dibuat oleh 1MDB dahulu.

32.2 Billion Dari 1.1 Trilion Hutang Malaysia Adalah 1MDB

32.2 billion dari hutang keseluruhan negara 1.1 trillion adalah hutang 1MDB. 32.2 billion itu belum termasuk interest yang kini dibayar oleh kerajaan. Rujuk 🔗 di bawah :

1.1 Trilion Hutang Malaysia – Sinar Harian

Mengikut artikel ini juga Kementerian Kewangan telah meminjamkan sebanyak 8.9 billion kepada 1MDB sehingga 31 Mei 2019.

Sudah tentu sebahagian besar pinjaman itu telah digunakan untuk membayar interest hutang 1MDB lah tu kan.

Mengikut artikel ini juga sekiranya masalah hutang 1MDB tidak membelenggu negara maka kira-kira 9 billion boleh dilaburkan untuk sekolah dan lain-lain projek seperti laluan Rel Pantai Timur yang dipinjam daripada kerajaan sebanyak 4 billion.

Sekarang kita sudah nampak kan kenapa ekonomi Malaysia agak lembab.

Kerana itu terpaksa menyibukkan diri untuk mencari sumber pendapatan lain, sumber yang ada sudah habis dijarah untuk membayar balik tunggakan hutang dan meneruskan projek pembangunan.

Bila terlalu banyak meminjam pada pihak luar hanya semata-mata untuk melunaskan hutang yang sedia ada, maka sudah tentulah kerajaan akan terikat dengan beberapa syarat perjanjian yang adakalanya tidak berapa menguntungkan negara.

Nampak tak penangan kerajaan terdahulu atau kerajaan 1MDB.

Terimalah Hakikat 1MDB Adalah Faktor Kekalahan UMNO/BN – KJ

Sudah dua hari tersebar pelbagai versi rakaman dan admin ada menerima rakaman tersebut. Rakaman temubual panas Khairy Jamaluddin yang mendakwa Najib aka 1MDB lah yang telah bertanggungjawab merosakkan reputasi UMNO selepas 72 tahun.

Khairy Jamaluddin juga mendakwa tapi ada dikalangan jentera UMNO yang masih tidak boleh menerima hakikat kebenaran itu dan ia menjadi liabiliti atau pemangkin kepada kerosakan UMNO.

Menurut Khairi Jamaluddin selagi majoriti ahli UMNO tidak sanggup atau berani menerima 1MDB sebagai faktor kekalahan BN maka selagi itulah UMNO sukar untuk dibangkitkan.

Jangan nafikan skandal 1MDB telah menyumbang atau faktor utama kepada kekalahan BN pada PRU yang lepas ini adalah fakta.

Kalau 1MDB tidak diakui sebagai faktor utama, jadi faktor utama lain apa yang telah menyebabkan BN kalah, siapa yang harus dipersalahkan atau dipertanggungjawabkan? Jangan pula mereka beralasan yang jentera pembangkang telah berjaya menyebarkan fitnah keatas Najib, itu bukan alasan tapi satu bukti yang jentera UMNO telah gagal mempertahankan UMNO.

Perlu diingat, selain beberapa artikel dan sudah tentu komen politik yang mempertahankan UMNO dan 1MDB. Pada masa itu juga jentera UMNO telah berusaha keras menyakinkan masyarakat bahawa prinsip bersalah atau tidak harus mengikut lunas undang-undang maksudnya tidak bersalah seseorang itu selagi mahkamah belum mendapati dia bersalah. Tapi apa yang berlaku tetap juga BN ditolak, kenapa?

Proses pilihan raya adalah undi yang datang daripada rakyat bukan hanya undi dari ahli UMNO. Jadi adakah tindakan ahli UMNO yang menafikan faktor 1MDB akan mampu memulihkan keyakinan rakyat, inilah isunya.

Ini adalah pendirian admin, sama ada betul atau fitnah Najib terlibat dalam penyelewengan dana 1MDB. Apa yang pasti jentera pembangkang telah berjaya meyakinkan masyarakat bahawa Najib telah melakukan penyelewengan dan telah diterjemahkan melalui undi di PRU14. Pun begitu mungkin persepsi masyarakat akan berubah andai nanti penghakiman mendapati Najib tidak bersalah.

Pada ahli, jentera dan penyokong UMNO ini adalah soal kepercayaan rakyat secara keseluruhannya yang menjadi penentu kepada untung nasib UMNO itu sendiri, jadi beranilah menerima hakikat dan jangan lagi syok sendiri. Move forward sajalah, cari kesalahan dan kelemahan yang dilakukan oleh kerajaan dan pemimpin pemimpin PH yang telah merugikan rakyat dan negara.

Selepas PRU14 sudah empat PRK yang berlangsung di Semenanjung dan kesemuanya dimenangi oleh PH. Apa maknanya ni?

Biarkan pemimpin atau YB YB UMNO dengan pendirian mereka, kita kenalah faham, mereka perlu bersikap neutral terhadap mana-mana pihak yang ada dalam UMNO agar perbezaan yang berlaku tidak membawa kepada perpecahan.

Mana-mana pemimpin UMNO yang telah berjasa kepada negara dan rakyat, mereka jangan risau, jasa mereka akan terus dikenang sampai bila-bila dan tidak mustahil pula waris mereka akan diterima sebagai ganti.

JSJK Amar Singh Ishar Terlibat Dalam Konspirasi 1MDB

Mak aii rupanya seorang anggota Polis yang berpangkat Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, yang agak popular sejak kebelakangan ini kerana sering tampil di media perdana dan alternatif, berkaitan penangkapan keatas beberapa harta yang dipercayai milik isteri bekas seorang pemimpin di Kuala Lumpur. Rupanya terlibat dalam konspirasi 1MDB yang didalangi oleh Jho Low.

Rahsia ini didedahkan oleh bekas executive PetroSaudi, Xavier Justo yang menjadi saksi utama dalam siasatan 1MDB.

Bahawa dia didatangi oleh tiga anggota polis Malaysia yang mendesaknya agar membuat pengakuan atau kenyataan yang bertentangan dengan kedudukan sebenar perniagaan Petrosaudi dan hubungannya dengan 1MDB.

Justo dipaksa membuat kenyataan bahawa dirinya seorang lelaki yang jahat, suka pada wang ringgit manakala individu yang bernama Tarek yang juga pemilik Petrosaudi adalah entiti yang bagus.

Menariknya salah seorang anggota Polis yang dimaksudkan oleh Xavier Justo ialah Datuk Amar Singh Ishar Singh. Wow!

Jadi segala penemuan harta atau bukti yang ditemui oleh Datuk Amar Singh semasa menyiasat bekas isteri Perdana Menteri Malaysia tempoh hari boleh dipertikaikan ohh!

Atau Xavier Justo itu memang seorang penyangak berlidah biawak yang tidak boleh dipercayai apa lagi dalam siasatan skandal seperti 1MDB yang sangat komplikated.

Pemilik Equanimity Menyaman DOJ & Indonesia

Pemilik Equanimity Menyaman DOJ & Indonesia

Apa yang dapat dibuktikan berdasarkan artikel dibawah? Ini membuktikan kapal layar Equanimity tidak ada kaitannya dengan 1MDB.

Equanimity, Jho Low dan Malaysia aka 1MDB adalah entiti entiti yang berbeza, tidak sama. Faham?

Lalu bagaimana pula dengan tohmahan pembangkang dan beberapa bekas pemimpin BN yang berlagak budiman seperti Rais Yatim dan Rafidah Aziz, dimana mereka sebelum ini dengan lantang mengaitkan Equanimity dengan PM Najib Razak. Tidak rasa bersalah kah?


KUALA LUMPUR: Tindakan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) menyita kapal layar mewah ‘The Equanimity’ dengan kerjasama pihak berkuasa Indonesia, kini dicabar di mahkamah Indonesia dan Amerika Syarikat (AS).

Equanimity (Cayman) Limited, selaku pemilik sah kapal berkenaan, yang menyifatkan DOJ dan pihak berkuasa Indonesia bertindak melampaui had perundangan negara masing-masing dalam isu terbabit, sudah memfailkan dokumen berkaitan di mahkamah kedua-dua negara bagi membuktikannya.

Pemilik kapal itu mendakwa, DOJ sendiri menangguhkan kes berkaitan aset berkenaan tahun lalu dan tiada langkah diambil membuktikan berlaku sebarang salah laku, namun menyita kapalnya di Indonesia, sedangkan perintah penangguhan yang dikeluarkan mahkamah berhubung kes itu masih sah.

“Tindakan DOJ memfailkan (kes) di California adalah usaha untuk menggunakan dakwaan yang boleh dipertikaikan mengenai tindakan yang diambil sebelum ini bagi menutup tindakannya sendiri yang bercanggah dengan undang-undang di Indonesia.

“Seperti ditunjukkan dalam dokumen mahkamah yang difailkan Equanimity (Cayman) Limited, tindakan DOJ hanya akan menjejaskan nilai kapal terbabit dengan ketara, selain mendedahkan anak kapal kepada bahaya.

“Tindakan itu tidak perlu sama sekali kerana kami sentiasa sedia menjual kapal berkenaan sementara kes DOJ masih berjalan. Sekiranya jualan dibuat berdasarkan keadaan pasaran yang mencerminkan nilai sebenar dan mendapat harga yang adil,” katanya menerusi kenyataan yang dikeluarkan di London, semalam.

Equanimity (Cayman) Limited turut mendakwa pendekatan diambil DOJ hanya menjejaskan nilai kapal berkenaan, sedangkan badan itu belum menunjukkan sebarang hak perundangan untuk membuat tuntutan.

Katanya, badan itu juga tidak cuba mendapatkan hak milik kapal mewah itu dengan menghubungi pihaknya, yang sudah menyatakan kesediaan bekerjasama dengan DOJ dan mahkamah AS.

Tambah kenyataan itu, walaupun DOJ boleh mengambil mana-mana tindakan yang dinyatakan itu pada bila-bila masa, namun badan itu memilih jalan yang sebenarnya tidak perlu, mahal dan tidak dirancang dengan baik apabila menyita kapal berkenaan di perairan Indonesia, sekali gus menjejaskan nilainya.

Susulan itu, pada Rabu lalu, Equanimity (Cayman) Limited selaku pemilik kapal, memfailkan jawapan bagi memperbetulkan kesilapan fakta dan salah tafsir dalam dokumen terbaru yang difailkan kerajaan (AS).

Ia mendakwa, bercanggah dengan dakwaan dibuat dalam dokumen difailkan kerajaan (AS) itu, lokasi kapal mewah berkenaan tidak pernah dirahsiakan dan Equanimity (Cayman) Limited tidak mengambil sebarang langkah untuk menjejaskan nilainya.

Malah, dakwanya, Kerajaan (AS) tidak mengambil sebarang langkah untuk membuktikan kesnya atau hak ke atas kapal berkenaan serta tiada penemuan menunjukkan berlakunya sebarang salah laku.

Justeru itu, Equanimity (Cayman) Limited, selaku pemilik ‘The Equanimity’ bertekad meneruskan usaha melindungi hak dan asetnya.

Sumber Berita Harian

Lim Kit Siang|Robin Yang Tulis Draft Tapi Malaysia Yang Dipersalahkan

Kenapa Pembangkang bingung dengan draft perjanjian yang ditulis oleh pihak luar. Walhal mereka sendiri tidak pasti akan kebenarannya.

Sudah sudahlah wahai pembangkang, takkan semua artikel yang ditulis di luar negara dan sengaja dikaitkan dengan 1MDB, kamu anggap ia satu kenyataan yang sangat benar.

Sedangkan yang sepatutnya yang kamu kritik keras ialah Jho Low bukannya kerajaan Malaysia.

Apa lagi berdasarkan artikel asal, jelas tertulis draft perjanjian yang ditemui dalam bentuk cache email itu ditulis oleh penyumbang dana Republican atau pihak Robin Rosenzweing dan jelas dinyatakan ia hanyalah “kemungkinan” (tidak pasti, adakah benar atau tidak). Tapi pembangkang di Malaysia separuh mati mengaitkannya dengan Malaysia. Bikin lucu!

Seolah-olah pihak yang menyediakan draft itu ialah kerajaan Malaysia.

Sebelum ini Lim Kit Siang dengan penuh yakin dan penipuan menulis di blognya, bahwa kononnya :-

Enam hari yang lalu, Wall Street Journal melaporkan bahawa penyumbang dana Republikan aka Presiden Donald Trump telah meminta suapan sebanyak AS $ 75 juta dari Jho Low. Supaya Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) menghentikan penyiasatan 1Malaysia Skandal Pembangunan Pembangunan (1MDB) Berhad.

Hello Lim Kit Siang, tidak terlintas langsung atau haram untuk memihak Jho Low. Tapi bukan sudah jelas dan terang kah? yang mana draft itu ditulis oleh pihak yang menawarkan dan ia lebih kepada kemungkinan atau cubaan diantara pihaknya dan Jho Low. Tapi kenapa kamu mengaitkannya dengan Malaysia atau memaksa supaya Malaysia termakan umpanmu. Bikin lucu!

Lim Kit Siang hanya tahu mencari kesalahan atau memanipulasi isu orang lain, sedangkan tuduhan sebelum ini terhadapnya yang didakwa telah menerima dan akan menerima dana berbilion dari luar negara dan Dr M. Tapi sehingga hari ini, satu patah perkataan pun dia tidak keluarkan selain menganggap orang lain gila. Hemmm!

Equanimity Tidak Ada Kaitan Dengan Malaysia – Indonesia

Nah jadi apa cerita, kerajaan Indonesia telah mengesahkan bahawa penyitaan kapal layar Equanimity yang didakwa milik Jho Low itu tidak ada kaitannya dengan kerajaan Malaysia aka 1MDB.

Perkara itu disahkan sendiri oleh Timbalan Pengarah Polis Indonesia, Bahagian Jenayah dan Ekonomi, Daniel Silitonga.

Beliau dipetik, dalam konteks Equanimity negaranya hanya ada hubungan dengan Amerika aka DOJ, justeru itulah kerajaan Indonesia menahan Equanimity.

Itu bermaksud dakwaan sesetengah penyokong pembangkang di negara ini yang mendakwa kononnya kerajaan Malaysia tidak bersungguh menangkap kapal layar Equanimity kerana bersekongkol dengan Jho Low adalah dakwaan yang tidak ada kebenarannya. Hakikatnya FBI tidak meminta kerjasama dari kerajaan Malaysia untuk menahan Equanimity. Ini fakta!

Sebab itulah kalau kita ikuti kenyataan bekas pemimpin UMNO Rafidah Aziz, dia sendiri mengakui pernah melihat kapal layar itu berlabuh di negara Thailand.

Tapi kenapa waktu itu kerajaan Thailand tidak menangkap atau menyita kapal berkenaan? Sebab Amerika tidak meminta kerjasama dari pihak Polis Thailand.

Sebaliknya menerusi kenyataan yang sama, Rafidah menyalahkan Malaysia. Bikin hairan!

Ini bermaksud bukannya kerajaan Malaysia tidak mahu menahan atau mencari Jho Low tapi sebaliknya kerajaan Amerika Syarikat tidak meminta bantuan dari kerajaan Malaysia, seperti mana keatas Indonesia dan tidak keatas Thailand.

Sebab itulah kalau kita perhalusi sepatutnya tiada seorang pun dari pihak pembangkang yang boleh membuat dakwaan dengan mengaitkan Equanimity itu dengan 1MDB kerana ia masih dalam siasatan pihak DOJ. Apa lagi Equanimity dan 1MDB adalah dua entiti yang berbeza.

Jangan berlagak cerdik, berfikir dan bercakap saja mengikut hukum!

Jangan juga berlagak suci hingga begitu mudah mengaitkan orang lain dengan kesalahan. Tapi tengok dulu pemimpin atau parti pembangkang yang kamu sokong itu, dimana ada diantara mereka yang telah pun disiasat oleh pihak yang berwajib sebab disyaki telah melenyapkan dana berbilion ringgit.

https://jalinluin.com/2018/03/03/totok-warisan-dr-m-rais-yatim-apa-bukti-equanimity-itu-dibeli-menggunakan-dana-1mdb/