Kerajaan Sahut Cabaran Aziz Jamman Tangkap PATI Filipina dan Indonesia

Baru baru ini ahli Parlimen Sepanggar Aziz Jamman mendesak kerajaan atau Timbalan Menteri Dalam Negeri Jonathan Yasin supaya menangkap semua pendatang asing yang ada di Sabah, tidak kiralah dari Filipina mahupun dari Indonesia.

Aziz Cabar Kerajaan Sabah Hapuskan PTI Indonesia Filipina Di Sabah (Video)

Walaupun sebenarnya si Aziz tahu ada dikalangan PATI PATI berkenaan yang ada hubungan dengan penyokong sekaligus pengundi Warisan. Tapi dia buat bodoh yang penting cabarannya itu dapat menarik kepercayaan KDMR.

Nah pada 17hb Julai 2021 Timbalan Menteri Dalam Negeri II Jonathan Yasin telah bertindak menangkap PATI (Pendatang Asing Tanpa Izin).

Oleh itu jangan pula ada dikalangan penyokong Warisan yang menyalahkan kerajaan Perikatan Nasional atau Gabungan Rakyat Sabah. Kalau memang kamu berakal dan bukan alat Warisan, ok. Tapi persalahkan kepimpinan parti yang kamu sokong secara membabi buta itu.


Timbalan Menteri Dalam Negeri II, Jonathan Yasin berkata, operasi dijalankan berdasarkan aduan awam yang diterima bahagian penguatkuasaan JIM Ranau.

Katanya, antara lokasi serbuan adalah rumah kongsi tapak pembinaan Mesilou Golf Course, Jalan Desa Cattle, Kampung Mesilou dan Loji Tapak Pembinaan Tangki Air serta sekitar Pekan Kundasang.null

“Selain itu, serbuan turut dijalankan di sekitar Kuarters Pekerja MRSM, Tanah Merah, Jalan Kompleks Ranau, Kampung Babukan, Jalan Pinousuk, Ranau.

“Dalam operasi ini, seramai 173 orang diperiksa dan daripada jumlah itu hanya 65 individu ditahan membabitkan 28 lelaki dan 15 wanita dewasa serta 22 kanak-kanak,” katanya ketika ditemui media selepas operasi berkenaan, hari ini.

Jonathan berkata, semua ditahan selepas disyaki melakukan kesalahan mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 iaitu masuk dan tinggal di Malaysia tanpa pasport atau pas yang sah serta Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 iaitu tinggal lebih masa selepas tamat tempoh pas.

Selain itu katanya, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 56(1)(l) Akta Imigresen Imigresen 1959/63 iaitu menggunakan dan memiliki apa-apa permit masuk, pas, dokumen perjalanan dalam negeri atau perakuan yang palsu.

Dalam pada itu, semua tahanan juga diarahkan menjalani proses tapisan kesihatan yang ketat termasuk ujian saringan Covid-19 bagi memastikan tidak wujud penularan jangkitan di depoh tahanan Imigresen.

“Ia seiring dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” tegasnya.

Harian Metro. JIM Sabah 65 Pati

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: