Warisan Menafikan Kesalahan Jaujan Buat Perbandingan Bodoh

Admin terbaca keratan print screen yang cuba menafikan kesalahan yang telah dilakukan oleh Adun Sulabayan, Semporna Jaujan Sambakong.

Pada 23 Jun 2021 Jaujan Sambakong dibenarkan oleh pemerintah merentas negeri kerana isterinya meninggal di Negeri Sembilan, Semenanjung.

Tapi usai proses pengebumian. Jaujan dilihat telah menjalankan aktiviti politik dengan menyalahi kebenaran rentas negeri. 

Pada 09hb dan 10hb Julai Jaujan dilihat merasmikan atau mengesahkan kewujudan parti Warisan di Kelantan dan Negeri Sembilan.

Kesalahan itu telah mericuhkan masyarakat. Seolah-olah ada perbezaan darjat.

Namun cuba dinafikan oleh penyokong pembangkang atau Warisan dengan membuat perbandingan bodoh. Kata Warisan Ketua Menteri Sabah juga melakukan kesalahan dengan mengadakan aktiviti atau perhimpunan ketika PKP.

Sedangkan ia adalah dua hal yang berbeza, tidak bersambung pun.

Kesalahan yang dilakukan oleh Jaujan dan orang orangnya ialah menyalahkan surat kebenaran merentas negeri.

Ini isunya.

Sedangkan Ketua Menteri Sabah melakukan aktiviti di dalam negeri dengan mematuhi SOP yang telah di tetapkan. Seperti juga wakil wakil rakyat Warisan menyampaikan bakul makanan dikawasan mereka. Walaupun dalam tempoh PKP dan PPN Fasa satu dan dua.

Dan perlu diketahui dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 1 dan 2. Dinyatakan dengan jelas antara akiviti yang dibenarkan ialah menjalankan urusan rasmi kerajaan. Selain arahan tetap dari semasa ke semasa yang dikeluarkan MKN dan KKM.

Secara logiknya mana boleh pergerakan seorang Ketua Menteri di hadkan apa lagi di dalam negeri. Nanti siapa yang akan menjalankan atau mentadbir kerajaan negeri. Who run the state?

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: