NGO Rayu SPRM Siasat Juhar

Hari ini penyokong Parti Warisan macam ibu kucing yang kehilangan anak bilamana seorang ketua NGO, Zulkarnain Mahdar membuat laporan Polis sekaligus laporan SPRM terhadap individu yang bernama Juhar.

Tujuan laporan dibuat agar SPRM membuat siasatan terhadap Juhar yang menyandang jawatan Tuan Yang Terutama Negeri Sabah (TYT) setelah disyaki berlaku tidak adil terhadap pihak yang bergeser berhubung jawatan Ketua Menteri Sabah.

Yang dipersoalkan oleh NGO berkenaan ialah kenapa pada 12hb Mei 2018 Juhar bertindak memecat Musa Aman yang telahpun sah mengangkat sumpah sebagai ketua menteri Sabah di hadapan TYT yang sama sebelum melantik Shafie Apdal. Tapi apabila Musa Aman berada dalam kedudukan yang sama memegang 33 SD akuan bersumpah daripada ADUN. Tidak pula TYT bertindak memecat Shafie Apdal dan melantik Musa Aman sebagai Ketua Menteri Sabah.

Justeru itulah NGO berkenaan berpersepsi ada yang tidak kena pada kredibiliti seseorang yang diberikan gelaran TYT. Boleh saja dia telah menerima sesuatu daripada Shafie selain tawaran melanjutkan tempoh perkhidmatan Juhar sebagai TYT negeri sabah, sebelum ini. Menyebabkan tindakan Juhar nampak tidak profesional terhadap Tan Sri Musa Aman sejak dari awal pelantikan Shafie sebagai ketua menteri Sabah.

Siapa pun mereka, jika berhadapan dengan situasi seperti itu pasti mereka akan beremosi hingga terpaksa mengeluarkan kata-kata yang agak kesat terhadap pihak yang dia percaya telah berlaku tidak adil.

Berkata kesat tidak bererti NGO berkenaan berada dipihak yang salah begitu juga sebaliknya. So berilah keadilan kepada semua pihak. Baik dari konteks kedudukan Ketua Menteri Sabah yang sah atau saja keatas NGO dan pihak pihak yang telah membuat laporan Polis terhadap NGO berkenaan.

Orang kata jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga iaitu Institusi Beraja tidak lagi dihormati oleh rakyat jelata kerana tidak sudah boleh dijadikan sandaran didalam mencari keadilan.


1 komen

  1. skrg bukan masa PRU14.. andainya musang cerdik.. kenapa lajak cara begitu.. patutnya sidang dewan negeri berlangsung.. itu lah pembuka cara.. tahu pulak cerdik apabila berhasrat atas niat tidak baik.. tahu pula kacau ganggu PM8 dgn gertak usul undi tidak percaya.. konon cukup sokongan utk menidakkan yg telah dititah perintah lantikkan atas perkenan YDPA Persekutuan Malaysia yang telah pun sah status nya yg di ikhtiraf oleh Krjn persekutuan malaysia..beza musang seolah tidak ketahuan tatacara protokol perlu di buat.. nah.. umpan di campak.. mengelupur menyambar.. lain kali ingat.. kita adalah rakyat Malaysia yg punya 14 buah negeri.. tidak akan ada satu kehendak yg boleh akui hak yg berhak tanah persekutuan malaysia.. the game is rabak.. maka terlerai pekara sulit yg sengaja diulit hanya kalangan yg memikir.. kuasa tampuk krjn negeri boleh dikata itu sudah jadi hak pemilik anda.. yea mmg musang tiada kesabaran.. atau tidak terfikir kalut PRU14 tidak menimpa nasib hanya kerana Sabah.. Sarawak.
    Labuan.. tidak berjejak tanah semenanjung.. sinis bukan.. tak perlu telunjuk ke sana sini.. ada salah ada silapnya.. bertanya pekara.. carilah pekara benar kisahnya.. maklum org org byk cerita ‘bed time story’ berkali kali anna berkata.. lihat Tun M balik dgn bendera Partinya.. selidik lihatlah apa rupanya.. lambang Umno kah.. atau sgt ringkas.. Opppps ingat bendera negara China..Oh Bunga Raya πŸ€”πŸ€”πŸ€”πŸ€” pelik bukan.. namun tidakkah ade fikir atau tanya pada Tun M..pelik bunga raya itu ada dalam Jata Negara.. tanda tuan balik bersama.. ada nak kisah.. hingga skrg peluang diberi sudah tersia.. Hak yg berhak menuntut semula dan akan di serahkan utk org org nya melaksana tanggung jawab urus tadbir negeri dgn turutan kehendak selari persekutuan malaysia krjn m’sia.. boleh bukan πŸ˜€πŸŒΊπŸ’―πŸ‡²πŸ‡Ύ

    Liked by 1 person

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: