Penjara Tolak Permohonan Najib Hadir Ke Dewan Rakyat

Ada pula seorang pemimpin dan kini berstatus banduan akibat kantoi mencuri wang Rakyat secara terang-terangan, tetapi dibenarkan hadir di Dewan Rakyat bagi membincangkan masalah rakyat itu sendiri. Bukan ia tindakan yang bodoh jika dibenarkan.

Bayangkan jika orang biasa yang buat permohonan pasti akan ditertawakan oleh penyokong UMNO sebaliknya jika pemimpin UMNO atau Najib penyangak ini yang membuat permohonan malah pihak Jabatan Penjara pula yang dipersalahkan rentetan permohonan ditolak, sudah tentu pasti.

Tindakan yang adil dan saksama bila Jabatan Penjara Malaysia menolak permohonan Najib Razak untuk hadir di sidang Dewan Rakyat akan datang.


KUALA LUMPUR : Permohonan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk menghadiri sidang Dewan Rakyat ditolak Jabatan Penjara Malaysia (JPM).

Perkara itu dimaklumkan peguamnya, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, selepas prosiding perbicaraan penyelewengan dana RM2.3 bilion 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada Isnin.

Menurut Muhammad Shafee, permohonan berkenaan dibuat kepada Ketua Pengarah Jabatan Penjara, pada 19 September lalu.

“Mereka balas permohonan itu dan tidak benarkan atas alasan keselamatan. Saya rasa pelik kerana Parlimen lagi selamat dari mahkamah kerana di situ (Parlimen) Najib hanya terdedah kepada orang awam.

“Disebabkan permohonan ditolak, kami buat rayuan kepada Menteri Dalam Negeri termasuk menulis surat kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun,” katanya.

Mengulas lanjut, Muhammad Shafee menyatakan Najib masih lagi Ahli Parlimen Pekan yang sepatutnya diberikan hak untuk menghadiri sidang Parlimen.

“Ini termasuk hak beliau (Najib) untuk mendengar pembentangan Bajet 2023 yang akan berlangsung pada Jumaat akan datang,” katanya.

Muhammad Shafee turut berpendapat, Najib juga perlu diberikan hak untuk bertemu dengan rakyat di kawasannya.

Terdahulu, Azhar berkata, meskipun Najib sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun namun beliau boleh menghadiri sidang Parlimen.

Bagaimanapun katanya, perkara itu tertakluk kepada kebenaran Jabatan Penjara berikutan pihaknya tidak mempunyai sebarang kuasa terhadap Najib yang kini menjalani hukuman penjara.

Sumber Awani

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: