Hanat Gugat Kerajaan GRS Penyebab PPBM Sabah Keluar Parti – CheguBard

Sejujurnya saya tidak pasti sejauh kebenaran dakwaan salah seorang pengarah pilihan raya Perikatan Nasional Semenanjung, CheguBard. Berhubung tindakan kepimpinan Bersatu Sabah (PPBM) yang meninggalkan Parti PPBM itu sendiri.

Walaubagaimanapun kalau kita melihatnya secara fakta maka akan nyata dakwaan ini ada kebenarannya. Sejauh mana itu yang saya tidak pasti.

Mengikut CheguBard sebab PPBM atau Bersatu Sabah meninggalkan parti Bersatu, adalah akibat tekanan musuh musuh Bersatu atau Perikatan Nasional yang cuba menggugat kerajaan GRS di
Sabah. Namun kerana kepintaran politik GRS telah berjaya menggagalkan niat jahat pihak berkenaan termasuk parti Warisan.

Sempat lagi Warisan memperalatkan keberadaan mereka dalam kerajaan walaupun sekadar menumpang.

Benar benar ini Warisan, kepimpinan yang gilakan kuasa walaupun telah ditolak oleh rakyat Sabah. Sepatutnya Warisan bersyukur kerna dengan hanya berbekalkan saki baki sokongan rakyat Sabah iaitu tiga kerusi Parlimen, boleh diterima sebagai kerajaan dan ditawarkan jawatan paling sengkek sebagai timbalan menteri pengajian tinggi, jawatan yang bolehlah dikatakan sama taraf dengan Cikgu sekolah rendah.

Satu lagi tamparan hebat pada Warisan. Sedarlah kamu Warisan, seandainya semasa kamu menjadi kerajaan negeri Sabah mampu berlaku adil pada rakyat Sabah sekaligus memajukan negeri ini, nescaya Tuhan bersimpati hingga sukar menjatuhkan kerajaan Warisan. Ini tidak kerajaan Warisan hanya mampu bertahan beberapa bulan dan ibarat tempat orang orang yang tidak layak dan jahat melakukan kemungkaran mereka, seperti mengambil hak orang baik dari peringkat kampung hinggalah ke peringkat negeri. Jadi kenapa lagi ingin menjadi kerajaan, mahu masuk neraka yang paling buruk kah?


Hajiji Haji Noor terpaksa bertindak strategik demi hadapi serangan kerajaan pusat campuran HArapan NATional (HANAT).

KEDUDUKAN TERKINI SABAH ialah

Kerajaan (47) terdiri dari
PN 20, PBS 7, BN 16, Bebas 2, KDM 2

Pembangkang (25) ;
Warisan 18, harapan 7.

Kerajaan HANAT di pusat sedang menggerakkan pembangkang Sabah 25 campur 16 dari BN maka kedudukan 41 cukup untuk jatuhkan kerajaan rakyat Sabah dan dirampas oleh HANAT dari Pusat.

Akta Lompat Parti baru hendak dibentangkan hujung November 2022 di DUN Sabah dan masih tidak diwartakan. Maka tindakan bertukar parti masih dibolehkan. Jika tidak pasti perancangan HANAT berjaya.

Tindakan Hajiji dilakukan dalam keadaan terpaksa pertahan kepentingan rakyat Sabah dari dicabul HANAT di Pusat.

Undi yang diperolehi BN Sabah ketika Sept 2020 ialah undi menolak Warisan dan PH kemudian diperkukuh dengan semangat GRS. Malah undi yang BN perolehi semasa PRU ke 15 baru ini juga atas sentimen tolak Warisan dan PH. Jika tidak bertanding bersama GRS (2022) atau Bersatu (2020) BN pasti lebih teruk keputusannya seperti dialami Bn di Semenanjung.

Tindakan dan langkah HANAT ini bukan sahaja berimpak jangka pendek namun jangka masa panjang ia pasti beri kesan negatif di mana dalam tamak kuasa tanpa pembinaan naratif betul ia bakal menggoyahkan semangat federalism.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: