Mesti Adil Pada Semua Banduan – Tommy Thomas

Alamak pasti hujah bekas Peguam Negara Tommy Thomas ini menjadi likuh yang wajib diharungi sebelum Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan diguna pakai oleh Najib dan barisan peguamnya.

Dalam erti kata lain di dalam menguatkuasakan perlembagaan itu, keadilan wajib diberikan pada semua banduan.

Seperti mana keterangan Tommy Thomas ini.

Oleh kerana salah laku Najib melibatkan dana SRC berlaku dan dibicarakan serta di penjarakan di Kajang yang terletak di Wilayah Persekutuan maka sudah tentu pastilah Najib wajib mematuhi peraturan di Wilayah ini. (lebih kurang begitu penjelasannya, supaya pembaca mudah untuk memahaminya).

Bak kenyataan Tommy Thomas bukan hanya wajib mematuhi peraturan yang termaktub dalam perlembagaan Persekutuan. Najib juga masih dibicarakan Mahkamah Tinggi berhubung skandal 1MDB. Justeru bagaimana mungkin lembaga pengampunan begitu mudah menerima permohonan Najib.

Tommy Thomas mengingatkan pengampunan diraja dinyatakan dalam Perkara 42 perlembagaan persekutuan. Lembaga Pengampunan juga ada di semua negeri yang dipengerusikan oleh Raja Raja Melayu atau TYT jika di Sabah dan Sarawak.

Lembaga atau Perlembagaan Persekutuan Perkara 42 menyebutkan.

Jadi pada asasnya, setiap mereka yang telah dibicarakan di mahkamah KL berada di bawah Lembaga Pengampunan KL. Terdapat kira-kira 50,000 banduan di penjara kami – banduan yang disabitkan kesalahan. Kesemua 50,000 daripada mereka berhak memohon pengampunan, di bawah Perkara 42. Terdapat masalah praktikal: kerana jika 50,000 memohon, Lembaga Pengampunan akan runtuh, mereka tidak dapat menampung permohonan sebegitu banyak. Jadi, terdapat proses yang dibina dan diikuti selama beberapa dekad sejak Merdeka. Pada asasnya, anda perlu menjalani satu pertiga daripada hukuman penjara sebelum boleh memohon.

Jika tidak, akan terdapat terlalu banyak permohonan. Ia hanya praktikal. Setiap banduan hendaklah dilayan sama rata. Lembaga Pengampunan WP bermesyuarat tiga atau empat kali setahun secara tradisinya. Setiap kali mereka bermesyuarat, mereka mempertimbangkan kira-kira 10 permohonan.

Jadi katakan pada setiap tahun, mereka mempunyai 50 permohonan oleh 50 banduan. Jadi masalah pertama ialah bagaimana anda menjadi salah seorang daripada 50 itu. Anda tidak boleh melompat giliran. Ada masa menunggu. Jadi Najib perlu menunggu giliran, jika tidak anda tidak adil kepada banduan lain, yang telah menunggu selama bertahun-tahun sebelum mengemukakan permohonan mereka.

Bagi mendapatkan keterangan yang lebih lanjut, klik link ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: