Apa Salahnya Jika Nazlan Pernah Bekerja di Maybank – Pendakwa

Ini dia poin utama dalam rayuan Najib yang berlangsung pagi tadi, makanya ini yang mula mula admin muatkan disini. Ini adalah pernyataan yang menjadi pertimbangan para hakim dan akhirnya rakyat Malaysia.

Inilah yang admin maksudkan selama ini, apa salahnya kalau pun Nazlan pernah berkhidmat di Maybank sebelum ini mendapati Najib menyeleweng wang rakyat dalam skandal SRC.

Bukannya Nazlan tahu wang yang dipinjam oleh Najib atas nama 1MDB digunakan untuk kepentingan peribadi Najib dan kroninya.

Lepas itu baru baru ini Najib telah menarik tuduhan di Mahkamah berhubung kononnya Nazlan telah menerima rasuah dari 1MDB atau Jho Low. Namun hari ini tuduhan yang ditarik balik itu telah dijadikan notis dan akan dijadikan hujah dalam rayuan yang bermula 19 dan 23 hingga 26 Ogos ini.

Putar alam betul.

Nampak sangat tujuan asal tuduhan itu hanyalah untuk memburukkan Nazlan selaku hakim yang telah menjatuhkan hukuman 12 tahun ke atas Najib. Dan untuk mencetuskan persepsi jahat dikalangan hakim dalam rayuan akhir di Mahkamah Persekutuan.

Menunjukkan Najib tidak mampu membuktikan dia tidak mencuri wang rakyat, sekadar melawan secara teknikal.

Hakikatnya Najib telah bersalah dalam skandal SRC yang telah merugikan negara dan rakyat Malaysia.


KUALA LUMPUR: Timbalan Pendakwa Raya Kanan V Sithambaram memberitahu Mahkamah Persekutuan bahawa sejarah pekerjaan Hakim Nazlan Ghazali sebagai kaunsel kepada Maybank bukan menjadi halangan untuk mendengar perbicaraan SRC International Najib Razak.

Timbalan Pendakwa Raya Kanan V Sithambaram mendakwa Najib Razak hanya mahu mencemarkan nama Hakim Nazlan Ghazali dengan menuduhnya rasuah, namun menarik balik dakwaan itu.

“Maybank ada melakukan beberapa kerja untuk SRC dan mereka dibayar RM800,000 sebagai yuran,” kata Sithambaram.

“Jadi, apa salahnya jika Nazlan pernah bekerja dengan bank,” soalnya.

Sithambaram dalam hujahannya, berkata sejarah pekerjaan Nazlan tidak bermaksud berlakunya konflik kepentingan yang mana boleh menghalangnya mendengar perbicaraan.

Peguam kanan itu yang mewakili pendakwaan menerusi lesen khas, berkata pembabitan Nazlan dalam Kumpulan Maybank sudah menjadi pengetahuan umum sebelum beliau diangkat sebagai hakim, pada 2015.

Sithambaram berkata, adalah benar bank berkenaan memberi konsultasi kepada SRC, namun tidak sampai ke tahap Nazlan memberi nasihat berhubung penubuhan SRC.

Pihak pendakwaan juga merujuk afidavit Najib terdahulu yang difailkannya susulan dakwaan Nazlan menerima rasuah, namun menarik balik dakwaan itu kemudian.

“Ia seperti mahu mencemarkan nama Nazlan sebagai hakim,” tambahnya.

Sumber Asal

One thought on “Apa Salahnya Jika Nazlan Pernah Bekerja di Maybank – Pendakwa

Add yours

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: