RM18.2 Bilion Aset Berkaitan 1MDB Dirampas, Diperoleh Semula

KUALA LUMPUR (29 Okt): Sejumlah RM18.2 bilion aset yang dikaitkan dengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) telah dirampas atau diperoleh semula, dan diletakkan dalam Akaun Amanah Pemulihan Aset di bawah jagaan Jabatan Akauntan Negara, Jabatan Akauntan Negara. kerajaan berkata.

Ia berkata dalam laporan Tinjauan Fiskal 2022 bahawa aset itu termasuk aset fizikal dan wang tunai yang dirampas, serta penyelesaian secara tunai oleh pihak berkaitan dengan Jabatan Kehakiman AS, hasil penyelesaian daripada institusi kewangan dan pihak lain seperti firma audit, dan wang tunai yang diperoleh daripada individu dan syarikat.

Tindakan pemulihan meliputi rundingan dengan pihak berkaitan, prosiding undang-undang dan saman sivil, bagi membolehkan kerajaan mengurangkan kesan kewangan daripada liabiliti 1MDB ke atas kedudukan fiskal.

“Selain daripada hasil penyelesaian yang dibayar kepada kerajaan, bekas pengatur terbitan bon untuk 1MDB, Goldman Sachs, akan membantu dan menjamin sekurang-kurangnya AS$1.4 bilion dalam bentuk aset,” katanya.

Kerajaan akan meneruskan tindakan pemulihan bagi mengurangkan kerugian akibat skandal 1MDB.

Sehingga September, kerajaan telah membayar sehingga RM12.8 bilion untuk komitmen kewangan dan pembayaran hutang 1MDB melalui pinjaman dan pendahuluan daripada kerajaan atau MOF Inc, berjumlah hampir RM10 bilion serta penggunaan akaun amanah.

Akaun amanah itu mempunyai baki tertunggak sebanyak RM15.3 bilion, yang menurut laporan itu akan mencukupi untuk menampung obligasi 1MDB sehingga 2022.

“Kewajipan kewangan tertunggak keseluruhan 1MDB, terdiri daripada prinsipal (RM32.2 bilion) dan faedah atau keuntungan ke atas hutang (RM7.1 bilion), berjumlah RM39.3 bilion,” kata laporan itu.

Pada akhir Jun 2021, liabiliti berkaitan 1MDB berjumlah RM32 bilion, mencakupi 2.4% daripada jumlah pendedahan hutang dan liabiliti kerajaan sebanyak RM1.33 trilion, bersamaan 88.1% daripada KDNK.

Sumber The Edge

Baca juga link dibawah.

2 comments

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: