Malaysia Berjaya Tuntut Balik RM333 Juta Wang 1MDB

Low Taek Jho. Picture from facebook/Urban Lites

Kementerian Kewangan dengan sukacita mengumumkan bahawa firma audit KPMG telah bersetuju dengan penyelesaian bernilai RM333 juta (USD80 juta).

KPMG adalah firman guaman yang bertanggungjawab mengaudit 1MDB namun gagal mengesan penyelewengan yang telah dilakukan oleh Najib Razak. Tetapi pada awalnya tuduhan ini dinafikan oleh KPMG.

Oleh itu pada Julai 2020 para plaintif termasuk Kementerian Kewangan telah memfailkan saman kerugian dan kerosakan sebanyak USD5.64 bilion (tidak termasuk faedah) kepada KPMG dan 44 lagi yang menjadi rakan kongsinya.

Kerajaan Malaysia yang diwakili Menteri Kewangan menuntut sebanyak USD31.2 sebagai ganti rugi.

Kelmarin Kementerian Kewangan Malaysia telah mengumumkan kejayaan mereka ke atas kes ini.

Tahniah kerajaan Malaysia sebab telah berusaha dan berjaya mengambil balik wang rakyat yang hilang dalam skandal 1MDB dan SRS. Walaupun masih belum cukup jika dibandingkan dengan jumlah kerugian dan tuntutan atau saman yang telah dikemukakan.

Tapi pada rakyat Malaysia jangan kamu gembira wang itu tidak digunakan untuk mengurus anda. Ia akan digunakan untuk membayar hutang tertunggak 1MDB dan SRC. Mengikut sumber yang boleh dipercayai setakat Jun 2021 kerajaan Malaysia masih berhutang RM39.66 bilion untuk 1MDB dan RM1.85 bilion untuk SRC.

Namun berita gembiranya sehingga kini rakyat atau kerajaan Malaysia telah berjaya membayar semula hutang masing masing RM12.54 bilion (AS$3 bilion) untuk hutang 1MDB, dan RM3.8 bilion (AS$910 juta) hutang syarikat SRC.

Jujurnya tidak sampai hati admin memuat naik gambar Najib yang lepas biarlah pergi tapi tolong jangan lagi susahkan rakyat Malaysia. Dengar cerita Najib ada mencadangkan cukai baharu sebagai jalan memulihkan ekonomi negara akibat pandemik Covid 19.

1 komen

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: