Bantuan 10 Ribu Komputer Riba Masih Tidak Mencukupi

Ternyata pembelian 10 ribu Komputer Riba (Laptop) yang dipersoalkan oleh seorang pemimpin UMNO daripada Sabah. Dimana beliau melihat seolah olah pembelian itu satu pembaziran, ternyata meleset malah sebenarnya tidak mencukupi. Perlu lagi ada tambahan berdasarkan bilangan sebenar pelajar Tingkatan 5 dan 6 yang ada di seluruh negeri Sabah.

Ikuti kenyataan rasmi Menteri Tugas Tugas Khas, Datuk Haji Mohd Arifin Haji Mohd Arif berhubung bantuan komputer riba yang diumumkan oleh Ketua Menteri Sabah, baru baru ini. Namun mendapat kritikan yang tidak berasas atau kritikan yang mengada-ngada.


1. Keputusan Kerajaan Negeri untuk mengagihkan 10,000 unit komputer riba (Lap top) melalui Program Bantuan Ehsan Komputer (BAIK) Fasa 1 kepada pelajar-pelajar Miskin Tegar yang akan mengambil peperiksaan SPM dan STPM termasuk Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) seperti diumumkan oleh YAB Ketua Menteri baru-baru ini adalah sangat tepat.


2. Ini adalah kerana keputusan kerajaan untuk memilih pelajar SPM dan STPM ialah bukan saja untuk membolehkan mereka menggunakan komputer tersebut untuk program Program Belajar dari Rumah(PBdR) tetapi juga boleh digunakan apabila mereka melanjutkan pelajaran ke Institut Pengajian Tinggi (IPT) kelak.


3. Bagaimanapun, jumlah 10,000 unit yang melibatkan peruntukan sebanyak RM15 juta, sudah pasti tidak mencukupi.


4. Berdasarkan data yang diberikan oleh Jabatan Pendidikan Negeri Sabah, jumlah keseluruhan pelajar  Miskin Tegar yang mengambil SPM, STPM dan STAM tahun ini adalah sekitar 19,000 orang, manakala bilangan dibawah B40 adalah sekitar 37,000 orang pelajar


5. Program BAIK ini selari dengan tujuan program Kementerian Pendidikan Malaysia yang akan mengagihkan 150,000 komputer di seluruh Malaysia dalam membantu pelajar. Adalah difahamkan dari jumlah tersebut, sebanyak 29,000 buah akan diagih kepada pelajar di Sabah yang mensasarkan pelajar-pelajar Tingkatan 3 (sekolah Menengah) dan Tahun 4 (sekolah Rendah). Dan sudah pasti jumlah 29,000 ini juga tidak mencukupi untuk menampung semua pelajar di seluruh Sabah.


5. Dengan inisiatif daripada Kementerian Pendidikan dan juga inisiatif daripada Kerajaan Negeri, maka tepat dan sesuailah sasaran kerajaan. Pemberian komputer oleh Kerajaan Negeri ini sangat bermanfaat untuk pelajar di Sabah.


6. Saya juga telah membuat jelajah ke sebahagian besar Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan mereka memberi respon yang baik terhadap inisiatif kerajaan bagi membantu pelajar dari keluarga kurang mampu.


7. Selain itu, Kerajaan Negeri melalui Pejabat Menteri Tugas-Tugas Khas turut menyelaras beberapa inisiatif untuk pelajar di Sabah, termasuklah Bantuan Tunai Pendaftaran IPT secara one off (BUDI) sebanyak RM2000 kepada pelajar tahun pertama ijazah IPT, dikalangan keluarga pelajar yang pendapatan RM5000 kebawah.


8. Bantuan Tunai Khas Peperiksaan (BAKTI) iaitu bantuan tunai RM200 kepada pelajar yang mengambil SPM, STPM dan STAM tahun 2021 yang melibatkan 37,835 pelajar.


9. Bantuan Ehsan Makanan Pelajar Terjejas COVID-19 (IMPAK)- melibatkan bayaran one off RM300 kepada semua pelajar Sabah yang terperangkap di kampus di seluruh IPT dan Institusi seluruh negara yang melibatkan sekitar 4000 pelajar yang telah memohon bantuan tersebut.

 
Sekian.*YB DATUK HAJI MOHD. ARIFIN HAJI MOHD ARIF*
 
 9 JUN 2021.

1 komen

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: