Pritchard Menuntut Bina Klinik Dari Najib Selepas Kritikan Hajiji

Setiausaha politik kepada Ahli Parlimen Penampang Darell Leiking, Pritchard Gumbaris marah bila Ketua PPBM Sabah Datuk Hajiji Noor membuat dakwaan yang sememangnya benar.

Bahawa kerajaan Sabah sejak di perintah oleh Warisan dalam tempoh 27 bulan yang lalu. Banyak projek yang diumumkan tapi satu pun tiada yang dilaksanakan.

Orang kampung cakap wap saja yang lebih.

Memang betul pun bukan hanya rakyat Sabah tidak nampak projek bilion bilion yang telah diumumkan. Malah rakyat ini mentertawakan kerajaan Warisan sebagai hanya tahu merasmikan projek yang dibangunkan atau dibina di zaman BN.

Lalu si Pritchard Gumbaris membalas kenyataan Datuk Hajiji berkenaan, bagaimana pula dengan janji Najib pada tahun 2012 untuk membina Klinik kelas 3 di Penampang yang tidak ditunaikan.

Alamak menagih janji tahun 2012 apa barang bro.

27 bulan Warisan menjadi kerajaan, baik diperingkat negeri mahupun Persekutuan, tak kan tiang Klinik pun tidak mampu diusahakan. Apa lagi waktu itu Darell berstatus Menteri penuh di peringkat Persekutuan. Alahai!

Sekurang kurangnya dalam tempoh 27 bulan itu si Darell telah berjaya mencari peruntukan khas daripada Persekutuan atau negeri untuk membina Klinik berkenaan. Tinggal menunggu waktu yang sesuai untuk ditendarkan dan hari ini kerja menolak tapak sudah bermula. Tapi sayang itu tidak berlaku sehinggalah Warisan hanya mampu bertahan setengah penggal.

Oleh yang demikian tepat sangatlah dakwaan Datuk Hajiji Noor itu. Warisan tampak hanya mampu menjanjikan bulan dan bintang namun habuk pun tarak.

Bagi mengelakkan kekeliruan antara yang dimaksudkan dengan projek di sini ialah projek yang dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat Sabah bukannya projek kampung kampung.

Kalau setakat projek kampung-kampung, era Shafie berjawatan Menteri KKLW lagi banyak. Peruntukan yang disalurkan oleh kerajaan Persekutuan mencecah RM5 bilion tapi tetap juga dilupakan oleh penyokong atau jentera Warisan sebagai daerah atau kampung mereka tidak mendapat manfaat iaitu mengalami perubahan dan pembangunan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: