Jeti Roboh Guru Murid Jatuh Laut, Akibat Warisan Hanya Sibuk Berpolitik

Saya tidak tahu secara detil dimana lokasi kejadian jeti roboh ini berlaku yang menyebabkan para Guru sekolah dan murid terpaksa berhadapan dengan risiko kecederaan malah silap haribulan akan menyebabkan kematian. Yang pasti ia berlaku di Parlimen Semporna yang diwakili oleh Presiden parti Warisan sendiri, Shafie Apdal.

Mantan Menteri KKLW dan terbaru pernah menyandang sebagai Ketua Menteri Sabah walaupun secara tidak terhormat. Namun kejadian yang membahayakan seperti ini masih berleluasa. Saya katakan berleluasa sebab keadaan prasarana yang sudah usang seperti jeti yang roboh itu sebenarnya ada atau berlaku di kampung kampung yang menjadi kubo Warisan. Tinggal menunggu waktu saja kok itu untuk hinggap di hidung kepimpinan Warisan yang hanya sibuk berpolitik dan hanya pandai mengayakan kroni semasa berkuasa dengan memberikan projek yang tidak mendatangkan manfaat kepada masyarakat.

Hakikatnya saya tidak berminat mengangkat isu seperti ini, ini kerana ia bukannya kesalahan yang total dilakukan oleh wakil rakyat apa lagi jika tuduhan itu dilemparkan ke atas wakil rakyat GRS yang diketahui rajin turun padang bagi membantu masyarakat.

Namun dalam hal ini saya fikir ada kewajarannya untuk dipaparkan supaya masyarakat Sabah sedar sekaligus menolak Warisan yang terbukti gagal membayar harga sokongan yang telah diberikan. Kepimpinan Warisan cuma tahu mempolitikkan setiap isu yang ada kaitannya dengan lawan, walaupun pada hakikatnya isu itu akan memberi manfaat kepada rakyat dan negeri Sabah, sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Masyarakat harus sedar bahwa politik bukannya sekadar mencari cari kesalahan pihak yang tidak sehaluan, seperti yang dilakukan oleh pemimpin dan jentera Warisan ke atas kerajaan negeri Sabah dan wakil rakyatnya. Hingga ada kalanya isu yang mereka bangkitkan tidak logik ini kerana kejadian itu sengaja dikaitkan dengan kerajaan atau wakil rakyat GRS, walhal ia berada diluar kemampuan hakiki seorang wakil rakyat atau perkara yang mereka bangkitkan sedang dipanjangkan untuk dilaksanakan. Namun sengaja dicanang dan dijadikan isu oleh laskar Warisan sedangkan puak ini juga yang rajin berbaris di bank bank bagi menerima bantuan tunai kerajaan. Shame lah cakap tidak serupa bikin.

Tapi ada perkara yang lebih utama dari setakat menyalahkan iaitu seharusnya wakil rakyat Warisan berkeupayaan membantu masyarakat di kawasan mereka dengan menyediakan prasarana dan sebagainya dan ia haruslah di tuntut.

Apa yang masyarakat nampak pada politik Warisan ini, mereka tidak mahu di kelihatan jahat di mata masyarakat sebab itulah mereka hampir tidak pernah bercakap soal dadah syabu dan jenayah lain. Sebab itu jugalah Warisan menjadi pilihan orang orang yang tidak bermoral atau jahat. Ironinya kepimpinan Warisan akan berusaha menafikan keberadaan Ketua Ketua Kampung yang tegas membanteras perkara negatif dalam masyarakat supaya mereka dianggap baik dan di sokong. Mereka lupa akhirnya Allah lah yang memberikan kemenangan dalam setiap persaingan.

Lambat laun Warisan akan hancur di binasa akibat dosa dosa mereka yang tidak bertanggungjawab.

Nah sekarang karma menimpa kepimpinan Warisan.

Jeti atau jambatan yang dilalui oleh murid murid dan guru Sekolah roboh akibat usang atau tidak berkualiti. Apa sudah jadi walaupun ahli Parlimennya berkesempatan memegang jawatan Menteri di Persekutuan termasuk sebagai Ketua Menteri Sabah tapi Semporna yang menjadi kubo Warisan semakin hari semakin ke belakang.

Nasib baiklah hari ini Sabah diketuai oleh GRS, dapat juga sedikit sebanyak mengubah landskap Pekan Semporna yang menjadi tumpuan pelancong. Kalau tidak sehingga hari ini masih lagi Semporna dengan jolokan Pekan tong najis yang penuh sampah.

Sekarang pun calon Adun Warisan hanya rajin bergambar di tempat kejadian seolah olah selama ini mereka sentiasa membantu, walhal berkunjung hanya bila ada musibah yang berlaku, supaya dengan itu masyarakat luar percaya mereka sentiasa melakukan kerja sebagai wakil rakyat Warisan. Munafik lah oiii!

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: