Shafie Disekolahkan Setelah Gagal Memahami Perkara 6(7) – PBS (GRS)

Nampaknya kali ini, Presiden Warisan sendiri yang gagal membohongi rakyat Sabah. Bila mana dia gagal memahami perlembagaan negeri Sabah, Perkara 6(7)

Sebelum ini Shafie mendakwa kedudukan Datuk Hajiji Noor sebagai Ketua Menteri Sabah tergugat bila mana sokongan Adun ke atas Datuk Hajiji atau GRS bertentangan perkara 6(7) yang menyatakan Ketua Menteri hendaklah dari ketua parti yang mendapat majoriti kerusi pada pilihan raya negeri 2020 yang lalu.

Kenapa baru sekarang Warisan mempersoalkannya, hanya selepas dua atau tiga tahun kerajaan GRS mentadbir negeri Sabah dan GRS berjaya meletakkan Sabah di atas landasan sebenar selepas dirosakkan oleh kerajaan Warisan.

Ada pula kuasa yang ada pada waktu digunakan untuk melepaskan pengedar dadah mentang mentanglah dari kalangan penyokong Warisan.

Ketara sangat tidak pandai mengurus negeri Sabah padan pun hanya mampu bertahan dua tahun lebih sikit.

Ketara Warisan tidak lagi mampu bertahan sebagai pembangkang. Terlalu haus kot? dulu kami orang steady jak sebagai pembangkang, boleh lagi melencong keluar negara. Hahaha!


KOTA KINABALU, SABAH – Timbalan Ketua Menteri, Datuk Dr. Joachim Gunsalam mengingatkan Presiden Parti Warisan Datuk Seri Shafie Apdal akan kekalahan Warisan pada tahun 2020 dan kontra permohonan Perkara 6(7) Perlembagaan Negeri Sabah.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kundasang itu berkata, pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang diadakan pada 2020, Warisan hanya memenangi 29 kerusi daripada 73.

“Datuk Seri Shafie Apdal perlu mendapatkan nasihat undang-undang yang sewajarnya sebelum mengulas permohonan Perkara 6(7) Perlembagaan Negeri Sabah,” katanya.

Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) itu berkata demikian sebagai jawapan kepada sidang media Parti Warisan yang diadakan pagi tadi.

“Kedua-dua Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan telah mengatakan bahawa Perkara 6(7) hanya terpakai sejurus selepas PRU dan sebuah parti politik memenangi lebih daripada 50 peratus daripada kerusi yang dipertandingkan.

“Pada tahun 2020 selepas PRU15, tiada satu parti politik pun memenangi lebih 50 peratus kerusi yang dipertandingkan. Oleh itu, Perkara 6(7) tidak terpakai.

“Tun Yang Terutama (TYT) kemudiannya menggunakan budi bicaranya di bawah Perkara 6(3) dan Datuk Seri Hajiji Haji Noor mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri,” jelasnya.

Joachim berkata, jika Shafie mengatakan bahawa TYT adalah salah pada tahun 2020 untuk bersumpah dengan Datuk Seri Hajiji, maka Shafie sepatutnya membawa TYT ke mahkamah pada tahun 2020 dan menghujahkan kesnya.

“Saya mengatakan bahawa Shafie tidak berbuat demikian kerana dia tahu bahawa TYT bertindak dengan betul dan mengikut perlembagaan apabila dia mengangkat sumpah Hajiji sebagai Ketua Menteri, Bagaimanapun, kenapa baru bangkitkan perkara ini sekarang?

“Perkara 6(7) tidak terpakai sama sekali hari ini kerana tiada pilihan PRU. PRU akan datang pada 2025. Ini adalah undang-undang,” tegasnya.

Sumber Sabah News

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: