Rubin Balang Ingatkan Bung Mokhtar Supaya Matang Dan Jangan Mudah Lupa Diri

Ada benarnya kenyataan balas Adun Kemabong Rubin Balang yang sebelum ini dituntut oleh Timbalan Ketua Menteri Sabah Bung Mokhtar supaya meletakkan semua jawatan baik dalam kerajaan mahupun dalam GLC.

Rentetan tindakan anak beliau yang ikut bertanding atas tiket Bebas bagi Parlimen Tenom. Hakikatnya siapapun boleh ikut bertanding ini kan negara demokrasi apa lagi bagi golongan muda, golongan ini mana boleh dihalang, mangkin dihalang mangkin memberontak.

Sebelum ini kita ada mengingatkan yang daerah Tenom itu anti UMNO jadi meletakkan calon UMNO samalah ertinya memberikan bola tanggung kepada lawan atau Warisan.

Desakan Bung Mokhtar dibuat melalui Ketua Menteri Sabah Datuk Hajiji Noor.

Menurut Rubin, Bung Mokhtar perlu sedar diri kerna tanpa calon Bebas tidak mungkin Bung merasa jawatan Timbalan Ketua Menteri Sabah, bila mana tiga calon Bebas termasuk dirinya bersetuju membentuk kerajaan negeri Sabah GRS.

UMNO tidak terlibat menggugat kerajaan Warisan yang membawa kepada pilihan raya negeri 2020. Sudah pun begitu tiga calon UMNO kalah kepada calon Bebas. Tapi tetap mentah dan mudah lupa diri, astaghfirullah.


*KENYATAAN MEDIA*
*YB DATUK RUBIN BALANG*
*ADUN KEMABONG/ PENYELARAS GRS P.181 TENOM*

13 November 2022


*RUBIN KESAL TINDAKAN BUNG MOKTAR GESA GRS AMBIL TINDAKAN TERHADAPNYA*


TENOM: Penyelaras Parti Gabungan Rakyat Sabah (GRS) P.181 Tenom, Datuk Rubin Balang kesal terhadap tindakan Pengerusi BN Sabah, Datuk Seri Panglima Bung Moktar Radin meminta Ketua Menteri Sabah mengambil tindakan terhadap dirinya, termasuk memecatnya daripada jawatan dalam GLC Kerajaan.


Ini berikut dakwaan bahawa beliau terlibat menyokong dan membantu kempen anaknya, Riduan Rubin yang bertanding atas tiket Bebas (lambang Gajah) di kerusi Parlimen Tenom.


Beliau menjelaskan, keputusan calon bebas, Riduan menyertai Parti Kesejahteraan Demokratik Masyarakat (KDM) adalah keputusan dirinya sendiri setelah mendapat tawaran daripada Presiden KDM, Datuk Peter Anthony.


Katanya, pada 11 November 2022, Peter telah memanggil Riduan dan menawarkannya menjadi Ahli KDM, iaitu sebelum hari pembuangan undi bagi mengelakkan Rang Undang-Undang Anti Lompat Parti.


“Saya difahamkan setelah Riduan dan penyokong-penyokongnya bersetuju dengan tawaran itu, pihak Peter telah menghubungi saya dan meminta saya datang ke pejabat Parti KDM.


“Mereka telah bertanya adakah saya membantah Riduan menyertai KDM. Saya memaklumkan bahawa saya tidak mempunyai kuasa dan hak untuk membantah atau berbuat apa-apa, memandangkan Riduan bukan lagi ahli BERSATU kerana telah meletak jawatan daripada parti, sebelum hari penamaan calon lagi.


“Selepas pertemuan singkat itu saya kemudiannya terus keluar dan beredar dari Pejabat KDM”, katanya dalam kenyataan bagi mengulas dakwaan beliau telah melanggar syarat perjanjian GRS-BN pada PRU Ke-15.


Sehubungn itu, Rubin amat kesal dengan tindakan dan gesaan oleh Bung yang telah meminta Ketua Menteri mengambil tindakan terhadap dirinya supaya dipecat daripada jawatan GLC, tanpa fakta sebenar.


Rubin yang juga ADUN Kemabong berkata, harus diingat bahawa pada Pilihan Raya Negeri Sabah (PRN) 2020 yang lalu, beliau bertanding atas tiket Bebas.


“Setelah menang sebagai ADUN Bebas, saya dan rakan-rakan ADUN Bebas lain iaitu Datuk Masiung Banah dan Datuk Rudi Awah telah dijemput untuk bersama-sama membantu menubuhkan Kerajaan Negeri iaitu diantara GRS dan BN/Umno. Hasil daripada permuafakatan itu maka terbentuklah Kerajaan Negeri GRS-BN pada hari ini.


“Dibawah kabinet Kerajaan GRS-BN yang terbentuk, mereka mendapat jawatan penting, termasuk Bung yang dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Kerja Raya Sabah.


“Sekarang setelah Kerajaan Negeri GRS-BN memerintah lebih 2 tahun, saya pula hendak dihalau keluar oleh mereka hanya disebabkan perasaan marah oleh Calon BN/Umno Parlimen Tenom, Jamawi Jaafar hanya disebabkan keputusan anak saya, Riduan bertanding sebagai Calon Bebas.


“Bung sepatutnya sedar bahawa adalah tidak adil untuk melarang mana-mana pihak yang layak dan berminat untuk bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke 15, kerana ini adalah negara demokrasi.


“Tindakan dan keputusan Riduan bertanding Calon Bebas, itu adalah kehendak dirinya dan penyokong-penyokongnya. Beliau berhak menentukan masa depan dan perjuangan politiknya.


“Saya berharap Bung yang matang dalam politik agar tidak mudah terpengaruh oleh laporan tidak berasas oleh Jamawi yang sengaja mahu menjejaskan nama baik saya,” katanya.


Tamat.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: