Permohonan Najib, Lucut Sri Ram Dari Ketua Pendakwaan 1MDB Ditolak

Menjadi tanda tanya, kenapa kah pihak Najib Razak sebagai tertuduh takut sangat pada Gopal Sri Ram, hanya kerana Sri Ram adalah ketua pendakwaan dalam kes jenayah seperti 1MDB.

Seperti, bermaksud siapa pun yang didakwa akibat jenayah sebesar 1MDB maka peguam seperti Sri Ram akan dipilih sebagai Ketua Pendakwa. Maka itu sepatutnya Sri Ram tidak menjadi isu pada Najib Razak dan peguam-peguamnya khususnya Shafee Abdullah.

Untuk apa takut kalau benar tidak mencuri wang rakyat, apa lagi dikelilingi peguam peguam yang tersohor.

Betul tak?

Pagi ini Mahkamah Tertinggi Negara yang diketuai Hakim Mahkamah Persekutuan, Mohd Zawawi Salleh dan tiga lagi Hakim menolak rayuan Najib Razak untuk melucutkan Sri Ram dari ketua pendakwaan dalam kes jenayah 1MDB.

Ini kerana menurut Mohd Zawawi Salleh dan tiga lagi Hakim. Bahawa tidak ada persoalan baru dalam undang-undang yang memerlukan Mahkamah Tertinggi mendengar merit rayuan seperti yang dikemukakan oleh Najib.

Ini kerana kes yang sama sudah dijawab sebelum ini iaitu pada tahun 2014 bila mana Anwar Ibrahim yang berhadapan dengan tuduhan liwat pada ketika itu cuba menggugurkan Shafee Abdullah dari posisi ketua pendakwaan tapi ditolak oleh hakim Mahkamah Tinggi.

Shafee Abdullah sebagai Ketua Pendakwa pada ketika itu juga bersifat swasta atau sementara, sama seperti Sri Ram hari ini.

Najib sedang dibicarakan atas 25 tuduhan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram membabitkan dana berjumlah RM2.28 bilion yang dimasukkan ke akaun banknya antara Februari 2011 hingga Disember 2014.

Alamak kamulah Najib oiii, benar benar terkena karma. Jadi kamu pemimpin dan penyokong UMNO masih dapat merasa kenapa semua ini berlaku?

Jangan orang UMNO ingat hanya mereka yang boleh melakukan apa saja dan orang lupa serta tidak sanggup melakukannya. Ingat Malaysia ini bukan milik sesiapa apa lagi Sabah dan Sarawak yang tidak bersultan.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: