Najib Mahu GST Diperkenalkan Semula

Entahlah Najib mahu sistem kutipan cukai GST diperkenalkan semula. Alasannya untuk mengurangkan jurang diantara orang miskin dan kaya dikalangan rakyat Malaysia dan perlu diperkenalkan selepas pandemik Covid 19 berakhir?

Rasanya idea ni bagus tapi biarlah orang lain yang cadangkan, bukannya Najib yang berhadapan dengan tuduhan di Mahkamah, nanti hanya membangkitkan kemarahan rakyat.

Satu lagi bukan Covid 19 yang dijadikan penghalang tapi kemampuan ekonomi rakyat adakah mereka sudah bersedia menanggung peratus GST.

Rakyat tahu tu sehingga hari ini negara masih menanggung bebanan hutang berbilion angkara 1MDB dan anak syarikatnya SRC. Sebab itu biarlah orang lain yang cadangkan.

Bagus tapi biarlah kena caranya. Rasanya ketika ini Pakatan Harapan sedang tersenyum sebab idea Najib ini akan memudahkan kerja mereka menjelang pilihan raya umum ke 15 akan datang.


Bekas Perdana Menteri Najib Razak mempertahankan dasar kerajaan pimpinannya untuk memperkenalkan cukai barang dan perkhidmatan (GST) pada 2015 di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau turut menggesa kerajaan memperkenalkan semula GST secepat mungkin selepas negara pulih daripada krisis Covid-19.

Katanya, ini kerana kerajaan perlu mengurangkan jurang pendapatan, menarik pelaburan dan mengukuhkan kedudukan fiskal kerajaan.

Tambah Najib, GST yang dipadankan dengan pakej bantuan kepada rakyat  memainkan peranan penting untuk mengurangkan jurang pendapatan antara golongan kaya dan miskin.

“Ini berlawanan dengan propaganda yang menyebabkan sebahagian rakyat termakan hasutan kononnya GST memangsakan golongan pendapatan rendah dan menyebabkan kenaikan harga barang-barang,” katanya ketika membahas Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) hari ini.

GST diperkenalkan Barisan Nasional pada 2015 untuk menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sebelum dimansuhkan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada 2018.

Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Bebas-Muar) ketika mencelah perbahasan Najib berkata, tiga masalah membabitkan pelaksanaan GST ialah ketirisan perbelanjaan, rebat cukai yang lambat dan kadar pengangguran tinggi.

Perbahasan Najib turut beberapa dicelah oleh RSN Rayer (PH-Jelutong).

Najib yang mempertahankan pendiriannya berkata, GST sebenarnya membantu mengurangkan ketirisan akibat penguncupan ekonomi gelap bernilai RM300 bilion setahun.

“Harga barangan asas naik ketara setelah SST diperkenalkan semula menggantikan semula GST.

“GST adalah cukai penggunaan. Lagi tinggi perbelanjaan, lagi tinggi pembayaran GST,” katanya.

Najib yang juga ahli Parlimen Pekan itu berkata, nilai kutipan GST yang diagihkan kepada golongan bekeperluan lebih tinggi daripada jumlah GST yang perlu dibayar mereka.

Pendirian Najib turut disokong Ahli Parlimen Pontian Ahmad Maslan.

Ahmad berkata, kadar inflasi turun ketika GST dilaksanakan.

“Kutipan GST sebanyak RM44 bilion berbanding SST cuma RM21 bilion, ada tambahan RM23 bilion.

“Apabila dimansuhkan GST pada 2018 dan diganti enam cukai baharu, dan tiga kenaikan cukai, ia juga membebankan rakyat,” katanya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: