Teks Ucapan PM Muhyiddin 16hb Ogos 2021 – Perletakkan Jawatan

Hari ini 16hb Ogos 2021 tepat jam 3 petang. Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah secara budiman mengumumkan perletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke 8.

Sudah tentu pasti juga hari ini ramai rakyat Malaysia yang berduka kerna kehilangan seorang Perdana Menteri yang sangat sangat bertanggungjawab. Seorang pemimpin negara yang terpaksa mengharungi dua keadaan dalam satu masa. Keadaan pertama ancaman pendemik Covid-19 dan yang kedua soal ekonomi yang mesti ditangani.

Dalam masa yang sama pembangkang dan kluster Mahkamah sengaja mencanang kononnya Perikatan Nasional adalah kerajaan gagal. Walhal kalau namanya gagal, mereka lah yang paling gagal kerana kantoi mencuri wang rakyat.

Dalam pada itu telah banyak negara yang tersungkur akibat gagal menanggani penularan Covid-19 dan kesannya dari sudut pentadbiran dan ekonomi, antaranya negara jiran Indonesia.

Pada admin inti ucapan yang paling mendalam ialah bila beliau menegaskan, enggan berkerjasama dengan kleptokrasi Najib dan Zahid. Iaitu tidak sanggup mengorbankan kedaulatan konstitusi kehakiman dan perlembagaan yang dinaungi Yang Dipertuan Agong hanya kerana ingin mengekalkan jawatan Perdana Menteri Malaysia. Akibatnya beliau rela melepaskan jawatan nombor satu di Malaysia.


Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: