Penyokong Kluster Mahkamah Jawab Soalan Tony Pua dan Admin Ini?

Siapa yang boleh menjawab persoalan yang ditimbulkan oleh pembangkang dan admin dibawah?

Pertanyaannya lebih kurang adakah anda rela dipimpin oleh kluster Mahkamah berbanding PM Muhyiddin?

Kluster Mahkamah bermaksud pemimpin-pemimpin UMNO yang dibicarakan di Mahkamah kerana salah guna kuasa ke atas wang anda, mereka ialah Zahid Hamidi dan Najib Razak.

Kalau anda memilih kluster Mahkamah, apa akan jadi pada negara ini, masih adakah nanti keberkatan Malaysia sebagai negara Islam?

Akan ada lagi kah keadilan? iyalah terang terang Najib, Zahid dan Mazlan melakukan kesalahan dan sedang dibicarakan di Mahkamah tapi jika mereka berjaya membentuk kerajaan maka sudah tentulah kes mereka akan ditarik balik.


Seorang ahli parlimen DAP menimbulkan persoalan kemungkinan Umno dapat mengambil alih kerajaan daripada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Dalam catatan Facebook malam tadi, Tony Pua mengajak orang ramai mempertimbangkan perkara itu dengan mengakui bahawa ketika ini mereka mempunyai peluang terbaik menjatuhkan Muhyiddin, yang mengkhianati pengundi yang mengundi Pakatan Harapan pada 2018.

Namun, katanya, sekarang juga saatnya untuk mempertimbangkan secara serius akibat dalam beberapa minggu mendatang.

“Bukankah kelihatan seperti bila dia (Muhyiddin) mengundurkan diri, Umno telah memposisikan dirinya untuk menggantikan jawatan perdana menteri?

“Dan ketika pemimpin Umno menjadi PM, tidakkah semua kleptokrat akan dibebaskan atau mungkin juga berkuasa semula?

“Apabila Umno menjadi pemimpin utama dalam kerajaan lagi, ia akan mengukuhkan kekuatan politiknya untuk muncul lebih kuat lagi selepas pilihan raya akan datang,” tulis Pua.

Pada masa ini, Umno menguasai 38 kerusi di Dewan Rakyat, tetapi parti itu dilihat terbahagi kepada dua kubu – satu menyokong Muhyiddin, dan satu lagi tidak.

Dengan penarikan sokongan daripada 11 Ahli Parlimen Umno, majoriti Muhyiddin nampaknya goyah.

Alternatif untuk Umno mengambil alih kerajaan, kata Pua, adalah “bertolak ansur” dengan pentadbiran Muhyiddin sehingga pilihan raya umum akan datang.

“Haruskah kita memikirkan langkah ke depan untuk menghentikan kleptokrat agar tidak terlepas, atau lebih buruk lagi, mendapatkan kembali kawalan dan kekuasaan politik, walaupun itu bermaksud bertolak ansur dengan pentadbiran Perikatan Nasional yang tidak kompeten dan khianat dalam sedikit tempoh lagi?

“Ini (akan) membuat Umno waspada, sementara Pakatan Harapan dan rakyat boleh menyingkirkan Muhyiddin dan Azmin Ali dalam pilihan raya berikutnya.

“Apa pendapat anda? Bincangkan,” tambah Pua dalam catatan Facebooknya.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: