Kenapa Warisan Kutuk SOP Sabah Yang Berbeza Dengan Federal?

Sebelum ini Menteri Pertahanan daripada UMNO membidas tindakan kerajaan negeri Sabah yang sepatutnya tidak berlaku kerana SOP yang diumumkan tidak selari dengan mereka atau MKN.

Bila mana kerajaan negeri Sabah melaksanakan SOP Fasa Pertama PPN, membenarkan beberapa aktiviti sosial dan ekonomi antaranya makan di dalam restoran, kedai makan dan restoran dalam premis hotel, gerai-gerai menjual sayur, ikan dan buah-buahan di tepi jalan raya serta kedai gunting rambut.

Juga aktiviti sukan dan rekreasi tidak bersentuhan fizikal seperti senaman, golf, memancing dan berbasikal turut dibenarkan.

Hal itu telah dijadikan bahan kutukan oleh Warisan kononnya Perikatan Nasional telah memalukan Kerajaan negeri Sabah, GRS.

Sedangkan. Kira hebatlah kerajaan negeri GRS atau Pentadbiran Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor ni, sebab walaupun mesra Persekutuan dan tidak beretorik dengan perjanjian Malaysia 1963. Namun dalam hal menyentuh kepentingan rakyat Sabah selepas beberapa PKP yang telah menjejaskan ekonomi rakyat. Kerajaan negeri berani membuat keputusan sendiri, melonggarkan SOP walaupun tidak selari dengan ketetapan yang telah diambil oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Tidak seperti Warisan ketika menuntut cukai produk Petroleum dari Persekutuan atau Petronas. Dimana Timbalan Ketua Menteri Sarawak pada ketika itu marah pada kerajaan Warisan kerana takut berhadapan dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir. Siap diingatkan, agar lain kali jangan lagi Warisan mempolitikkan Perjanjian Malaysia 1963.

Dalam pada itu Pemimpin dan jentera UMNO jangan lupa, agenda atau janji ketika berkempen di pilihan raya kecil dan pilihan raya negeri Sabah 2020.

UMNO berjanji akan memberikan autonomi penuh pada Sabah sekiranya UMNO balik menjadi kerajaan. Tapi kenapa dalam hal sekecil SOP pun sudah gayat. Jangan marah. He!

1 komen

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: