Perutusan Ketua Menteri Sabah Sempena Tahun Baharu Cina 2021

PERUTUSAN YAB DATUK SERI PANGLIMA HAJIJI HAJI NOOR, KETUA MENTERI SABAH SEMPENA SAMBUTAN TAHUN BAHARU CINA 2021

Salam Sabah Maju Jaya

1. Saya bersama keluarga serta Kerajaan Negeri Sabah, ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada masyarakat Cina di Sabah dan di Malaysia. Tahun Baru Cina adalah antara perayaan yang besar di negara kita. Tahun ini adalah tahun lembu bagi kalendar masyarakat Cina dan semoga tahun ini akan membawa sinar harapan, kekuatan, kebahagian dan kesihatan yang baik di samping menikmati lebih kemakmuran.
1.我与家人及沙巴州政府,恭祝全国和州内华裔同胞们农历新年快乐。农历新年是我国重大节庆之一。今年是辛丑年,也就是牛年,希望在新的一年里有更美好繁华的未来,也能够带来新希望,幸福和健康

2. Kekuatan Sabah terletak kepada rakyatnya. Kepelbagaian tradisi, etnik dan bahasa tidak memisahkan kita malah membina sebuah masyarakat yang harmoni. Marilah kita rapatkan saf dan barisan ke arah Sabah lebih maju serta progresif.
2.沙巴州是否强大取决于人民。多元化的传统,种族和语文并不会分化我们,反而建立起一个更和谐的社会。让我们的团队携手一起缔造更进步和先进的州属。

3. Walaupun tahun 2020 adalah tahun sukar bagi kita, tetapi kita perlu terima dengan redha dan menangani pandemik dengan penuh ketabahan. Bagi kita di Sabah, memastikan pertumbuhan ekonomi terus berkembang adalah penting. Seperti ciri-ciri yang ada pada sifat lembu iaitu rajin, bertanggungjawab, berani, mahir dan yakin.
3.虽然2020年对我们而言是很艰难的一年,但是我们必须坦然地接受,以及坚毅地应对新冠疫情。对沙巴而言,最重要的是确保经济得以继续增长。就如牛的特征一样,辛勤、责任、勇敢、熟练和自信。

4. Sejajar dengan itu, Kerajaan Negeri pimpinan GRS telah merangka satu pelan pembangunan yang holistik bagi menjana semula pertumbuhan ekonomi iaitu Hala Tuju Sabah Maju Jaya (Pelan Pembangunan 2021-2025) selama lima tahun di negeri ini. Hala Tuju Sabah Maju Jaya ini memberi penekanan dalam sektor pertanian, perindustrian dan pelancongan. Tumpuan juga adalah kepada pembangunan modal insan dan kesejahteraan rakyat serta jaringan infrastruktur dan kelestarian hijau.
4.为了达到此目标,沙巴人民联盟(GRS)所领导的州政府,拟定了一个全面的发展蓝图,也就是历时5年的沙巴进步繁荣大方向(2021-2025发展蓝图)以促进本州经济增长。沙巴进步繁荣大方向主要着重于农业、工业和旅游业。同时,也聚焦于发展人力资源和人民福祉以及基本网络和绿色永续发展。

5. Selaku Ketua Menteri, saya berharap pelaksanaan hala tuju Sabah Maju Jaya ini dan semua program di dalamnya dapat memberi hasil seperti yang kita inginkan, meningkatkan pertumbuhan ekonomi bukan sahaja kepada negeri tetapi juga rakyat keseluruhannya.
5.身为首长,我希望透过沙巴的进步繁荣为主要目标,以及将所有的计划项目都落实,让我们一齐看见成果,为了州和全民,将致力于促进本州经济增长。

6. Sebagai kerajaan yang prihatin dan sentiasa mendengar denyut nadi rakyat tanpa mengira bangsa dan keturunan, kita sentiasa mendengar keluh resah rakyat di seluruh pelusuk negeri. Saya memberi jaminan kepada masyarakat Cina bahawa kerajaan sentiasa mendengar permasalahan mereka dan tampil dengan penyelesaian yang memberi manfaat. Kerja keras dan komitmen mereka dalam memajukan bidang perniagaan perlu dicontohi oleh sesiapa juga yang berhasrat untuk menjadi usahawan.
6.作为不分种族背景,一视同仁关心民瘼与民声的政府,我们总是倾听全州各地人民的民意。我向华社保证,政府会一直聆听他们的问题,进而拟出可惠及各群体的解决方案。我们的辛勤和坚定的意志将成为所有欲创业者效仿的典范。

7.Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina pada tahun ini, kita juga perlu sentiasa mengingati semua petugas barisan hadapan yang bertungkus lumus memerangi pandemic Covid-19 serta pasukan keselamatan dan kita akan terus mendoakan mereka dan ahli keluarganya.
7.在今年的华人农历新年,我们要铭记于心所有正在努力对抗新冠肺炎病毒的前线人员和安全部队以及我们也会继续为他们的家人祈祷。

8. Akhir kata, saya ingin mengucapkan selamat maju jaya pada tahun ini dan tahun-tahun mendatang. Marilah kita saling menghormati antara satu sama lain dan berusaha menuju kejayaan terutama dalam pelaksanaan Hala Tuju Sabah Maju Jaya di negeri ini.
8.最后,我希望所有人民不仅今年以及未来都能迈向更好的运程。让我们各族互相尊重及谅解,一起努力迈向成功之路,尤其是落实沙巴州更加进步繁荣的未来。

Selamat menyambut Tahun Baharu Cina Tahun 2021.
祝大家2021年华人农历新年快乐。

GONG XI FA CHAI
恭喜发财

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: