Berani Kah UMNO Meninggalkan PPBM?

Sembang kari bolehlah.

Ketua Penerangan BN Selangor Isham mendakwa UMNO akan kehilangan sokongan daripada rakyat sekiranya meneruskan kerjasama bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dalam pilihan raya akan datang.

Alamak pemimpin UMNO daripada Selangor? Boleh pakaikah kenyataan seperti ini, Selangor tu kubo kuat Pakatan Harapan.

Melucukan, negeri yang dikuasai pembangkang berani mengeluarkan kenyataan seperti ini. Tidak logik langsung.

Habis itu kenapa UMNO memilih meluluskan belanjawan 2021 sedangkan undian pada waktu itu adalah peluang keemasan bagi UMNO membuktikan penolakan mereka terhadap kerajaan Perikatan Nasional sekaligus memaksa Parlimen dibubarkan. Tapi tidak berlaku, kenapa?

Tidak adalah tu Ahli Parlimen UMNO tidak akan berani meninggalkan Bersatu dan PAS. Percayalah.

Sebaliknya yang dilakukan oleh UMNO adalah bertentangan akan terus kekal dalam Perikatan Nasional tapi dalam yang sama memanfaatkan kedudukan sebagai kerajaan dengan membetulkan kesalahan mereka termasuklah berusaha menutup skandal rasuah yang menghantui pemimpin pemimpin UMNO. Selain sudah tentu menjadikan kerajaan Perikatan Nasional sebagai periuk nasi sebelum berhadapan dengan pilihan raya umum yang akan datang.

Justeru kalau ada yang perasan tentang tindak tanduk beberapa jentera UMNO. Kawan mereka dilantik dalam kerajaan tapi mereka pula hari-hari mengutuk kerajaan. Mereka tidak takut mengkritik sebab kawan mereka yang ada di dalam akan memberikan mereka projek atau kerja. Hahaha. Jangan mereka ingat kegiatan tidak bermoral seperti ini diluar pengetahuan masyarakat ya.

Begitu juga halnya kritikan pemimpin dan jentera UMNO keatas agensi kerajaan seperti keatas KWSP. Ia adalah hal yang memalukan ialah bayangkan sebuah parti yang paling tua hanya mampu mengkritik KWSP. Hingga totally lupa kesalahan besar yang mereka lakukan semasa menjadi kerajaan dek kesalahan itu juga UMNO diturunkan dari kekuasaan.

Mungkin ramai yang sudah tahu pasal surat sokongan Presiden UMNO Zahid Hamidi ke atas Anwar Ibrahim bagi menghentikan Tan Sri Muhyiddin Yassin dari jawatan Perdana Menteri Malaysia. Nampak tak, luarannya tampak ok ok saja tetapi di dalamnya busuk macam longkang yang terbiar.

Sebenarnya si Isham ni nampak dan sedar yang UMNO tidak lagi mendapat sokongan daripada majoriti rakyat Malaysia. Tapi sengaja membuat kenyataan provokasi seperti ini dengan harapan orang kampung akan mendapat gambaran UMNO masih kuat berbanding Bersatu.

Sama juga dengan Lokman Adam, mereka sedar apa yang mereka cakap. Sasaran mereka adalah juga orang orang kampung.

Sebelum ini Lokman Adam mendakwa kononnya Perikatan Nasional atau PPBM enggan berpisah dengan UMNO kerana takut kalah di pilihan raya umum yang akan datang. Begitu dakwaannya keatas perlaksanaan darurat, kononnya tujuan darurat dikuatkuasakan adalah supaya pemimpin-pemimpin UMNO yang berhadapan dengan tuduhan rasuah dapat disabitkan bersalah dengan mudah oleh Mahkamah.

Pada admin ia merupakan penghinaan ke atas sistem kehakiman Malaysia. Bila mana awal lagi cuba menggugat kepercayaan rakyat terhadap sistem kehakiman.

Yang membenarkan darurat dikuatkuasakan ialah Yang Di-pertuan Agong adakah itu bermaksud si Lokman berprasangka buruk pada Raja Raja Melayu kerana membenarkan Mahkamah beroperasi dalam tempoh darurat.

Okeylah jangan layan sangat provokasi seperti itu yakinlah UMNO tidak akan berani meninggalkan Perikatan Nasional atau PPBM dan PAS.

Masyarakat berpendidikan dan masyarakat yang berdikari tidak senang senang mempercayai alasan yang bertujuan menutup salah guna kuasa pemimpin pemimpin UMNO. Pada mereka UMNO ni masih bergelumang dengan salah laku justeru belum layak diberikan kepercayaan.

Seperkara yang perlu diketahui oleh rakyat ialah hanya kerajaan seperti Perikanan Nasional yang mampu memberikan kesejahteraan kepada kehidupan rakyat terutamanya dari sudut keamanan dan keadilan.

Seperti mana berita yang kita dapati hampir setiap hari, berkenaan kejayaan pihak keselamatan membenteras pengedaran dadah dan pelaku jenayah lain, ia pula tidak hanya membabitkan rakyat biasa tapi juga kakitangan awam malah anggota keselamatan itu sendiri.

Ini hanya boleh dilakukan bila parti yang memerintah tidak mencampuri kekuasaan agensi kerajaan.

Tidak seperti kerajaan-kerajaan sebelum ini dimana urusan dalaman agensi kerajaan dipengaruhi oleh kuasa eksekutif seorang Perdana Menteri dan pihak-pihak tertentu yang lain. Akhirnya siapa yang rugi rakyat juga yang rugi maka kedengaran lah suara-suara bodoh yang melenting kononnya tiada maknanya parti pemerintah bertukar sedangkan mereka tetap mengharungi birokrasi yang merugikan.

Rakyat negara-negara maju tidak mengenal istilah kepartian atau taksub pada parti politik. Mereka lebih mengutamakan kredibiliti seseorang selaku ketua atau pemimpin. Hasilnya seperti yang mereka kecapi tinggal dalam negara maju.

Hanya rakyat kelas bawahan yang beriya-iya memberatkan parti mereka walaupun mereka tahu kepimpinannya telah terlibat dalam salah laku wang rakyat.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: