Kerajaan Negeri dan Federal Berkerjasama Rapat Tarik Pelabur Asing

Siaran media

6 Januari 2021

KUALA LUMPUR: Kerajaan negeri Sabah dan rakan sejawat di Persekutuan bekerjasama rapat untuk meningkatkan aliran masuk pelaburan asing dan domestik ke negeri ini.

Perkara itu dibincangkan dalam pertemuan antara Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor bersama Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali pada Selasa, di sini.

Dalam pertemuan itu Hajiji turut memaklumkan Azmin mengenai visi kerajaan negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan rangka tindakan pembangunan untuk memacu pertumbuhan ekonomi serta mencapai pembangunan yang berkualiti untuk Sabah.

“Kerajaan negeri komited untuk menjalin kerjasama rapat dengan kerajaan Persekutuan untuk menarik lebih banyak pelabur ke Sabah,” katanya.

Kedua-dua pihak juga bersetuju untuk memastikan program Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) seperti yang digariskan dalam Belanjawan 2021 dilaksanakan dengan jayanya demi manfaat rakyat di Sabah.

Ketika membentangkan Belanjawan Sabah 2021 baru-baru ini, Hajiji yang juga Menteri Kewangan negeri, menjelaskan bahawa aliran masuk dana pelaburan domestik dan asing khususnya dalam sektor pembuatan pada 2019 meningkat dengan ketara kepada RM6.48 bilion daripada RM0.23 bilion pada tahun sebelumnya.

Bagi suku pertama tahun lalu, katanya nilai pelaburan yang diluluskan adalah RM11.7 bilion, sekali gus membuktikan bahawa Sabah terus menjadi destinasi pelaburan yang menarik bagi pelabur asing.

Sehubungan itu katanya, kerajaan negeri menyasarkan pertumbuhan sektor ini pada 17.0 peratus setahun dengan unjuran sumbangan kepada KDNK sebanyak 35 peratus pada tahun 2030.

Pada tahun ini, sejumlah RM142.85 juta diperuntukkan untuk pembangunan sektor perindustrian dan perdagangan di bawah Kementerian Kewangan; Kementerian Pembangunan Perindustrian; Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dan Jabatan Ketua Menteri.

Daripada jumlah itu, sebanyak RM49.35 juta diperuntukkan kepada Kementerian Pembangunan Perindustrian termasuk Jabatan Pembangunan Industri dan Penyelidikan untuk melaksanakan berbagai program seperti pembangunan infrastruktur industri, keusahawanan, mempromosikan pelaburan, dan usaha untuk meningkatkan daya saing industri dengan memanfaatkan Revolusi Industri (IR) 4.0.

ends/

One thought on “Kerajaan Negeri dan Federal Berkerjasama Rapat Tarik Pelabur Asing

Add yours

  1. Kawan .beritahu pada Abg Hajiji..kalimantan timur itu ada bahagian federal state (Putrajaya)..jadi sama GPS & GRS serta Labuan ..sama sama selia pekara ini..ini anna dapat kerana kebetulan terpilpres Jokowi Amin tempohari..tahu aja..niat ikhlas menolong sebab kasihan pada Jokowi ..manakala Abah Amin ..kita ada terkait ttg agama islam. yg mahu diperelok cantikkan jalan yg betul..bukan terserabut pekara pekara yg mengarut..tahukah kita semua akan kalutnya agama islam ..apabila islam sebenarnya tidak di depan sebaliknya pengaruh ttg yg memesong itu berlambak sgt..islam sebenarnya sekalipun moden hidup kita..tradisionalnya jgn dibuang diketepikan..Al Quran dan Sunnahnya..ini sunnahnya apa..sebaliknya..ada syiah laa..wahabi laaa..entah apa lagi..agaknya mereka tak R&D ttg hal nabi nabi kita dgn elok cara kot..cuma peringatkan saja..di akhirat yg memanggil umat itu nabi muhamad as..tiada nabi lain yg di sebut..jadi apa status yg di sahkan nabi muhamad itu…syiah..wahabi..ajaran itu ini..fakta logik..betul tak..apa pun beritahu dulu ttg kalimantan timur itu..dan semoga tiap dari kita senantisa dipermudahkan segala urusan dan dilimpahkan rahmat rezekinya yg tak pernah putus buat keseluruhan manusia dunia ..Aamiin 😊

    Annaariff1972😊

    Liked by 1 person

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: