Calon Warisan Isytihar Harta? Selesai Dulu Kes Mahkamah

Tidak sudah-sudah pemimpin pemimpin Warisan mengeluarkan kenyataan yang tembirang. Nampak sangat semakin terdesak.

Wakil rakyat Batu Sapi Liew Vui Keong kononnya menyokong pengistiharan harta dan sumber pendapatan bagi setiap calon pilihan raya Parti Warisan.

Sudah kena siasat kerana terlibat dalam penyelewengan juta juta wang rakyat, barulah sibuk menunjukkan kredibiliti mereka. Kononnya!

Secara tidak langsung cadangan konyol itu telah mengakui bahawa benar dakwaan SPRM terhadap Peter Anthony, peguam peguam parti Warisan dan yang terbaru bekas Setiausaha Kementerian Pelancongan Malaysia yang juga Timbalan Wira Bahagian Semporna. Sebagai terlibat dalam penyelewengan wang rakyat.

Peter Anthony didakwa di Mahkamah selepas disyaki bersubahat kes pecah amanah membabitkan penjualan tanah di RISDA yang bernilai RM15 juta. Begitu juga dengan peguamnya Michael Ubu didakwa di Mahkamah kerana skandal ini.

Pertuduhan lain terlibat dalam transaksi wang berjumlah RM1.75 juta dan penggubalan wang haram berjumlah RM2 juta di Kampung Air Kota Kinabalu.

Dakwaan berkaitan projek Pan Borneo juga ada membabitkan nama si Peter Anthony. Alahai

Penyelewengan dalam Kementerian Pelancongan Malaysia era Menterinya daripada Parti Warisan. Hari ini setiausaha dan beberapa lagi disiasat kerana dana RM3.7 juta yang dipercayai telah diseleweng oleh mereka.

MP Batu Sapi Liew Vui Keong atau VK Liew sendiri pernah dikaitkan aktiviti menerima sogokan wang ringgit daripada Sundra Rajoo, AIAC. Begitu juga dana parti yang diberikan melalui 1MDB. Peliknya sehingga hari ini tiada satu pun tuduhan yang berjaya mengheret CK Liew untuk didakwa di Mahkamah. Terlalu kebal sebab hari tu memegang jawatan Menteri undang-undang kot.

Begitu juga dengan wakil-wakil rakyat daripada Parti Warisan yang lain. Biarpun nama mereka belum dikaitkan dengan aktiviti penyelewengan kerana belum kantoi. Tapi masyarakat nampak berdasarkan kehidupan mereka yang dulunya zero sekarang hero. Mesti ada yang tidak kena.

Sebab itulah cadangan Warisan akan menapis kekayaan setiap calon sebelum dibenarkan bertanding hanyalah retorik kenyataan yang datang dari orang-orang yang tidak amanah.

Pada mereka yang terbabit diatas khususnya, bersihkan dulu nama di Mahkamah sebelum berlagak amanah. Kalau tidak sempat dibicarakan di Mahkamah atau tidak sanggup, nah ambil kepercayaan masing-masing dan bersumpah lah bahawa dakwaan salah guna kuasa itu adalah fitnah.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: