Kenapa Musa Dilarang Memasuki Istana Negeri?

Ini andai kita anggap pembubaran DUN yang diumumkan oleh Shafie Apdal petang tadi sah di sisi undang-undang.

Pembubaran ini sama ceritanya dengan apa yang dihadapi oleh Tun Mahathir atau PH bilamana beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia walaupun cuba dihalang oleh yang di-pertuan Agong. Oleh kerana jawatan Perdana Menteri telah dikosongkan maka kekosongan itu terpaksa diisi oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin yang memiliki majoriti SD.

Sabah juga mengalami cerita yang sama bila mana DUN dibubarkan oleh Shafie selaku Ketua Menteri. Menyebabkan jawatan Ketua Menteri Sabah telah kosong dan individu yang paling layak mengisi kekosongan itu ialah Tan Sri Musa Aman yang memiliki majoriti iaitu 33 SD.

Nampak tak kenapa Warisan bermati-matian menghalang kumpulan Tan Sri Musa Aman memasuki Istana? Selain faktor SD, sebenarnya kerajaan negeri telah melakukan kesalahan sepatutnya pengumuman pembubaran dibuat di Dewan Undangan Negeri Sabah atau pihak Istana yang mengumumkannya. Supaya dengan demikian kerajaan negeri masih boleh berfungsi.

Sebagaimana dakwaan terbaru pemimpin UMNO Annuar Musa. Bahawa Ketua Menteri Sabah atau Shafie tidak ada hak atau kuasa membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN)

Ertinya juga bermula hari ini arahan atau tandatangan Ketua Menteri sudah tidak ada nilainya. Sepatutnya bilik pejabat Ketua Menteri itu dikosongkan.

2 comments

 1. Kerajaan PN kasiik amik tindakan skarang jugeg….!!
  Umum kang pengumuman KM Sapee Bebedaal tempoh hari….tidak sah kerana dia udaah tarek diri (dari jawatan KM..) dan dah hilang ‘majoriti’ ….!!

  Pelik Bin Takjub…..sang TYT mendiamkan kang diri & dang tidak buwaat pengumuman…. yg Sabah sudah x’der KM disaat tersebott pd 30hb Julai….dang sebagai Pengetua Bijak Bestari….adalah skop TYT yg buwaat Pengumuman ttg kejatuhan Kerajaan Warisan dang menyalahi ‘presiden’ bagi yg sudah jatuh tersungkor membuat Pengumuman kejatuhan Kerajaan Puaka….dan sedaya upaya menghalang pihak yg ada Kerusi majoriti utk berhubung dgn TYT dan memaksa TYT jgn jawab panggilan telefon DSMA, dan lebih jahat lagi/ guna kuasa ‘gangsterisme’ memaksa sekuriti & pdrm menahan rombongan DSMA tak benar kan mereka berjumpa dgn TYT utk berbincang….!! 😯

  Sayang sekali TYT tidak bertindak ‘neutral’ dan hanya melayan kehendak si-baruah yg sudah kecundang….πŸ’°πŸ’Ό

  Jalan keluar….SPR jangan layan kehendak Warisan, tangguh kan PRN dan bagi masa utk TYT perbetulkan kan keadaan….ketepi kan si-Pembedaal (DSSA) dan buka pintu Istana seluas-luas nya supaya DSMA & rombongan boleh buat ‘proposal’ yg beliau mempunyai ‘majoriti’ 33 atau lebih kerusi utk menubuh kerajaan baru TANPA MENYUSAHKAN RAKYAT & NEGARA…..!!! πŸ”¨πŸ˜―

  Jikalau DSMA x’bisa mengubah situasi…..Latok Musa boleh bawa kes ini ke-Mahkamah Tinggi utk mencegah PRN yg membazir kan, menasihati SPR tangguh PRN…..atau membuat deklarasi (leh Mahkamah) yg pembubaran yg di umum kan DS Sapee Bebedaal pd tempuh hari TIDAK SAH serta ‘Null & void’, (pengumuman pembubaran hanya bleh di-umumkan leh TYT sahaja…!!)….🐊🐊😯

  DSMA bleh menyaman Sapee Bebedaal semanyak RM2 Biliun kerana mengheret pihak Istana memihak kpd kehendak dy yg durjana….!! πŸŠπŸ”¨πŸ”¨
  @ Sri Bentayan Warriorz,
  Muwo- Johor Empire….🐊🚒

  Liked by 1 person

 2. Tak payahlah nak bising-bising lagi. DUN Sabah dah dibubarkan. Time to
  prove your worth.

  Party mana yg dapat sokongan rakyat Sabah, itulah kerajaannya. Terimalah PILIHAN RAKYAT bagi party yg kalah. Asalkan, lepas Prk ni nanti, jangan ada katak berlompatan macam musim hujan. Puiiiiiiii…..

  Be true to your voters. Jangan pentingkan diri, pentingkan wang ringgit, pentingkan kedudukan, dan pentingkan hawa napsu. Nak berbini retis atau model. Sama je semuanya. Bila tua, kerepot mcm nenek Rosmah.

  Fikirkan kesusahan rakyat.
  Takan asik nak buat prk je lepas setiap lompatan…..?

  Liked by 1 person

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: