Hari Ini Keputusan Kes Rayuan Akhir Najib

Pejam celik pejam celik sampai juga ke penghujung, hari ini adalah keputusan rayuan Najib Razak di Mahkamah Persekutuan berhubung sabitan bersalah skandal SRC di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan sebelum ini.

Lama juga kes SRC ini berakhir, lebih dua tahun kalau tidak silap.

Jika sabitan bersalah Najib dikekalkan itu bererti Najib akan dihantar ke penjara Sungai Buloh bagi menjalani hukuman 12 tahun selain terpaksa membayar denda 210 juta ringgit. Jika gagal membayar denda maka tempoh hukuman penjara akan ditambah.

Jika keputusan hakim sebaliknya, entah apa berlaku selepas itu. He!

Tapi rasanya tidak ini berdasarkan kenyataan beberapa peguam diluar sana yang berkeyakinan Najib akan dipertanggungjawabkan.


PUTRAJAYA: Nasib Datuk Seri Najib Razak, dijangka diputuskan hari ini, berhubung rayuan terakhirnya mengetepikan sabitan dan hukuman berkaitan dana SRC International Sdn Bhd, susulan keengganan peguamnya untuk membuat sebarang hujahan bagi membela bekas perdana menteri itu.

Jumaat lalu peguam utama Najib, Hisyam Teh Poh Teik, memaklumkan panel lima anggota Mahkamah Persekutuan, yang diketuai Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat, beliau juga tidak akan mengemukakan hujahan lisan untuk anak guamnya.

Bekas Perdana Menteri itu mengemukakan rayuan terakhir di Mahkamah Persekutuan, bagi mengetepikan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta, yang dihadapinya dalam kes penyelewengan dana SRC International.

Mahkamah Persekutuan sebelum ini menetapkan 10 hari, untuk mendengar rayuan terakhir Ahli Parlimen Pekan itu.

Berita Harian (BH) membawa laporan langsung keputusan kes rayuan terakhir Najib daripada petugas kami, Ahmad Johari Mohd Ali dan Farah Marshita Abdul Patah; jurugambar, Aswadi Alias, Mohd Fadli Hamzah, Eizairi Shamsudin dan Asyraf Hamzah, serta pasukan multimedia, Asrizal Aris dan Khairus Ramli dari Mahkamah Persekutuan.

Sumber Berita Harian

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: