Najib Berjaya Diinjuksi Hanya boleh Draw RM100K Sebulan Dari Berbilion Yang Dia Songlap

Kamu faham kah maksud disebaliknya ni? maksudnya ni memang benar Najib pemimpi UMNO yang kantoi maling dan hukuman 12 tahun penjara bukannya konspirasi para hakim seperti yang diterbalikkan oleh beberapa pemimpin dan macai UMNO.

Hakim sebelum ini mendapati wang yang ada dalam akaun peribadi Najib adalah wang rakyat yang diambil melalui skandal 1MDB atau SRC menyebabkan Najib Razak didapati bersalah dalam perbicaraannya.

Alhasil dari itu, hari ini pengurusan baru 1MDB dan empat lagi syarikat sebagai bekas rakan niaga 1MDB era Najib, telah membuat tuntutan dan berjaya mendapatkan injunksi Mareva dari Mahkamah.

Bahawa kemewahan Najib akan di hadkan, jangan sampai bila tiba masanya Najib beralasan tidak lagi mampu membayar tuntutan 1MDB dan empat syarikat itu, memandangkan dia sudah jatuh muflis.

Fahamkah kamu orang?

Dalam erti kata lain Najib belum boleh membelanjakan hasil curian sesuka hatinya, apa lagi telah didapati bersalah dalam perbicaraan SRC dan sikit hari lagi dalam skandal 1MDB.

Injunksi Mareva bermaksud wang dalam bank akaun Najib serta aset yang ada kaitannya 1MDB akan disekat, walau bagaimanapun Najib dibenarkan membuat pengeluaran setakat RM100 ribu sebulan.


KUALA LUMPUR (8 Feb): 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan empat anak syarikatnya pada Selasa (8 Feb) memperoleh injunksi ex-parte Mareva daripada Mahkamah Tinggi (bahagian komersial) terhadap Datuk Seri Najib Razak atau ejennya, membekukan aset berhubung tuntutan mereka sebanyak AS$681 juta terhadap bekas perdana menteri dan menteri kewangan itu.

Injunksi Mareva terhadap Najib membenarkan beliau mengeluarkan sehingga RM100,000 sebulan daripada akaun banknya.

Injunksi Mareva terpakai di seluruh dunia dan ahli Parlimen Pekan itu walaupun bekas pengarah dan lembaga penasihat lain turut dinamakan dalam saman 1MDB. Injunksi itu adalah untuk menghalang pelesapan wang AS$681 juta yang dituntut terhadap Najib dan beberapa yang lain.

Injunksi Mareva ialah perintah mahkamah yang secara berkesan membekukan aset orang di mana tindakan undang-undang berada di hadapan mahkamah. Ia bagi mengelakkan pemindahan aset yang mungkin termasuk wang yang disimpan di bank atau institusi kewangan.

1MDB bersama-sama dengan Global Diversified Investment Company Ltd (sebelum ini dikenali sebagai 1MDB Global Investment Ltd atau 1MDBGIL) dan tiga unit lain, difahamkan telah memfailkan injunksi ex-parte Mareva melalui firma Tetuan Skrine pada Selasa. Perkara itu didengar pada hari yang sama pada pukul 11.30 pagi ketika semakan senarai kes mahkamah mendedahkan.

Pengarah 1MDB Mohd Hisyamuddin Awang Abu Bakar mengesahkan afidavit menyokong permohonan injunksi itu.

Dalam perbicaraan itu, 1MDB dan 1MDBGIL diwakili peguam dari Perkongsian Skrine dan Rosli Dahlan Saravana, terdiri daripada Datuk DP Naban, Siva Kumar Kanagasabai, Foo Siew Li, Kong Xin Qing, Dhanyaa Shreeya, Tommy Lim Ka Hui dan Adam Thye Yong Wei.

Difahamkan, Pesuruhjaya Kehakiman Atan Mustaffa Yussof Ahmad mendengar permohonan itu dan membenarkan pelepasan yang diminta.

Carian mahkamah fail dalam talian mendedahkan bahawa injunksi Mareva terhadap Najib hanya membenarkan beliau mengeluarkan RM100,000 sebulan daripada akaun banknya untuk menampung perbelanjaan atau perbelanjaan sara hidupnya. Sekiranya dia memerlukan lebih, dia perlu memohon kepada peguamcara 1MDB.

1MDB dan anak syarikatnya pada Mei tahun lalu memfailkan saman berbilion dolar terhadap bekas perdana menteri dan beberapa defendan lain yang merupakan bekas pengarah atau lembaga penasihat dalam syarikat itu.

1MDB dan anak syarikatnya mendakwa AS$681 juta telah diseleweng dan dipindahkan ke akaun Najib.

Berikutan injunksi ex-parte Mareva pada Selasa, mahkamah menetapkan 21 Feb untuk mendengar Najib sekiranya beliau bertanding injunksi itu.

Najib telah memfailkan permohonan untuk menangguhkan pendengaran kes saman 1MDB, dan permohonan itu telah ditetapkan pada hari Jumaat.

Dokumen mahkamah yang dilihat oleh theedgemarkets.com mendedahkan bahawa sabitan Najib dalam kes SRC International Sdn Bhd — di mana dia dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta — adalah salah satu sebab yang mendorong 1MDB memohon injunksi Mareva.

1MDB ialah syarikat induk SRC.

Sabitan Najib dalam kes SRC telah dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan (COA), tetapi Najib telah merayu ke Mahkamah Persekutuan. Penjelasannya bahawa sumber dana dalam akaun banknya adalah derma oleh royalti Arab telah ditolak oleh kedua-dua Mahkamah Tinggi dan COA.

Sumber yang biasa dengan kes itu memerhatikan bahawa berdasarkan injunksi Mareva, 1MDB nampaknya telah menunjukkan kepada mahkamah bahawa terdapat kes yang boleh dipertikaikan terhadap bekas PM itu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: