DUN Sabah Tidak Bubar Sebelum 01hb Ogos 2021

KOTA KINABALU – Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, Datuk Kadzim M Yahya menyangkal kenyataan yang mendakwa bahawa DUN Sabah menghadapi risiko pembubaran secara automatik jika tidak bersidang sebelum 1 Ogos ini.

Kadzim berkata, walaupun Perkara 21 (1) Perlembagaan Negeri Sabah memperuntukkan bahawa DUN Sabah hendaklah bersidang dalam tempoh enam bulan dari tempoh terakhir sidang yang lalu, tetapi Seksyen 15(1)(a) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 memperuntukkan pengecualian kepada Perkara 21 (1) Perlembagaan Negeri Sabah.


“Oleh itu, orang ramai diminta supaya tidak keliru disebabkan DUN Sabah belum mengadakan persidangan sejak Sidang Bajet 2021 pada Disember 2020 yang lalu,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Bagaimana beliau berkata, DUN Sabah bersedia untuk mengadakan sidang DUN pada bila-bila masa mengikut tarikh yang ditetapkan kerajaan negeri.

Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), Datuk Seri Madius Tangau pada Selasa menyeru Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor membuka semula sidang DUN Sabah sebelum tempoh darurat berakhir pada 1 Ogos depan.

Ia bagi mengelak berlaku pembubaran secara automatik berikutan sidang DUN Sabah yang terakhir ditangguhkan pada 23 Disember lalu dan ia telah lewat enam bulan dari sesi seterusnya.

Sinarharian

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: