30 Ahli Parlimen UMNO Setuju Ahmad Zahid Perlu Letak Jawatan


MUHAMMAD AMNAN HIBRAHIM | | 07 Julai 2021

SHAH ALAM – Seramai 30 Ahli Parlimen UMNO didakwa bersetuju supaya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melepaskan jawatannya sebagai Presiden UMNO demi kebaikan parti tersebut.

Menurut laporan Astro Awani, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Zahidi Zainul Abidin berkata, keputusan itu telah disepakati dalam satu mesyuarat yang diadakan di Wisma Pahlawan baru-baru ini.

Zahidi Zainul Abidin
Katanya, senarai itu melibatkan mereka yang berstatus menteri dan timbalan menteri.

“Ahmad Zahid mencadangkan Ahli Parlimen UMNO, menteri, timbalan menteri letak jawatan dan tarik sokongan daripada kerajaan.

“Jadi kita berbincang bersama Ahli Parlimen UMNO, jika kita letak jawatan, parti untung ke? Ahmad Zahid letak jawatan, parti untung.

“Kalau kita letak jawatan, pertama sekali kita tiada peruntukan. Pegawai yang kita lantik berhenti kerja, kita kena menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) sebagai pembangkang. UMNO tidak pernah menghadapi PRU sebagai pembangkang, tidak pernah,” katanya pada Rabu.

Mengulas lanjut, beliau yang juga Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia berkata, sekiranya Ahmad Zahid berjiwa besar melepaskan jawatannya itu, UMNO berpotensi untuk mendapatkan kembali sokongan rakyat pada PRU akan datang.

Menurutnya, Ahli Parlimen Bagan Datuk itu perlu mencontohi pemimpin parti terdahulu yang mengundurkan diri ekoran terlibat dengan kes rasuah di mahkamah.

“Kalau Ahmad Zahid letak jawatan, kita pasti ramai rakyat akan sokong UMNO. Pemimpin UMNO dahulu, siapa ada kes mahkamah, dia akan letak jawatan. Ini bagi memastikan kita mengemukakan pemimpin yang bersih dan dapat sokongan rakyat terhadap UMNO dan Barisan Nasional.

“Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib dan bekas Menteri Besar Selangor, Dr Mohamad Khir Toyo, mereka letak jawatan.

“Tiba-tiba Ahmad Zahid tak letak jawatan? Sudah tentu dalam pilihan raya tiada yang menyokong UMNO, kalau dia letak jawatan sudah tentu rakyat akan kembali sokong UMNO,” ujarnya.

Satu mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi UMNO difahamkan akan diadakan secara maya pada malam ini di Menara Dato Onn, Kuala Lumpur dipercayai antara lain bagi membuat keputusan sama ada parti itu akan keluar daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) atau sebaliknya.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.