Tiada Perancangan Jual Lapangan Terbang – MOF

KERAJAAN TIADA PERANCANGAN MENJUAL HARTANAH LAPANGAN TERBANG SULTAN ABDUL AZIZ SHAH

Merujuk kepada spekulasi media mengenai Lapangan Terbang Sukan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), Kementerian Kewangan mgin memaklumkan bahawa Kerajaan tiada perancangan Untuk menjual mana-mana hartanah lapangan terbang di Malaysia, termasuk LTSAAS, kepada mana-mana pihak.

Hartanah lapangan terbang edalah dianggap sebagai aset strategik Kerajaan, Sehubungan &u, Kementerian Kewangan juga Ingin memaklumkan bahawa Malaysia Amports Holdings Berhad (MAHB) masih memiliki pajakan selama 60 lahun, tatu sehingga tahun 2067 ke atas. tanah di mana terletaknya LTSAAS buat masa Ini.

LTSAAS merupakan salah satu daripada 39 lapangan terbang di bawah kendalian MAHB selaras dengan perjanpan operasi di antara Kerajaan dan MAHB yang dimeterai pada tahun 2009. MAHB bukan pemilik mana-mana hartanah lapangan terbang tersebut.

Setakat ini. MAHB. masih merupakan pihak yang dipertanggungjawabkan untuk membangunkan aset sekitar LTSAAS. Sebahagian tanah LTSAAS juga telah dipajakkan (subleased) oleh MAHB kepada Subang Skypark Sdn Bhd bagi tempoh 30 tahun (2007-2037). merangkumi pengendalian Terminal 3, tempat letak kereta dan hangarage.

Sebarang usaha untuk memaksimumkan nila aset LTSAAS tidak akan melbatkan peryuslan hartanah, Sehubungan ilu, Kementerian Kewangan ingin menasihaikan semua pihak agar tidak menyebarkan berita palsu dan khabar angin mengenai perkara ini, dan Kerajaan dak akan teragak-agak Untuk mengambil tindakan yang sewajamya ke atas pihak-pihak yang berbuat demikian,

Kementerian Kewangan Putrajaya 25 Jun 2021

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: