Kes Rasuah Timbalan Wira Warisan Semporna Mula Bicara 1hb Oktober

KUALA LUMPUR: Perbicaraan kes rasuah bekas setiausaha sulit kanan kepada bekas menteri pelancongan, seni, dan budaya dan seorang wanita yang berhadapan dengan pertuduhan berkaitan rasuah akan bermula pada 1 Okt ini.

Setiausaha sulit itu juga adalah Timbalan Wira Warisan Bahagian Semporna.

Mohd Saifullah Mohd Minggu, 30, menghadapi 24 pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah lebih RM3 juta bagi mendapatkan tender perkhidmatan pengiklanan bawah kementerian itu manakala Nurfadziana Abdul Kadir, 29, berdepan dengan satu pertuduhan bersubahat dengan Saifullah dalam melakukan kesalahan rasuah.

Hakim Suzana Hussin menetapkan 1, 14, 26, dan 29 Okt, 16 hingga 19 Nov dan 30 Nov, 1 hingga 3 Dis, serta 14 hingga 16 Dis untuk perbicaraan kes dihadapi kedua-dua tertuduh.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Asraf Mohamed Tahir memberitahu mahkamah, dokumen berkaitan perbicaraan diserahkan kepada pembelaan bawah Seksyen 51A Kanun Tatacara Jenayah.

“Pihak pendakwaan dijangka mengemukakan 27 orang saksi untuk memberi keterangan,” kata Asraf.

Saifullah didakwa di Mahkamah Sesyen atas 18 pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM3,129,015 daripada pemilik sebuah syarikat bagi mendapatkan tender perkhidmatan pengiklanan bawah Kementerian Pelancongan, Seni, dan Budaya.

Nurfadziana pula menghadapi satu pertuduhan bersubahat dengan Saifullah dalam melakukan kesalahan rasuah dengan menerima suapan RM232,000.

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di sekitar Kuala Lumpur iaitu di Red Box Karaoke dan Coffee Bean di pusat beli belah Pavillion, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di Vipod Residences, di Maybank Taman Tun Dr Ismail dan Wisma Genting dan di pejabat Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya antara 19 Jan hingga 29 Julai 2019.

Saifullah turut didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas enam pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM106,500, yang mana semua kesalahan itu dilakukan di empat lokasi berbeza termasuk Petaling Jaya, Sepang dan Puchong antara 21 Dis 2018 hingga 30 Mac 2019.

Bagi pertuduhan meminta dan menerima rasuah, Saifullah didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) manakala Nurfadziana dituduh mengikut Seksyen 28 (1) dan kedua-dua mereka boleh dihukum bawah Seksyen 24 akta sama.

Jika sabit kesalahan, kedua-dua tertuduh boleh dipenjara hingga 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.

Pada 17 Sept tahun lepas, Mahkamah Sesyen Shah Alam membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk memindahkan kes dihadapi Saifullah ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur untuk dibicarakan bersama.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: