Annuar Musa Mendedahkan Kenapa Darurat Diadakan

Kpd sahabat saya yg punya ilmu undang undang,terutama “constitutional experts”..bantu saya mencari jawapan perkara berikut,yg berkait dgn ketakutan rakyat terhadap penularan COVID-19:

1)PRK Bt Sapi wajib di adakan dlm tempoh 60hari dari kekosongan..Tapi rakyat minta PRK di tangguhkan dan pegawai takut utk ke zon merah.

2)Tempoh DUN Swak tamat beberapa bulan lagi dan PRN wajib di adakan.Namun semua orang takut apa yg berlaku di Sabah selepas PRN menimpa swak.Mereka minta PRN di tangguh dulu.

3)Pelbagai pihak mengugut mau menjatuhkan Perdana Menteri melalui sidang parlimen bulan depan.Jika itu berlaku maka PM boleh bubarkan parlimen dan PRU perlu di adakan.Tetapi rakyat tidak mahu pilihanraya di adakan kerana takut merebaknya COVID-19…

Undang undang mana boleh di pakai utk menangguh pilihanraya supaya KITA DAPAT MEMPASTIKAN COVID-19 terkawal dan tidak mengancam nyawa rakyat.

Kini beribu rakyat di hospital.Beribu frontliners dan anggota keselamatan terpaksa menjalani kurentin.Berbillion dana negara terpaksa di belanjakan.Itu dlm keadaan Msia di iktiraf dunia sbg negara paling berjaya mengekang penularan wabak ini..Bagaimana agaknya kalau dlm tempuh dua tiga bulan ini kita mendahulukan perebutan kuasa politik demi demokrasi di saat rakyat sedang bertarung nyawa dgn ancaman COVID-19..

Kuasa apa dan undang undang undang mana boleh kita tangguh perebutan kuasa ini??

Terima kaseh atas nasihat perundangan yg bakal di beri….


Kini jelas sudah kenapa undang-undang darurat kesihatan atau politik terpaksa dikuatkuasakan.

Ternyata ada pihak yang tidak berpuas hati pada pentadbiran yang semakin diterima oleh rakyat hanya kerana ingin terlepas dari sesuatu yang akan menyusahkan mereka.

Dan boleh saja halangan itu datang dari orang-orang yang tamakkan kuasa tanpa memikirkan keharmonian atau kesihatan orang lain.

Ternyata tindakan PM Muhyiddin Yassin dan kepimpinannya berhubung menguatkuasakan darurat adalah demi kebaikan rakyat Malaysia secara keseluruhannya bukan seperti yang didakwa oleh pihak tertentu kononnya untuk menjaga kedudukan mereka.

7 comments

 1. Memang dah dharurat pun sekarang ni..
  No 1: Dharurat gila nak jadi PM
  No 2: Wabak Covid19
  No 3: Dharurat ekonomi keluarga
  No 4: Dharurat petugas kesihatan dan frontliners
  No 5: Dharurat orang Melayu (Islam) dah tak nak bersatu

  …dan banyak lg..

  Memang patut diisytiharkan DHARURAT agar kita dapat bertaubat..
  Ya Robb berilah kami taufiq dan hidayah.. Wallahua’alam

  Liked by 2 people

 2. Ya Kami pemuda Umno pas n Bersatu amat menyokong pendirian beliau berhatirakyat B40 Dan M40,segerakan darurat Dan Kita hapuskan Terus covid-19 Dan mereka yang tamal kuasa Dan takut ke penjara walaupun buat salah.TSMY PM terbaik….Ya Allah Ya Rahim kekalkan TSMY PM terbaik kami untuk 10 tahun lagi.. dengan kekal sihat walafiat…. Amin rabbal alamin

  Liked by 2 people

 3. TSMY pun boleh letak jawatan kalaulah terasa benar dia tak ada sokongan di Parlimen.. biarlah orang lain ambil alih.. mungkin Naib President UMNO TSMH boleh ambil alih?

  Liked by 1 person

 4. Iya betol juga uu apa yg membolehkn prn/prk ditangguhkan kecuali darurat.. tpi jika prn/prk perlu diteruskan juga sepatutnya SOP sedia ada perlu di perketatkan lagi bagi mengurangkan rasa kerisauan rakyat spt apa yg terjadi sebelum ini.. Tidak perlu adakan kempen tidak perlu adakan aktiviti berkumpulan.. Jika perlu juga berkempen.. Sebarkan link online.. Kempen2 melalui online saja.. Ketika mengundi pula perlu jaga jarak dengan betul.. Wujudkan senarai tugas/peraturan yg lebih ketat yg perlu dilaksanakan ketika mengundi..memastikan setiap pengundi bawa pen masing2 dan memakai mask sebilang masa.. Sanitizer sentiasa berada di setiap kawasan check point dan boleh di lihat dengan baik.. Pakai ppe bagi petugas.. kita sedia maklum petugas ada di kalangan guru2 amat bahaya jika di kalangan guru byk yg positif covid-19.. Besar impaknya pada negara..kesimpulannya jika darurat ini boleh dielakkan dan prn/prk perlu dilaksanakan juga jadi perlu diwujudkan peraturan! SOP baru yg lebih ketat untuk memujuk rakyat turun padang pergi mengundi.. Jika SOP baru yg lebih ketat tidak dapt diwujudkan semasa prn/prk di laksanakan..lebih baik istihar darurat daripada perkara ini tergantung2 tidak bertali..

  Liked by 2 people

 5. Buatlah yg paling terbaik utk Rakyat Dan Negara Malaysia yg tercinta .Sama sama kIta berdoa.Saya syorkan kita buat Bacaan Yassin macam Quran Hours di Seluruh Malaysia.

  Liked by 2 people

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: