Musa Balas Kenyataan Media Yayasan Sabah Jamalul Kiram

Beginilah tindak tanduk pihak yang terdesak dan takut berhadapan dengan musuh mereka.

Selepas perkara itu berlalu begitu lama dan mereka berada dalam krisis kepercayaan daripada rakyat maka mereka akan menukar perkara itu menjadi senjata yang berniat jahat semata mata.

Hari ini Pengarah Yayasan Sabah Jamalul Kiram telah mengadakan sidang media khas, memaklumkan bahawa pihaknya telah memfailkan tuntutan di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu terhadap mantan ketua menteri Sabah Tan Sri Musa Aman.

Bahawa kononnya Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Sabah menuntut kembali wang berjumlah RM873 yang hilang disebabkan perjanjian aktiviti pembalakan yang meragukan. Dalam erti kata lain Tan Sri Musa Aman kononnya telah gagal memelihara kepentingan Yayasan Sabah selaku Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Sabah Yayasan Sabah.

Sekali baca nampak sangat tuntutan yang dikemukakan itu tidak kukuh atau hanyalah dakwaan yang bersifat buruk sangka semata-mata.

Justeru hari ini juga pihak Tan Sri Musa Aman membuat kenyataan balas. Bahawa pihaknya menafikan apa-apa kesalahan semasa tempoh Tan Sri Musa Aman sebagai Pengerusi Yayasan Sabah dari 2003 sehingga 2018.

Tan Sri Musa Aman menafikan bahawa dia pernah melanggar mana-mana tugas fidusiari sebagai pengerusi Yayasan Sabah. Sebaliknya dakwaan Jamalul Kiram itu hanyalah tuduhan palsu lagi tidak lengkap dan tidak berasas.

Oleh kerana itulah tuntutan yang dikemukakan oleh Jamalul Kiram Amat amat mencurigakan. Tuntutan yang dikemukakan tidak teratur dan tidak wajar disebut dalam sidang media selain untuk berniat jahat.

Menurut pihak Tan Sri Musa Aman pada kebiasaannya apabila ada pihak memulakan saman atau tuntutan maka segala surat menyurat akan disampaikan kepada defendan atau peguamnya. Bukannya Jamalul Kiram aka Pengerusi Yayasan Sabah itu tidak tahu di mana rumah atau pejabat Tan Sri Musa Aman.

Oleh kerana itu apa yang dilakukan oleh Jamalul Kiram atau kerajaan negeri terhadap Tan Sri Musa Aman ini hanyalah satu aksi yang bertujuan mencari publisiti murahan dan bertujuan untuk mengelirukan masyarakat.

Orang muda kata gempak saja yang lebih.


Menariknya setelah semakan dibuat didapati saman yang kononnya telah di filekan melalui sistem e-filing oleh Jamalul Kiram sebenarnya belum ada ataupun tidak wujud. 🤭

2 comments

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: