Ahli PKR Sabah Keluar Parti Tapi Anwar Tetap Jaga Christina Liew

Hari ini beribu ahli Parti keadilan Rakyat PKR dari seluruh Sabah mengumunkan keluar parti, berkuatkuasa serta merta.

Mereka terdiri daripada ahli PKR yang memegang jawatan dalam parti seperti jawatan Timbalan dan Naib ketua PKR cabang, Setiausaha Majlis Pimpinan negeri MPN dan ahli jawatankuasa Cabang Daerah.

Sebab mereka meninggalkan PKR kerana hilang kepercayaan terhadap pimpinan Pengerusi PKR Sabah Christina Liew yang bercakap Bahasa pun tidak lepas dan ada skandal tanah di Lahad Datu.

Selain alasan diatas faktor tidak dihargai sedangkan mereka sudah lama menjadi ahli dan jentera parti. Juga menjadi sebab utama kenapa mereka bertindak meninggalkan PKR.

Walaubagaimanapun mereka belum tentukan parti yang mereka akan sertai selepas ini.

Ramai yang percaya krisis kepercayaan ini juga serba banyak dipengaruhi pergolakan yang berlaku di peringkat pusat di antara Anwar dan Azmin Ali. Boleh saja kumpulan ini adalah penyokong Azmin Ali yang memulakan langkah.

Ironinya ahli PKR Sabah keluar kerana tidak suka pada kepimpinan Christina Liew selaku Pengerusi PKR Sabah. Semalam Shafie yang menjadi bos Christina Liew di Sabah menyatakan dengan jelas menolak Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri bila mana menyokong penuh Tun Mahathir sebagai calon Perdana Menteri Malaysia versi PH.

Kalau selepas ini Anwar Ibrahim masih menjaga sayang Christina Liew iaitu tidak dikenakan tindakan disiplin. Memang lemahlah Anwar ni bukan hanya lemah tapi nampak dungu.

Sepatutnya Anwar lebih berani dan cergas. Tekan Christina supaya bersuara menentang keputusan Shafie yang menyokong Tun. Kalau ingkar pecat daripada PKR dan lantik pengerusi PKR Sabah yang baharu.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.