Warisan Aneh Pelik Sejak PN Memerintah Dan Musa Dibebaskan

Terbaca kenyataan Wira Warisan Sabah Ismail Ayub. Ada konon yang aneh dan pelik sejak Perikatan Nasional PN memerintah Malaysia.

Begitu juga dengan kenyataan yang dilemparkan oleh mantan Timbalan Menteri dalam negeri Azis Jamman. Dia kononnya hairan kenapa kah pertuduhan ke atas Tan Sri Musa Aman terlepas iaitu tidak dibicarakan di Mahkamah. Justeru mesti ada pihak yang menjelaskannya

Banyaklah mangkuk mereka.

Mereka pelik sebab kononnya Tan Sri Musa Aman mantan ketua menteri Sabah bebas dari tuduhan rasuah begitu saja. Ini sebenarnya yang menjadi isu kepada mereka kan?

Hakikathya rata-rata rakyat Malaysia menyukai kepimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan barisan Menteri yang lain kecuali kesemua Wira dan jentera Warisan yang nampaknya sengaja menipu diri mereka.

Seperti yang dinyatakan oleh peguam Tan Sri Musa Aman, Amer Hamzah ada beberapa faktor atau alasan kenapa anak guamnya terlepas daripada 46 tuduhan.

Bahawa selepas siasatan secara menyeluruh dibuat oleh Badan Pencegahan Rasuah Malaysia SPRM dan Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah ICIC Hong Kong ke atas Tan Sri Musa Aman didapati tiada sebarang elemen rasuah atau wang yang disiasat adalah sebenarnya sumbangan kepada parti UMNO yang disumbangkan oleh pihak swasta tertentu. Hal ini disahkan oleh bekas pengarah bahagian siasatan SPRM Mustafa Ali melalui surat yang bertarikh 22 Disember 2011 kepada pihak kerajaan Hongkong ICAC yang pada ketika itu sedang menjalankan siasatan berhubung kes kes berkenaan.

Hasil siasatan atau kenyataan dari SPRM dan ICIC terkandung dalam afidavit Peguam Abdul Ghani ketika menyokong permohonan Musa untuk membatalkan pertuduhan yang dihadapi.

Hasilnya berdasarkan semua alasan dan bukti di atas pihak pendakwa raya telah membuat keputusan yang profesional dan adil dengan menarik balik kesemua 46 tuduhan terhadap Tan Sri Musa Aman selaras dengan peruntukan Seksyen 254 kanun prosedur jenayah.

Lama sebelum itu iaitu pada Oktober 2019 hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah melepaskan atau membebaskan lima pertuduhan yang dihadapi oleh Tan Sri Musa Aman. Tahun ini siapa yang menjadi peguam Negara dan era kerajaan siapa?

Sebaliknya yang aneh ganjil ialah apa yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin kerajaan negeri Sabah. Menteri Infrastruktur Peter Anthony menghasut masyarakat Sabah agar mempertahankan dirinya selepas kantoi dari aktiviti rasuah melibatkan wang rakyat.

Yang juga ganjil dan aneh baru lebih kurang 22 bulan menyandang jawatan Menteri dan pegawai Setiausaha di Kementerian Pelancongan sudah pun disiasat oleh SPRM. Apa barang ni.

Dan ini bukan hal yang aneh dan memalukan kah bantuan makanan RM100 Covid 19 dipersoal oleh masyarakat yang amat memerlukan. Begitu juga dengan bantuan One-off RM300 banyak kritikan yang dilemparkan keatas pentadbiran kerajaan negeri. Dikatakan melalui semakan online RM300 telah dikreditkan ke akaun mereka tapi apa yang berlaku wang itu berada di akaun orang lain dan beberapa lagi permohonan tergantung atau tidak diluluskan sehinggalah tempoh PKP berakhir.

Itu admin belum bercakap dari konteks manifesto Warisan yang nampaknya sehingga saat ini belum ada yang tertunai. Bukan hanya gagal ditunaikan tetapi dilanggar bilamana kerajaan negeri melantik wakil rakyat mengetuai GLC.

Tidak aneh kah baru 22 bulan menjadi pentadbir dalam kerajaan sudah terpalit dengan bermacam-macam berita ketidakpatuhan dan ketidakamanahan.

Keputusan Mahkamah yang membatalkan pelantikan Amarjit Singh sebagai Pengarah Air Negeri Sabah telah diketepikan oleh kerajaan negeri sehinggalah Amarjit Singh dipindahkan ke bahagian Kewangan negeri.

Pembatalan siasatan SPRM keatas Presiden Warisan Shafie Apdal hanya dibuat melalui kenyataan akhbar tanpa sebarang proses kehakiman di Mahkamah. Tidak seperti yang dilalui oleh Tan Sri Musa Aman bertahun menjalani perbicaraan di Mahkamah. Adakah ini tidak memelikkan dan menghairankan?

Lalu dari segi mana tuduhan mantan Timbalan Menteri dalam negeri Azis jaman bahawa tuduhan ke atas Tan Sri Musa Aman tidak dibicarakan di Mahkamah. Bukankah yang membebaskan Tan Sri Musa Aman adalah Mahkamah itu sendiri.

Sejurus kerajaan negeri Sabah “dibentuk” oleh parti Warisan. Tidak lama selepas itu keluar kenyataan didada akhbar bahawa Mohd Shafie bersih kes salah guna RM1.5 billion. Mana kronologi perbicaraan?

Sekarang siapa sebenarnya yang aneh dan jelek Perikatan Nasional kah atau kerajaan negeri Warisan?

3 comments

  1. Say sudah bbrapa waktu ini menantikan kata2 ketua menteri skrng yg konon nya ada bantuan tetapi pgi mna sya pun tda tahu.. Semoga ada penjelasan ya.. Kami ini tinggal saja makan ubi yg d tanam sdri smenjak pkp ini.. Malah sya hnya pernah dpt rm 500 bantuan drpada pusat yg d janjikan rm 8 rtus yg spai rm 5 rtus walau bgaimana pun ok lh drpda krjaan negeri ini langsung tda membantu sdng kn janji smua dapat skrng kmi sdh tiada apa2 klau mau jumpa sya d pekan tamparuli nbr +60168391040 ic nbr 9701??- 12- ?!47- 02- ?? Itu madius tangau tbln ktua mtri pun sdh sya ckp dpan2 ohh tapi msih shja orng kata tda respond

    Liked by 1 person

  2. Saya sangat setuju dengan kenyataan di atas. Tiada satu pun menifesto party warisan tertunai selama pemerintahan parti ini selain datuk mohammad shafie bin apdal dan encik ajis bin jamman bercakap dan berusaha memberi dokumen sah kepada semua pendatang tanpa izin di Sabah.

    Liked by 1 person

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: