Sabah Sudah Lama Laksana PKPB. Alahai!

Kenyataan media bahawa kerajaan negeri Sabah telah memutuskan untuk tidak melaksanakan perintah kawalan pergerakan bersyarat PKPB yang diumumkan oleh kerajaan persekutuan pada 1 Mei 2020 hanyalah merupakan tik tok politik atau kerajaan Warisan.

Realitinya kerana kerajaan negeri gagal melaksanakan PKP dalam erti kata yang sebenarnya. Maka sejak daripada waktu itu pergerakan masyarakat Sabah di hampir semua daerah di negeri ini tidak sebenarnya mematuhi peraturan ketat PKP yang kononnya sehingga hari ini diguna pakai oleh kerajaan negeri.

Hakikatnya yang berlaku adalah sebaliknya seolah-olah masyarakat Sabah telah lama mempraktikkan peraturan PKPB walaupun pada ketika itu Sabah berada dalam fasa 1 2 dan 3 PKP.

Jalan berdua-duaan, bersesak-sesak dan banyak lagi pergerakan yang bertentangan dengan peraturan PKP.

Walau bagaimanapun tidak semua kawasan atau daerah di mana kebanyakan penduduknya melanggar PKP tetapi yang jelas dan pasti PKP tidak berapa dipatuhi rentetan kegagalan kerajaan negeri melaksanakan PKP itu sendiri.

Ini hah rakaman video semasa Sabah berada di fasa fasa PKP. Masyarakat bergerak bebas lebih bebas dari yang disarankan dalam peraturan PKPB. Nampak?

Dan banyak lagi sebenarnya gambar yang membuktikan kerajaan negeri gagal mengawal atau memperketatkan PKP terutamanya di daerah daerah atau kawasan yang dikategorikan sebagai zon merah.

Sebab itulah jangan mudah terloncat riang seolah-olah tindakan kerajaan negeri menolak peraturan PKPB adalah bertepatan. Menipu diri sendiri tu namanya.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: