Arahan Kuarantin Pelajar, Kerajaan Sabah Hanky Panky

Susulan rungutan keluarga pelajar yang baru tiba daripada Semenanjung.

Rungutan itu berkisar soal kegagalan kerajaan negeri didalam mengurus pelajar IPT yang baru tiba daripada Semenanjung.

Baca links dibawah yang telah pun viral sejak semalam.

https://jalinluin.com/2020/05/01/kenapa-kerajaan-negeri-tidak-urus-pelajar-sabah-yang-balik-dengan-baik/

Untuk makluman selain yang ada dalam artikel diatas, ada banyak lagi rungutan ibu bapa pelajar yang sempat dihantar oleh seorang kawan. Seperti dibawah,

Macam ketara tiada penyelarasan di antara gomen sabah dan agensi federal la itu…anak sia ada tanya pejabat perhubungan sabah di KL tentang penerbangan utk pelajar…”jawapan pegawai berkenaan ialah sabah gomen tiada sediakan pesawat dan rujuk sama KPT”…tapi ada pula penerbangan utk para pelajar tajaan kerajaan negeri dan yayasan sabah…kalau mau bantu biarlah semua students sabah…or atleast bagi subsidi kah pada students bukan tajaan gomen sabah yg mungkin kurang mampu…

Susulan rungutan ibu bapa berkenaan. Hari ini kerajaan negeri telah mengeluarkan arahan rasmi bahawa pelajar Sabah daripada Semenanjung dan Sarawak tidak perlu lagi menjalani kuarantin khas yang disediakan oleh kerajaan negeri tetapi hanya perlu mengurung diri mereka di rumah masing-masing yang diawasi oleh ahli keluarga.

Maksudnya tidak bagi pelajar domestik Sabah mereka perlu dikurung 14 hari di tempat yang telah ditentukan.

Begitukah? Kenapa pula perlu dibezakan. Nampak benarlah pentadbiran kerajaan ini hanky panky.

Bukankah lebih baik kerajaan negeri mencari inisiatif yang agak cerdik dengan mengarahkan agensi tertentu supaya datang ke apartment atau asrama pelajar IPT yang ada di seluruh Sabah untuk membuat ujian sebelum pelajar dihantar balik ke daerah masing-masing atau paling mudah buat pemeriksaan suhu badan, kalau normal maka layaklah nama pelajar itu disenaraikan untuk dihantar balik ke daerah masing-masing. Kan lebih mudah dan sistematik. Hemmm!

Tunggu, perlu kah pelajar domestik menjalani sebarang proses pemeriksaan sedangkan sehingga hari ini tiada seorang pun pelajar IPT Sabah yang dikesan positif Covid 19? Sihat sihat saja tu. Oleh itu kenapa tidak saja pelajar domestik berkenaan dihantar balik tanpa perlu berhadapan dengan birokrasi tolol dan diarahkan agar mengkuarantinkan diri mereka seperti mana pelajar dari semenanjung itu.

Ada pula tu, rentetan kegagalan kerajaan negeri mengurus pelajar Sabah dari Semenanjung. Pembantu Menteri Kewangan Sabah Sarifudin memandai-mandai menyalahkan Jabatan Kesihatan negeri Sabah (JKNS) seolah-olah Sabah Covid 19 Command Centre tidak wujud. Selama ini apa fungsi Sabah Covid 19 Command Centre? Makan gaji buta kah atau hanya menjadi platform mengumumkan peruntukan kah?

Admin pun peliklah. Semuanya hanky panky selain kuat minta puji.

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: