Kenapa Kerajaan Negeri Tidak Urus Pelajar Sabah Yang Balik Dengan Baik?

Sebelum ini admin ada menulis perkara berhubung penghantaran pelajar Sabah balik ke kampung sama ada daripada Semenanjung atau pelajar Sabah yang belajar di dalam negeri (pelajar domestik)

Memandangkan kerajaan negeri Sabah telah menggunakan dana daripada Yayasan Sabah untuk menghantar pelajar dari IPT ke daerah masing-masing. Maka sewajarnya pelajar berkenaan diurus dengan baik tanpa birokrasi yang menyusahkan baik pada penjaga atau pelajar itu sendiri.

Admin mempersoalkan kenapakah pelajar daripada Semenanjung terus dihantar ke daerah masing-masing di sekitar negeri Sabah berbanding pelajar domestik yang perlu ditempatkan terlebih dahulu di balai polis transit iaitu Tawau dan Lahad Datu sebelum dihantar ke daerah masing-masing atau diambil oleh penjaga. Maksudnya balai polis Tawau dan Lahad Datu dijadikan transit untuk pelajar dari pantai timur Sabah.

Isu yang admin kemukakan pada masa itu adalah berdasarkan maklumat yang diterima iaitu kenapa pelajar domestik Sabah tidak dihantar terus ke daerah masing-masing, kenapa lagi perlu ditempatkan di balai polis transit, bukannya juga mereka dikuarantin.

https://jalinluin.com/2020/04/28/kenapa-pelajar-domestik-sabah-perlu-ditransitkan/

Tidak lama selepas itu viral pula kenyataan yang mendakwa Kementerian Kesihatan Sabah tidak memberikan kerjasama hingga menyulitkan Kementerian Pendidikan Malaysia dalam usaha menghantar pelajar IPT balik ke Sabah. Sejauh mana kebenarannya itu admin tidak dapat pastikan tapi yang pasti ia telah pun viral.

Terbaru keluhan dari keluarga pelajar yang baru balik daripada Semenanjung. Sekejap saya kongsikan atau copy paste kan disini.

Di Facebook keluarga pelajar ini dikenali sebagai Mohd Idris Salleh :- Terlebih dahulu admin ucapkan syabas dan tahniah kerana berani bersuara.

Saya ingin berkongsi dan memohon Orang ramai Melihat dan membaca dengan teliti dan seterusnya kita sama2 viral kan, AGAR PIHAK KERAJAAN NEGERI SABAH dan KEMENTERIAN KESIHATAN SABAH KKM mengambil tindakan sewajar nya , BUKAN SEKADAR MELEPAS KAN BATUK DI TANGGA!!!!!

Cerita ni berlaku kemarin dan anak buah saya salah satu penumpang (pelajar ipt)
Flight : AK5114 AIRASIA KUL-BKI 30hb April 2020
Departure: 2:40pm
Arrival : 5:40 pm (KKIA)
Penerangan tentang kejadian kemarin:
1. Setiba mereka di KK sekitar 5:20pm kemarin, mereka telah di asingkan penumpang biasa dan pelajar IPT, konon nya utk buat testing KKM.
Abg saya telah menunggu anak nya dr petang jam 5:20pm hingga jam 10:00 mlm lebih (ingat ini BULAN RAMADHAN- sekadar meneguk air kosong saja bebuka dan tungga anaknya dan ramai lg ibubapa pelajar yg lain))
2. Akan tetapi pada jam 10 lebih mlm baru la penatian mereka berakhir AKAN TETAPI mereka pelajar IPT akan di bawa ke pusat Kuarantine Asrama Bomba. (LIHAT GAMBAR) dan TIDAK ADA TESTING OLEH KKM DI AIRPORT KK, anda biarkan org menunggu berjam2,!!!!!!,KONON SAJA ADA TESTING!!!
3. Sekitar JAM 1 PAGI baru mereka sampai di pusat KUARANTIN ASAMA BOMBA SEPANGGAR , JAM 1 PAGI OIIII!!!!!! Org dr jam 5:20pm – jam 1 pagi, suda berapa jam dan org BERPUASA!!!!! Otak ada pakai ka!!!!
4. SILA LIHAT GAMBAR DENGAN BETUL2!!!! Keadaan BANTAL YG AMAT MENJIJIKKAN!!!, keadaan KATIL YG AMAT RAPAT (NO SOCIAL DISTANCING) , kerajaan ckp sekurang2nya 1 meter!!!! Mana p g pulak arahan kerajaan kamu!!!!!!. Terdapat 3 bilik AKAN TETAPI HANYA 1 BILIK BOLEH DI GUNAKAN!!! 2 bilik – 1 BILIK KIPAS ROSAK DAN 1 BILIK LAGI KIPAS SANGAT BISING , mereka (pelajar IPT)ambil keputusan tidur di ruang tamu!!!!
5. Kenapa sebahagian penumpang lain yg bukan pelajjar bole PULAK BEBAS KELUAR DAN TIDAK PERLU KUARANTIN!!!!!! Apa beza merwka dan pelajar2 IPT tu???????
Utk pengetahuan, anak buah saya mmg pelajar IPT tetapi dia BUKAN TINGGAL DI ASRAMA!!!!! Menyewa rumah sendiri
APA BEZA DENGAN PENUMPANG2 LAIN YG TANPA KUARANTIN DALAM FLIGHT AK5114???? Apa beza nya ??!!!!!!
Sistem KKM sabah amat berat sebelah!!!! Dan tidak adil dalam mengendalikan situasi begini !!!!
Asal di tanya , jawapan ikut arahan
Dengan keadaan bilik, BANTAL YG AMAT JIJIK, org yg sihat akan terkena bakteria dan menjadi TIDAK SIHAT …apa KkM bole kah di saman ttg bgini?????? Apa KERAJAAN NEGERI PEKAK DAN BUTA!!!!!
SAYA MOHON ORANG RAMAI KITA VIRALKAN SUPAYA KERAJAAN NEGERI DAN KKM Sabah mengambil tindakan yang sepatutnya dan LEBIH ADIL!!!
Banyak pelajar IPT dlm flight tersebut dan telah di LAYAN DENGAN TIDAK ADIL, mengapakah penumpang lain pulak bole kluar bebas dan pulang kerumah mereka?????
Flight kemarin nya pada 29hb April 2020 TIDAK PULAK BEGINI, alasan ARAHAN BARU
Apa COVID 19 ini pandai pilih orang ka dia mau kasi kena?????
Baru saya tau VIRUS COVID19 ini pandai pilih hari mana mau kasi kena org? , siapa yg dia mau kasi kena, target nya pelajar IPT. BAGUS PULAK YA VIRUS COVID 19 ini , CERDIK DAN PANDAI DIA.

Saya akan membuat aduan tetang perkara ini sekiranya pohat bertanggungjawab TIDAK SELESAI DGN PANTAS DAN LEBIH TERATUR
#KKM Sabah kementerian kesohatan Negeri Sabah
#KetuaMenteriSabah
#TV3
#RTM
#KementerianKesihatan Malaysia
#Perdana Menteri Malaysia

2 comments

Tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: